"Bate vantu' criza-n dunga, locatarii ni-i alunga".Blocul din Capitala unde nu locuieste decat un om
Intr-un bloc ridicat langa Bucuresti bate vantul: are un singur locatar. Proprietarul spune ca nu cedeaza cladirea statului, care intentioneaza sa dea locuintele cu o chirie de 100 de euro pe luna.
Evenimentul Zilei: Marii dezvoltatori imobiliari reusesc cumva sa-si mai vanda din apartamente. Cei "mici", care au ridicat cateva blocuri de maximum cinci etaje, isi pun mainile in cap. Exemplele sunt elocvente. Intr-un bloc cu cinci etaje pierdut pe un camp din apropierea Prelungirii Ghencea sta un singur om. E vecin cu propria-i umbra. Cu toate acestea, proprietarul constructiei ar refuza sa concesioneze blocul catre ANL , dupa un proiect propus de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si gandit in doua directii. Una - ca romanii sa poata inchiria apartamentele nevandute pentru mai putin de 100 de euro pe luna; a doua – ca dezvoltatorii sa isi recupereze investitia. Daca accepta, investitorul ar urma sa primeasca, in timp, circa 450 de euro pe metrul patrat construit. Altfel spus, pentru un apartament de 70 mp, dezvoltatorul s-ar alege cu vreo 31.000 de euro de la stat, sub forma de redevente platite lunar, timp de cateva zeci de ani. Suma e considerata insa mica de dezvoltatori. Unii spun ca un pret potrivit ar fi de 600 de euro pe metrul patrat.
Romania Libera: E adevarat ca eolienele scumpesc kilowatt-ul? Pretul energiei electrice achitat de consumatori ar putea creste pana la sfarsitul anului cu 2% si cu inca 10% anul viitor ca rezultat al sprijinirii investitiilor in energie verde, prin utilizarea schemelor de certificate verzi. Presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), Ion Lungu, sustine ca la sfarsitul anului, energia produsa din surse eoliene ar putea duce la o crestere cu 2% a pretului final al electricitatii, iar prognoza de majorare cu inca 10% in 2012 este una realista. „La sfarsitul anului, ANRE va stabili valoarea finala a cotei care provine din certificate verzi. Inflenta in pret, la factura va fi 7-10 lei pe MWh, aproximativ o crestere de 2%. De asemenea, prognoza de 10% pentru 2012 este una realista daca avem in vedere ca aproape se va dubla capacitatea de productie eoliana. In plus, tot la sfarsitul anului vor fi aprobate modificarile la legea referitoare la producerea energiei din surse regenerabile de energie, prin care se vor da producatorilor doua certificate verzi in loc de unul pentru fiecare MWH eolian livrat”, ne-a declarat Ion Lungu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adevarul: Cum se va scumpi curentul fara rost Pentru a ne atinge tinta asumata in fata Uniunii Europene (38% din electricitatea consumata in 2020 sa provina din surse regenerabile, fata de 35% anul trecut), Romania acorda subventii investitorilor din acest sector, sub forma certificatelor verzi. Pana acum, pentru fiecare MWh livrat in retea, producatorii primeau un certificat verde, pe care il vand pentru un castig in plus. O noua legislatie, care va fi aplicata din aceasta luna, dubleaza numarul certificatelor pentru energia eoliana. Problema este ca aceste subventii sunt suportate de catre consumatorii finali, inclusiv de populatie. In total, pana in 2030, producatorii de energie verde vor primi subventii in valoare de 80 de miliarde de lei. Noua legislatie a fost avizata recent de Comisia Europeana, care a cerut Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) sa monitorizeze anual piata, iar, in cazul in care se constata ca profitul companiilor este prea mare, sa reduca numarul de certificate.