Inghetarea pretului benzinei in Romania. Oficial: Toate caile sunt posibile

benzina

Fondul Monetar International, Agentia Internationala pentru Energie, dar si reprezentanti ai industriei petroliere locale evoca tot mai des posibilitatea ca preturile carburantilor sa-si continue cresterile galopante.

Gandul: "Ajutoarele financiare acordate economiilor aflate in dificultate s-au facut prin emisiuni monetare, neacoperite de produse si servicii. Banii au mers catre marfurile cele mai atractive cotate la burse, iar petrolul este una dintre ele. S-a ajuns astfel ca, pe piata speculativa, cererea de petrol sa depaseasca de doua-trei ori oferta", a explicat fenomenul, pentru gandul, Constantin Tampiza, coordonatorul strategiei de dezvoltare al Lukoil Romania. El estimeaza ca, la finele acestui an, pretul la pompa al bezinei ar putea ajunge la 5,8 lei pe litru, pentru sortimentele populare si la un maximum de 6,7 lei/litru pentru benzina varf de gama. Totul in contextul in care pretul barilului de petrol va fi cotat in jurul valorii de 140 de dolari. Tampiza precizeaza ca un avans de 10 dolari al pretului barilului se traduce intr-o majorare de pret in statiile autohtone de 34-35 de bani. In dimineata zilei de marti, barilul petrolului Brent era cotat la bursa in jurul valorii de 124 de dolari.

Ziarul Financiar: Solutie pentru ieftinirea carburantilor: incurajarea intrarii unor noi jucatori puternici pe piata Intrarea unor noi jucatori puternici pe piata distributiei de carburanti este solutia pe care Consiliul Concurentei o vede pentru inten­sificarea competitiei si ieftinirea combus­tibililor, iar statul ar trebui sa incurajeze astfel de miscari. "Autoritatile statului trebuie sa faciliteze intrarea pe piata a noi companii in acest do­me­niu. Intrarea SOCAR pe piata din Ro­mania este un lucru bun. Este o problema in Ro­ma­nia ca nu avem companii mari pe piata comer­cia­lizarii combustibililor. Avem doar OMV, care este numarul zece in Europa. Nici SOCAR nu este mare, dar va duce la cresterea con­­curentei pe piata", a declarat ieri Bogdan Chi­­ritoiu, presedintele Consiliului Concu­ren­tei, la prezentarea raportului anual al insti­tutiei. Austriecii de la OMV Petrom, Rompetrol, controlat de kazahii de la KazMunaiGaz, si rusii de la Lukoil controleaza circa 80% din distributia de carburanti pe plan local. Compania de stat din Azerbaidjan SOCAR (The State Oil Company of the Azerbaidjan Republic) a anuntat recent intentia de a deschide circa 300 de benzinarii in Romania in urmatorii trei ani. Companiile petroliere au scumpit carbu­rantii de mai multe ori de la inceputul acestui an, cea mai recenta majorare fiind operata vi­neri, cand preturile au urcat cu 9 bani pe litru.

Evenimentul Zilei: Franklin Templeton: Daca Petrom nu era privatizata, azi benzina costa 8 lei/litru Privatizarea Petrom a dus la obtinerea unor rezultate mai bune la bugetul de stat si, daca nu ar fi avut actionari privati, probabil benzin ar fi costat astazi 8 lei/litru. "Probabil, daca Petrom nu era privatizata, azi nu vorbeam de 5-6 lei/litru, poate de 8 lei", a spus Greg Konieczny, CEO pe Romania al Franklin Templeton Investment Management, managerul Fondului Proprietatea. El a adaugat ca poate ca nu era necesar pentru stat sa privatizeze Petrom, dar rezultatele pentru buget sunt vizibile. Reprezentantul Franklin Templeton a mai declarat ca, daca statul va lista pachetele de actiuni de 36% din Hidroelectrica si de 43% din Nuclearelectrica, ar putea obtine din piata 3,5 miliarde de euro, din care 2,2 miliarde de la prima companie. Referitor la managerii companiilor de stat din Romania, Greg Konieczny a afirmat ca acestia sunt influentati politic si ca nimeni nu se simte responsabil pentru ce se intampla in aceste companii.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Cine sunt cei 24 de inventatori romani medaliati cu aur la Geneva
Cine sunt cei 24 de inventatori romani medaliati cu aur la Geneva

Sotii Raluca-Ioana van Staden si Jacobus Frederick van Staden au obtinut la Salonul International de Inventii de la Geneva medalia de aur si Marele premiu din partea Asociatiei Europene a Inventatorilor.

Autostrazile noastre, ca melcul: 1 kilometru inainte, 1 kilometru inapoi
Autostrazile noastre, ca melcul: 1 kilometru inainte, 1 kilometru inapoi

Ministerul Transporturilor a decis sa rezilieze contractul pentru autostrada Cernavoda-Medgidia. Romania a ajuns in situatia in care lungimea proiectelor reziliate o depaseste pe cea a autostrazilor in constructie.

Portretul elevului roman: rasist si dornic de dictatura
Portretul elevului roman: rasist si dornic de dictatura

Mare parte din elevi nu se simt mandri ca sunt romani si nu vor sa traiasca aproape de persoane de alta orientare sexuala sau bolnave de SIDA. De asemenea, o treime dintre ei resping persoanele de alta etnie sau religie.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.