Centru de operatiuni Al-Qaeda, la doi pasi de Bucuresti?
Doi fosti oficiali bulgari au declarat ca Ayman al-Zawahiri a fost in Bulgaria de doua ori la mijlocul anilor '90, dar autoritatile bulgare au decis sa nu il aresteze din motive juridice si de securitate.
Romania Libera: Fostul sef al Serviciului de Protectie Nationala, Vladimir Manolov, si fostul secretar al Ministerului de Interne, Gheorghi Lambov, au povestit postului de radio Darik cum si de ce autoritatile bulgare au preferat sa il lase in libertate pe cel ce ar putea deveni, dupa moartea lui Osama bin Laden, noul sef al retelei teroriste Al Qaeda. Astfel, Zawahiri a intrat in Bulgaria pentru prima data in anul 1995, folosindu-se de un pasaport autentic, dar care fusese emis pe alt nume. Timp de o luna a locuit intr-o casa inchiriata de o familie de arabi intr-un orasel de munte. Lambov sustine ca l-ar fi verificat personal si ar fi „efectuat anchete cu ambasada Egiptului"; mai mult, un agent sub acoperire ar fi fost introdus in anturajul lui al-Zawahiri, obtinandu-se astfel mai multe informatii despre acesta. Desi serviciile de securitate egiptene ar fi fost interesate sa il interogheze pe al-Zawahiri, Ministerul bulgar de Interne nu a emis un mandat de arestare pentru acesta, intre Bulgaria si Egipt neexistand la acea vreme un tratat de asistenta juridica.
Evenimentul Zilei: Nu vom zbura in spatiu mai devreme de 2030 Dumitru Prunariu pleca acum 30 de ani, impreuna cu comandantul rus Leonid Popov, in singura misiune spatiala care a inclus un roman, la bordul navei Soyuz 40. Viata lui s-a schimbat complet in momentul in care a inceput pregatirea in Oraselul Stelar de langa Moscova. Dupa trei ani, pe 14 mai 1981, Prunariu a decolat de pe cosmodromul Baikonur in calatoria de sapte zile, 20 de ore si 42 de minute care a intrat in istoria poporului roman. Aniversarea zborului ii gaseste impreuna pe cei doi coechipieri si prieteni, Prunariu si Leonid Popov. Ei au fost invitati in platoul emisiunii Tonomatul DP2 unde au avut parte de o surpriza. Dumitru Prunariu a avut ocazia sa atinga costumul purtat in misiune pentru prima oara dupa 30 de ani.
Gandul: Arhitectul- sef al Capitalei prezinta autostrada care se va construi la 25 de metri sub pamant Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a spus, joi, ca al doilea tronson al diametralei nord-sud, de aproape 900 mp, care face legatura intre Podul Hasdeu si Bulevardul Uranus, va fi construit la 25 de metri sub pamant si va trece printre Palatul Parlamentului si Catedrala Neamului. "Comisia tehnica de urbanism a avizat PUZ-ul pentru al doilea tronson al diametralei nord-sud, care va incepe la Podul Hasdeu, va trece pe sub curtea Palatului Parlamentului, intre cladirea acestuia si Catedrala Mantuirii Neamului si va iesi pe Bulevardul Uranus. In subteran se va circula pe doua benzi pe sens", a declarat arhitectul sef al Capitalei.
Adevarul: Profesorii, cei mai saraci angajati din Romania Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) precizeaza ca, potrivit datelor oficiale ale Institutului National de Statistica, salariile din invatamant au inregistrat o scadere cu 28,49 la suta in luna martie 2011 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. "Prin urmare, un profesor debutant are un salariu net de 660 de lei, un profesor cu grad didactic II si o vechime de 10 ani are un salariu de 805 lei, iar un profesor cu grad didactic I si 25 de ani vechime are un salariu de 1.100 de lei. Aplicarea Legii de salarizare in 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar loveste pana si in mamele din invatamant", se arata intr-un comunicat al FSLI, scrie Mediafax. FSLI precizeaza ca unui cadru didactic cu o vechime de noua ani care intra in concediu pentru cresterea copilului nu i se mai considera vechime efectiva in invatamant, asa cum prevedea vechea legislatie, perioada din timpul concediului de maternitate si nu mai poate beneficia de sporul de stabilitate, de 10 la suta, pe care ar fi trebuit sa il primeasca la o vechime efectiva de 10 ani.
Jurnalul National: Jeffrey Franks castiga 20.000 de dolari pe luna "Baiatul cu pantoful rupt" de la FMI nu este nici de departe un om sarac. Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, are un salariu lunar in jur de 20.000 de dolari, dupa cum au declarat surse din apropierea delegatiei. La aceste sume se adauga alte avantaje materiale, precum cheltuielile cu scoala copiilor pana la terminarea universitatii, diurne de deplasare in timpul misiunilor, pensie garantata de 10.000 de dolari. Franks a uimit o tara intreaga dupa ce s-a dus sambata trecuta cu pantofii rupti la Palatul Cotroceni, la intalnirea cu presedintele Traian Basescu. Romania a imprumutat miliarde de euro de la Fondul Monetar International, dar unii s-au intrebat daca Jeffrey Franks, omul care ne monitorizeaza toata economia pentru a ne da bani, nu are chiar el nevoie de un imprumut pentru a-si cumpara o pereche de pantofi. Discutiile au fost aprinse. Unii i-au luat apararea, sustinand ca este un om ocupat, care nu da doi bani pe imbracaminte si incaltaminte, altii au spus ca este doar neglijent si ca protocolul i-ar impune un alt look.
Ziarul Financiar: Seful Statisticii este astazi cel mai important om din Romania Doar 11 oameni stiu mai devreme cu cateva ore valoarea celui mai asteptat indicator din Romania, care va fi dat astazi publicitatii: cresterea PIB pe primul trimestru din 2011 fata de trimestrul IV al anului 2010. In cazul in care rezultatul va fi pozitiv, economia romaneasca iese tehnic din recesiune, dupa mai bine de doi ani de cadere economica. 10 din acestia sunt membrii Departamentului Conturi Nationale din cadrul Institutului de Statistica (INS), iar al 11-lea este presedintele institutului, Vergil Voineagu, care va fi pentru o zi cel mai important om din Romania. Evolutia PIB-ului pe primul trimestru, care este publicata astazi de Statistica sub forma de semnal, adica sub forma preliminara, fiind supusa revizuirilor ulterioare in functie de alte date care vor aparea, este asteptata cu sufletul la gura de aproape toata economia romaneasca, dar in primul rand de oamenii politici. Si presedintele Traian Basescu, si premierul Emil Boc au anuntat ca sunt sanse ca economia sa aiba o evolutie pozitiva pe trimestrul I 2011 fata de trimestrul IV al lui 2010.