Românii au început să recicleze serios prin RetuRO, în ciuda piedicilor pe care le primesc. Unii au găsit metode de fraudă
Românii au început să recicleze serios, dovadă că într-o singură zi duc către centrele de colectare aproape 6 milioane de sticle, PET-uri și doze de aluminiu.
Cei care au implementat sistemul sunt mulțumiți, însă admit că deși sute de camioane preiau deșeurile, comercianții tot trebuie să aștepte câteva zile ca să scape de ambalaje. Pe de altă parte, unii încă încearcă să facă bani ilegal de pe urma recipientelor acceptate în program.
Șofer: „Cantitatea asta se strânge într-o singură zi, se vine o dată pe zi, de 5 ori pe săptămână”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În primele două săptămâni ale acestei luni au fost colectate 70 de milioane de ambalaje doar de la automate. Cele mai multe în weekend, când s-au strâns aproape 6 milioane pe zi.
Locuitorii Bucureștiului au scăpat de 38 de milioane de peturi, sticle și doze. Urmează în top județele Ilfov, Timiș și Cluj. Însă, cantitățile mari adunate într-un timp atât de scurt au venit la pachet cu o serie de neplăceri pentru comercianți.
Gemma Webb, CEO RetuRo SGR: „Cea mai mare provocare este timpul de colectare. Magazinele lucrează foarte intens, participă, colectează și noi ar trebui să colectăm de la ei o dată la 48 de ore. În prezent e imposibil pentru noi, pentru că trebuie să colectăm din toată țara în același timp. Când am început nu am știut ce județ, ce regiune, ce oraș, ce sat o să colecteze mult. În acest moment avem 600 de camioane pe teren”.
Pe de altă parte, oamenii încă se obișnuiesc cu sistemul.
Bătrân: „Ia uite ce deșteaptă mașinărie! Nici tu nu esti, mă? Înseamnă că eu, specialistul, nu le-am citit bine. Mă duc să le verific acasă”.
Unii tipăresc și lipesc etichete false pe sticlele fără sigla SGR
„Am fost de 8 ori cu ele și nu primește aparatul. Le-am spus, au zis că au chemat, că au venit, n-au venit, că l-a golit, ba că e plin. Și acum am fost cu ele acolo și am venit aici”.
Cu astfel de probleme s-au întâlnit majoritatea țărilor care au implementat sistemul de reciclare bazat pe garanție.
Ciaran Foley, CEO Sistem de Garanție Returnare Irlanda: „Principalele dificultăți sunt legate de punctele de colectare, pentru că retailerii și angajații trebuie să învețe să lucreze cu aparatele automate, cum să le curețe. Oamenii merg la cumpărături de obicei vineri sau sâmbătă. Tot atunci au tendința de a returna ambalajele de băuturi și asta creează cozi”.
Marian Ac, CEO Sistem de Garanție Returnare Slovacia: ”Am avut un șofer care a venit să colecteze ambalajele, dar nu era unul dintre șoferii noștri angajați. Din fericire, magazinul nu a vrut să îi dea recipientele”.
Metode de fraudare au aparut și la noi. De pildă, unii au tipărit și lipit etichete false pe sticlele fără sigla Sistemului de Garanție Returnare. Dar administratorii RetuRo au transmis că urmăresc cu atenție traseul fiecărui ambalaj.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, ambalaje, frauda, recipiente, returnare, returo, sgr,
Dată publicare:
24-04-2024 19:23