Colaps economic la 650 de km de Romania. Cum risca un stat cu 10 mil. de locuitori “sa se topeasca"
Decizii neinspirate, coruptie la nivel inalt, furturi, o societate contraproductiva - sunt doar cateva din motivele pentru care Belarusul risca sa fie "inghitata" de "Mama Rusia".
Belarus Digest: Belarusul si-a castigat independenta in 1991, cand s-a despartit de fosta URSS. Desi la capitolul prosperitate, Belarusul sta mai bine decat Romania, avand un PIB de 14.000 de dolari (Romania - 12.000), tara risca acum sa fie amanetata rusilor.
Deciziile gresite, luate pe plan politic, au avut repercursiuni grave pe plan economic. Acum Belarusul sta la mana rusilor, care au sarit imediat sa ii ajute, oferindu-le un imprumut de 3 miliarde de dolari.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cresterile salariale nefondate din anul electoral 2010 (candidatul la presedintie Lukasenko le-a marit bugetarilor salariile cu 50%, iar pensionarii au primit cu 24% mai multi bani) au avut repercursiuni drastice pe termen mediu si lung: deficitul a crescut simtitor, iar moneda nationala s-a depreciat galopant, pierzand 56% intr-o singura zi.
Potrivit Bloomberg Belarusul risca sa se topeasca. Analistii au un pronostic pesimist cu privire la viitorul tarii: "Belarusul risca sa se intoarca in starea din 1991. Rubla este la pamant, iar puterea de cumparare scade cu fiecare secunda. Oamenii s-au intors la cozile foamei pentru a-si face provizii pe termen lung. Privatizarea rapida, urgenta este singura solutie care va scoate tara din groapa".
Un pachet de scutece costa 140.000 de ruble
Tinerele mamici nu mai fac fata scumpirilor. Cu o alocatie de cresterea a copilului de doar 300.000 de ruble, femeile nu le mai pot asigura micutilor decat doua pachete de scutece pe luna.
Inflatia anuala a ajuns la 18% in ianuarie, crescand treptat in fiecara luna, spre disperarea oamenilor, care nu mai reusesc sa cumpere nimic, desi stau pe munti de bani
"Ni se pare ca Guvernul ne pune in fata un film obscen"
Oamenii au iesit in strada sa protesteze fata de deciziile extrem de proaste pe care executivii le-au luat in ultimii ani, decizii care au adus tara in groapa. Tineri, batrani sau adulti au iesit in strada pentru a protesta, iar un barbat de 34 de ani a declarat: "Totul mi se pare o farsa. Mi se pare ca guvernul ne pune in fata un film obscen. Toata lumea ne-a avertizat cu privire la problemele economice pe care le avem, insa ei nu au facut decat sa se imprumute, sa se imprumute si iar sa se imprumute".
Rusii le intind o mana de ajutor
Rusii le-au promis un ajutor de 3 miliarde de dolari, pentru a fi utilizati cu scopul de a iesi din aceasta criza. O prima transa de 800 de milioane le va fi acordata imediat ce vor semna acordul.
Insa acest imprumut nu vine gratis. Rusii le-au cerut autoritatilor din Belarus sa le vanda active in valoare de 7,5 miliarde de dolari in urmatorii trei ani.
Ria Novosti: Potrivit ministrului de finante al Rusiei, Alexei Kudrin: "Sumele din privatizari sa nu fie mai mici de 2,5 de miliarde/an, sau sa totalizeze la final 7,5 miliarde de dolari".