Retrocedarile scandaloase ale statului roman. Cum au ajuns 63.000 de hectare in mana unui om cu acte pentru numai 3.6 hectare

×
Codul embed a fost copiat

Am retrocedat aproape jumatate din suprafata impadurita a tarii, dar revendicarile sunt cu 600 de mii de hectare mai mari decat padurea aflata in proprietate privata cand comunistii au preluat puterea

Explicatia este ca peste o jumatate de milion de hectare au fost retrocedate ilegal, potrivit unui raport al Curtii de Conturi.

Comuna Tanasoaia, vechile mosii Vladnicu. Un dosar de restituire controversat si un nume controversat. Duta Gica.

Dupa vanzari succesive inainte de razboi, Mosia Vladnicu s-a redus de la peste 1300 de hectare de padure la doar 300 in 1948, cand proprietar era Constantin Cristofil. Mostenitoarea lui, Denisa Cristofil, a primit cele 300 de hectare de padure. Dar a mai cerut inca 1479 de hectare. Aici intervine Duta Gica. Cumpara cele de 300 de hectare de la Cristofil Denisa si drepturile litigioase pentru restul suprafetei.

"Eu, la data cumpararii pentru cele 300 de hectare, am dat o mie de euro pe hectar.", spune Duta Gica, fost subsecretar de stat Ministerul Padurilor

Citește și
Crimeea ar fi rămas parte a Ucrainei, dacă Kievul ar fi respectat „cu sinceritate ceea ce s-a convenit”

Duta Gica, subsecretar de stat in ministerul Padurilor, este acum intermediar si cumpara drepturi litigioase. A mai obtinut in instanta inca 1422 de hectare de padure. Care devin proprietate privata, numai bune de defrisat.

Asa arata o padure a statului si imediat peste drum asa arata o padure privata sau ce a mai ramas dintr-o padure privata. Copacii acestia au fost taiati de curand. A ramas un loc pustiu.

Tot in aceasta categorie poate fi inclusa si situatia de la Buzau, unde o persoana fizica a obtinut 63 de mii de hectare de padure, desi a prezentat un act din care reiesea ca e mostenitorul a 3,6 hectare.

Curtea de Conturi a descoperit ca padurile au facut obiectul unor tranzactii cel putin ciudate.

In 2003, Primaria Mangalia a vandut unei societati comerciale 8,5 hectare de padure cu 1,8 milioane lei de lei. Dupa un an, societatea a vandut terenul cu 2,2 milioane lei unei persoane fizice, care dupa nici o jumatate de an l-a revandut unei societati imobiliare cu numai putin de 29,8 milioane lei - de 16 ori mai scump decat pretul incasat de primarie cu un an si jumatate mai devreme.

In prezent, sunt cereri de retrocedare care depasesc cu 575 de mii de hectare suprafata impadurita din 1948.

O ancheta despre retrocedarile ilegale ale padurilor intr-o editie viitoare a emisiunii Romania, Te Iubesc.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Scene neverosimile la FC U Craiova - Ceahlăul! Adrian Mititelu a intrat pe teren: "Nemernicule, ieși afară!"
FOTO Scene neverosimile la FC U Craiova - Ceahlăul! Adrian Mititelu a intrat pe teren: "Nemernicule, ieși afară!"
Citește și...
Doi soți din Brașov au părăsit Anglia și au pariat pe turismul din România. „Asta este cea mai mare bucurie a noastră”
Doi soți din Brașov au părăsit Anglia și au pariat pe turismul din România. „Asta este cea mai mare bucurie a noastră”

10% dintre românii plecați în străinătate lucrează în restaurante sau hoteluri. Au învățat acolo ce înseamnă industria ospitalității, iar azi cu banii câștigați ori accesând fonduri europene dezvoltă în țară afaceri în turism.

Un român vrea să dea lovitura în afaceri, după ce a spălat vase în Italia. „Bijuteria
Un român vrea să dea lovitura în afaceri, după ce a spălat vase în Italia. „Bijuteria" ridicată pe terenul casei părintești

După ce a muncit mai bine de 20 de ani în Italia, un bărbat din Jurilovca a revenit acasă și a construit pe terenul casei părintești o pensiune și un restaurant.

Afacerea cu care au dat lovitura doi români care s-au întors din Italia. Oamenii vin de departe ca să cumpere de la ei
Afacerea cu care au dat lovitura doi români care s-au întors din Italia. Oamenii vin de departe ca să cumpere de la ei

Un sfert dintre românii care plănuiesc să se întoarcă în țară, în cel mult șase ani, vor să-și deschidă o afacere. Cu banii câștigați în străinătate și cu fonduri europene, pornesc firme specializate în domeniile în care s-au pregătit în vest.

Recomandări
Oligarhul fugar prorus, Ilan Şor, susține că
Oligarhul fugar prorus, Ilan Şor, susține că "ideea europeană a murit în Republica Moldova". Atac direct la Maia Sandu

Oligarhul fugar prorus moldovean Ilan Şor a negat, într-un interviu recent, că ar fi încercat să cumpere voturi şi susţine totodată că ideea europeană a murit în Republica Moldova după referendumul câştigat „la mustaţă” de forţele proeuropene.

Decizia care i-a salvat viața lui Adrian, un român de 37 de ani prins în dezastrul din Spania:
Decizia care i-a salvat viața lui Adrian, un român de 37 de ani prins în dezastrul din Spania: "Am luat câinele și m-am dus"

Mulți români pentru care Spania este a doua casă trec, în continuare, prin momente teribile după inundațiile catastrofale.

Mircea Geoană îl atacă pe „unchiul” Ciolacu: să-și ceară scuze în fața tinerilor, care n-au loc de „nepoți” ca ai lui
Mircea Geoană îl atacă pe „unchiul” Ciolacu: să-și ceară scuze în fața tinerilor, care n-au loc de „nepoți” ca ai lui

Marcel Ciolacu trebuie să-și ceară scuze față de diaspora, consideră contracandidatul său Mircea Geoană, pentru că a jignit tinerii români „într-o manieră inacceptabilă”.