Masacru in numele religiei. Cronica linsarii din Mazar-i-Sharif

Paste

Povestea mortii lui Filaret Motco, membru al Misiunii ONU din Mazar-i-Sharif, a inceput de fapt pe 20 martie in Florida, unde pastorul Terry Jones a ars un exemplar al cartii sfinte a musulmanilor, Coranul, dupa ce i-a intocmit acestuia un „proces".

Romania Libera: Presa si politicienii din Statele Unite au preferat sa pastreze tacerea asupra actiunii lui Jones, tocmai pentru a nu inflama spiritele din lumea musulmana, insa Jones a facut publica o inregistrare video a actiunii, postand-o pe site-ul YouTube. Prima reactie a venit din Pakistan, unde Parlamentul a dezbatut incidentul pe 22 martie. Cateva zile mai tarziu, in orasul Lahore au avut loc proteste antiamericane. Tema a fost preluata saptamana trecuta de presedintele Afganistanului, Hamid Karzai, care a cerut intr-un discurs urmarirea penala a lui Jones in SUA. Vineri, 1 aprilie, stirea despre arderea Coranului se raspandise in intregul Afganistan prin intermediul imamilor care au condamnat actiunea lui Jones si au cerut pedepsirea acestuia. Miile de oameni adunati la slujba de vineri din Moscheea Albastra din Mazar-i-Sharif au fost indemnati de imam sa razbune arderea cartii sfinte: „Ridicati-va impotriva dusmanilor Coranului cu vocile si cu armele; este dreptul fiecaruia sa lupte impotriva lor", a zis acesta. Dupa slujba, peste 2.000 de oameni au pornit catre reprezentanta ONU din orasul afgan, iar cei numai 60 de politisti care controlau demonstratia nu au putut stavili multimea dezlantuita. Dupa ce au tras cateva focuri in aer, politia a decis sa se retraga.

Gandul: Romania a "tras" de la FMI mai multi bani decat Grecia Romania are cea mai mare linie de credit trasa de la FMI pana in prezent, fiind urmata, in ordine, de Grecia, Ucraina si Ungaria, se arata in raportul privind ultima evaluare a acordului stand by cu Romania si care contine si termenii noului acord care a intrat in vigoare la 31 martie. Romania, care are o rata de tragere de 19% (din totalul banilor trasi de la FMI de catre tarile care s-au imprumutat), este urmata pe locul secund de Ucraina si Grecia cu 15%, iar pe pozitia a treia se afla Ungaria, cu 12%. In cadrul acordului semnat in 2009, Romania a primit pana acum 11,27 miliarde de euro de la FMI in cadrul pachetului de asistenta financiara de aproximativ 20 miliarde de euro. Pe 25 martie anul acesta Board-ul FMI a aprobat acordul de tip preventiv in valoare de 3,5 miliarde euro care a intrat in vigoare din 31 martie 2011. Raportul mai arata ca serviciul datoriei catre Fond a Romaniei va fi "substantial".

Jurnalul National: Drumul Babelor, nascut din inconstienta Constructia Drumului Babelor, care strabate 16 kilometri prin zone strict protejate din Parcul Natural Bucegi si deschide accesul necontrolat al turistilor pe Platoul Bucegi, nu ar fi fost posibila fara complicitatea, comoditatea sau inconstienta expertilor in mediu. Pe hartie totul arata bine, iar Romania este o tara in care protectia mediului este prioritara. Parcul Bucegi a fost incadrat la categoria Parc Natural la inceputul anilor ’90, pentru a proteja si conserva ansamblurile cu va­loare semnificativa peisagistica si culturala si pentru a mentine capitalul natural la un nivel optim de functi­o­nare, cat mai apropiat posibil de re­gi­mul initial de functionare. Des­cri­e­rea este preluata din noul Plan de Management al Parcului aprobat in urma cu o luna de Guvern. In afara de statutul de parc natural, aceasta zona beneficiaza de statut de protectie si in baza faptului ca in anul 2007 a fost declarat sit de importanta comunitara, in conformitate cu Directiva Habitate, fiind inscris in programul Sit Natura 2000. In Parc sunt 14 re­zer­vatii naturale care au ca scop protectia si conservarea unor habitate si specii naturale importante sub aspect floristic, faunistic, forestier, hidrologic, geologic, speologic si paleontologic.

Adevarul: Cazul Severin, condamnat pe doua continente Adrian Severin sustine ca acceptarea banilor oferiti de ziaristii britanici (falsi lobbyisti) in schimbul promovarii unui amendament in Parlamantul European este consultanta, nu coruptie. El este contrazis atat in SUA, cat si in UE. La 20 martie, ziaristii de la cotidianul britanic „The Sunday Times" au publicat un material in care europarlamentarul roman, alaturi de unul sloven si altul austriac, era acuzat ca ar fi acceptat sa presteze servicii de consultanta. Mai mult decat atat, Severin a trimis si o factura in valoare de 12.000 de euro lobbyistilor-ziaristi, mentionand ca s-a ocupat de promovarea amendamentului. Acest lucru a fost confirmat si printr-o inregistrare cu camera ascunsa, in care europarlamentarul il nominaliza pe Sebastian Bodu ca fiind cel care s-a ocupat de „formalitati". Imediat dupa izbucnirea scandalului, politicianul roman a declarat ca nu a facut „nimic, sa zicem, ilegal sau impotriva regulilor" de la PE. Mai mult, Severin a dat de inteles ca aceasta ar fi o practica obisnuita in randul parlamentarilor europeni.

Citește și
Euro
"Romania risca sa piarda 360 milioane de euro de la Uniunea Europeana"

Evenimentul Zilei: Noi piedici in calea obtinerii autorizatiilor de constructie O ordonanta de urgenta cu prevederi neclare aduce persoanele fizice si micii investitori, care doresc sa-si parceleze terenurile sau sa demareze constructii, la mana autoritatilor locale. Cei care vor sa inceapa constructia unei case trebuie sa se inarmeze cu rabdare si sa se bazeze pe bunavointa Persoanele fizice si micii investitori care solicita modificari ale Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ), pentru parcelarea unor terenuri sau pentru lucrari de extindere pe proprietatile detinute, obtin mai greu autorizatiile necesare. Situatia a aparut dupa ce guvernul a emis, in februarie, o ordonanta de urgenta pentru modificarea legii privind amenajarea teritoriului si urbanismului, care are un text discriminatoriu si abuziv, sustin unii arhitecti si juristi. Cele mai afectate de noul act normativ sunt persoanele fizice, deoarece conditiile ca acestea sa obtina o modificare a PUZ-ului sunt total neclare. Prevederi clare exista doar referitor la investitiile imobiliare mari, spune Sorin Gabrea, presedintele Comisiei Tehnice de Urbanism a Primariei Capitalei.

Ziarul Financiar: Rusii de la Renaissance au iesit pe primul loc pentru intermedierea ofertei Petrom Banca de investitii rusa Renaissance, in consortiu cu BT Securities (divizia de brokeraj a Bancii Transilvania), EFG Securities (divizia de brokeraj a grupului elen EFG, proprietarul Bancpost) si Romcapital au obtinut cel mai mare punctaj (92,5 puncte) la licitatia organizata de stat pentru alegerea intermediarului la vanzarea a 9,8% din Petrom, conform unor surse prezente la licitatia de la Ministerul Economiei-OPSPI. Consortiul care include banca rusa si care s-a format pe ultima suta de metri reprezinta o surpriza totala pentru piata. Renaissance este in top trei banci de investitii in Rusia, fiind controlata si condusa de un neozeelandez. Mihail Prohorov, al doilea cel mai bogat om din Rusia cu o avere estimata la 13,4 mld. $, detine si el 50% din Renaissance. Prohorov mai are in proprietate cel mai mare producator de aur din Rusia si echipa americana de baschet New Jersey Nets si este unul dintre oamenii de afaceri apropiati de premierul rus Vladimir Putin, care l-a si decorat.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Topul celor mai bogate judete: Cine a scapat de criza si cum
Topul celor mai bogate judete: Cine a scapat de criza si cum

Doua judete nu au fost deloc atinse de recesiunea din ultimii doi ani, arata ultimele date. In Arges, produsul intern brut a crescut cu 3,9% in 2009 si cu 4,6% in 2010. In Cluj, PIB a crescut cu 0,5% in 2009 si cu 1,5% in 2010.

"Romania risca sa piarda 360 milioane de euro de la Uniunea Europeana"

Peter Stub Jorgensen, director in cadrul Directoratului General pentru Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul CE afirma ca pana la sfarsitul anului 2012 Romania va avea la dispozitie 360 milioane de euro pentru integrarea romilor.

Sistemul sanitar romanesc s-a imbolnavit. Haosul reorganizarii spitalelor
Sistemul sanitar romanesc s-a imbolnavit. Haosul reorganizarii spitalelor

Desi MS a promis ca va reorganiza spitalele pana la 1 aprilie, pana acum a reusit sa inchida doar Caritasul si sa comaseze alte 15 unitati sanitare. Urmatorul inchis va fi „Scarlat-Longhin" din Bucuresti, retrocedat familiei Mociornita.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Varianta candidatului comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pusă sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.