"Ce vrei sa fii cand vei creste mare?" "Hacker". Pirateria software, sport national in Romania
Pirateria cauzeaza economiei pierderi de peste 150 de milioane de euro anual, iar printre cei care pirateaza se numara atat persoane fizice, cat si retaileri cu renume.
Capital: Pirateria este un fenomen global, intalnit si in Romania, insa daca in cazul filmelor si al muzicii nu se face mare lucru, in ceea ce priveste pirateria software tara noastra are un reprezentat legal foarte activ al Business Software Alliance (BSA), in persoana avocatului Magda Popescu. Business Software Alliance, organizatia nonprofit creata in scopul promovarii intereselor industriei de software si a partenerilor din industria de hardware, este prezenta in tara noastra din 1998 si reprezentata de Magda Popescu din 2002. In tot acest timp, avocatul a colaborat cu ofiterii si procurorii specializati in materia drepturilor de proprietate intelectuala, investigand nenumarate cazuri de distributie neautorizata de programe pentru calculator atat de catre societati comerciale, cat si de catre persoane fizice. „Numai in ultimele noua luni au fost depistate peste 121 de cazuri de piraterie, dintre care o treime au fost cazuri de distribuire. De asemenea, in ultimele luni au fost 17 condamnari in cazuri de distribuire, si noua in caz de utilizare“, potrivit Magdei Popescu.
Romania Libera: Cum ar trebui sa arate guvernul zonei euro In cadrul summitului bilateral de la Paris, presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel au propus o serie de masuri destinate sa faca fata crizei datoriei europene, printre care crearea unui guvern al zonei euro. Dupa reuniunea de lucru care a avut loc la Palatul Elysée cu cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Nicolas Sarkozy a tinut sa evidentieze rolul motor al culplului franco-german pentru rezolvarea crizei monedei europene. Sub presiunea Burselor aflate sub spectrul krachului saptamana trecuta, cei doi lideri europeni au afisat o totala unitate si au propus un set de masuri, printre care crearea unui adevarat guvern economic al zonei euro, regula de aur bugetara, taxa pe tranzactii financiare, convergenta fiscala, dar au respins optiunea euro-obligatiunilor. Sefii de stat ai zonei ar urma sa se reuneasca de doua ori pe an si sa aleaga un presedinte stabil pentru un mandat de doi ani si jumatate.
Ziarul Financiar: In 4 ani doar 10 km asfaltati pe A3 Bucuresti-Ploiesti Doar zece kilometri din cei 62 km ai autostrazii Bucuresti-Ploiesti erau pana ieri la ora 12.00 asfaltati. ZF a vizitat ieri santierul si a constatat ca lucrarile erau aproape de finalizare pe sectorul de 14 km intre Soseaua de Centura Ploiesti Vest si kilometrul 48 al autostrazii, in timp ce pe restul inca se lucreaza la fundatie si nu s-a turnat inca vreun strat de asfalt. "Lucrarile la tronsonul nostru sunt aproape gata. Intr-o luna terminam si podul peste DN1 de la Barcanesti. Mai sunt unele probleme cu exproprierile care intarzie lucrarile, dar predarea lucrarii o vom face la termen, in decembrie", a spus un muncitor care lucra la podul de la Barcanesti. Turnarea asfaltului pe tronsonul de 14 km pentru care direct responsabila este compania de constructii Spedition UMB, controlata de Dorinel Umbrarescu, vine la aproape patru ani de la demararea lucrarilor la autostrada Bucuresti-Ploiesti. Tronsonul de 14 km reprezinta portiunea care va face legatura cu DN1 la inceputul Centurii de Vest a Ploiestiului printr-un sens giratoriu.