Cand vom trai mai bine? Cand vom simti iesirea din criza

somaj

Vor trece cel putin doi ani pana cand puterea de cumparare a romanilor va creste, adica vom avea venituri cu care sa ne putem cumpara mai multe bunuri decat pe timp de criza.

Evenimentul Zilei: Desi autoritatile se asteapta ca Romania sa reia in 2011 cresterea economica, revenirea va fi prea anemica pentru ca si romanul de rand sa simta o imbunatatire a nivelului de trai, spun analistii. In urma sunt doi ani de recesiune puternica, iar odata cu economia au scazut si salariile, cele ale bugetarilor diminuandu- se cu 25% in 2010, dupa un val de taieri salariale in mediul privat. Veniturile bugetarilor au beneficiat insa de o majorare cu 15% la inceputul acestui an. Cumulate cu scumpirile din ultimii ani, scaderile de salarii au condus la o erodare puternica a puterii de cumparare a romanilor, ceea s-a vazut in consum. "Activitatea economica s-a contractat cu 10%, iar consumul cu 13-14%, fata de inceputul crizei, in termeni reali", a spus Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Romania Libera: Dispare creditul de consum in euro? BNR pregateste masuri speciale, cel mai probabil prudentiale, de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei", a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu pentru Mediafax. „Probabil ca guvernatorul se refera doar la creditul de consum. Metode de restrictionare sunt destule, dar nu vreau sa le dau idei. Nu am informatii certe ca BNR ar fi consultat bancile in acest sens, dar nici nu pot spune ca nu a facut-o", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Pe de alta parte, reprezentantii BNR ne-au explicat ca masurile la care se lucreaza vor avea sursa de inspiratie la Bruxelles. „La Banca Centrala Europeana se discuta serios despre limitarea creditului in euro in tarile in care populatia nu are venituri in moneda europeana. Deciziile BNR vor fi in concordanta cu cele luate la nivel European", spune Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR.

GandulPrimesti salariul in lei? Afla aici ce "masuri speciale" vrea sa ia BNR BNR pregateste masuri speciale, cel mai probabil prudentiale, de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei, in linie cu tendinta de reglementare existenta la nivel european, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. "In primul rand, creditul in valuta ar trebui sa fie destinat exportatorilor, carora nu le dai credite in lei, celor care fac investitii straine, aici nu avem nicio grija pentru dezvoltarea acestui credit, cu atat mai mult cu cat schimburile comerciale ale Romaniei nu numai ca au o evolutie pozitiva, dar sunt principala locomotiva a iesirii din criza", a declarat guvernatorul bancii centrale.

Adevarul: Profesorii isi vor apara drepturile la CEDO Executivul a decis in sedinta de ieri sa-si asume raspunderea in Parlament pe proiectului de lege privind salarizarea din Educatie pentru anul 2011 si pe Codul de Dialog Social. Proiectele au fost aprobate in sedinta speciala a Guvernului si urmeaza sa fie transmise Parlamentului. Decizia a venit dupa ce premierul Emil Boc a anuntat cu cateva zile in urma ca drepturile salariale castigate de profesori in instanta vor fi esalonate la plata incepand cu 2012, intr-un cuantum si pe parcursul unui interval care vor fi stabilite dupa inventarierea tuturor sentintelor, dar si a banilor care trebuie alocati de stat pentru toate salariile. La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, a declarat tot ieri ca majorarea salariilor profesorilor conform deciziei judecatoresti ar impune concedierea a aproape 100.000 de angajati din sectorul bugetar, pentru a mentine anvelopa salariala fara a creste impozitele.

Citește și
Ambulanta
"Daca il atingi, baietelul se infecteaza. Si hainele ii fac rau”
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Jurnalul National: Emil Boc a furat motiunea lui Blaga Membrii echipei de campanie a lui Vasile Blaga au constatat ieri, cu stupoare, ca Emil Boc a „furat” titlul si textul motiunii pe care Blaga urma sa o prezinte luni, o data cu lansarea candidaturii sale la sefia partidului. Valeriu Stoica, ideologul lui Boc, a anuntat in cursul diminetii, intr-un interviu la RFI, ca premierul va candida la presedintia PDL, in 14 mai, cu motiunea „Romania Dreapta, Ro­mania Puternica”, spunand ca aceasta va castiga fara doar si poate alegerile interne din partid. Declaratiile lui Stoica i-au stupefiat pe oamenii lui Vasile Blaga, care sustin ca si-au dat seama ca motiunea la care lucrasera ei a ajuns la echipa lui Emil Boc, titlul motiunii premierului aflandu-se pe motiunea lui Vasile Blaga inca de saptamana trecuta. Mai mult, surse din echipa lui Vasile Blaga au declarat, pentru Jurnalul National, ca si textul motiunii lui Emil Boc este copiat dupa cel al motiunii lui Blaga, care orbeste despre reorganizarea institutionala a PDL. „Pe la noi au venit mai multi dintre oamenii care au semnat pe lista lui Boc si au zis ca vor sa il sustina de fapt pe Blaga, sa ne ajute, ca vor sa vada documentele, motiunea. Le-am dat documentele care erau in lucru si le-au dus in partea cealalta, la Boc”, au explicat sursele citate.

Ziarul Financiar: Potentialul pe hartie: Romania poate fi casa unor investitii de miliarde de euro in energie, dar lipsa deciziilor blocheaza banii Romania are potentialul de a atrage proiecte energetice majore, pe energie conventionala sau regenerabila, dar lipsa unor decizii intarzie concretizarea acestor planuri si uneori ii sperie pe investitori. Totodata, multi specialisti au parasit sectorul de stat alegand mediul privat, iar mediul privat a ajuns acum sa ceara solutii de la un sector saracit de resurse umane competente. Daca totusi exista aceste competente, ele sunt sufocate de cei numiti politic in boardul companiilor si in pozitii executive. Acestea au fost unele dintre concluziile seminarului organizat de ZF, Focus pe energie: Romania, locatie strategica pentru marile proiecte in urmatorul deceniu, care a avut ca parteneri casa de avocatura Peli Filip, Bancpost, casa de avocatura Salans, Nuclearelectrica, Siemens, Alpha Bank si CEZ Romania. In Romania se vorbeste de ani de zile de campioni energetici, de proiecte de miliarde de euro, de strategii pe termen lung, de un cadru legislativ atragator pentru investitorii in energie verde, dar in prezent niciunul dintre aceste planuri nu a depasit stadiul de hartii. Mai ingrijorator este faptul ca nici macar acum reprezentantii statului nu sunt de acord asupra modului in care ar trebui structurat pe viitor sistemul energetic, recunoscut insa la unison ca fiind unul dintre putinele atuuri pe care Romania le mai are.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Tara domnului Lazarescu: Reforma in sanatate care aduce moartea
Tara domnului Lazarescu: Reforma in sanatate care aduce moartea

Reorganizarea rapida si din birou a spitalelor a adus pacienti si medici in situatii disperate. Din 71 de spitale anuntate ca se reprofileaza, 9 au fost scoase de pe lista, iar alte 5 adaugate.

"Daca il atingi, baietelul se infecteaza. Si hainele ii fac rau”

"Un spital nu este o alimentara ca sa-i faci inventarul si sa-i tragi obloanele. Vietile unor oameni depind de el", spune Delia Asultanei, managerul spitalului din Tutova, judetul Vaslui, care a aflat ca de la 1 aprilie institutia va fi desfiintata.

Cat castiga, concret, profesorii in urma valului de decizii luate de Guvern
Cat castiga, concret, profesorii in urma valului de decizii luate de Guvern

Veniturile personalului din sistemul de invatamant preuniversitar pornesc 
de la salariul minim pe economie si se apropie de 2.000 de lei doar in cazul profesorilor cu peste 30 de ani vechime.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.