Pădurile urbane din zona Bucureștiului au nevoie să devină arii protejate. „Cred că orașul s-ar îmbolnăvi”
Fazani, pițigoi și vidre sunt câteva dintre speciile de păsări și mamifere pe care le găsim în zonele verzi ale Bucureștiului. Dacă aceste spații ar dispărea, orașul s-ar îmbolnăvi, spun activiștii de mediu.
Aceștia cer insistent ca pădurile urbane din interiorul Capitalei să fie incluse pe lista ariilor naturale protejate. Urmăriți un nou episod, al campaniei "Pro Săptămâna verde".
Iată că și într-un oraș de beton, sufocat de mașini, natura își face loc. Aşa s-a întâmplat pe pajiștea Petricani, aflată la nici 15 minute de mers cu mașina, din centrul orașului către nord. Se întinde pe cinci hectare și adăpostește zeci de specii de păsări, mamifere, insecte și chiar șerpi.
Alegeri 2024
11:28
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Până unde poate merge puterea primului om în stat conform Constituției
09:31
Câte mandate are voie să aibă un președinte în România. De ce vom avea cu siguranță un nou președinte de anul acesta
08:01
Ciucă îl contrazice pe Ciolacu: România nu poate intra în Schengen de la 1 ianuarie. Nu se poate tehnic
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
Văzută de sus, pajiștea este înconjurată de blocuri care mușcă din frumusețea zonei.
Voluntarii „Asociației Parcul Văcărești” au curățat locul și au montat panouri informative.
Vizitator: „E ceva încântător, e fermecător. Și poluarea dispare intrând în parc.”
Reporter: Cum simțiți asta?
Vizitator: „Parcă e o înviorare, o energizare.”
Pe lângă Parcul Natural Văcărești, Capitala mai are cinci comori verzi. Pajiștea Petricani, Valea Saulei, Stufărișurile din Dobroești, Lunca Dâmboviţei - lângă Lacul Morii, și Pădurea Băneasa. Activiștii de mediu cer insistent includerea lor pe lista ariilor naturale protejate.
Raluca Nicolae, reprezentant al Natura 5: „Stochează foarte mult carbon spațiile verzi. Și atunci, cumva, noi beneficiem doar prin faptul că ne curăță aerul din jur, estompează zgomotul din jur. Te poți plimba pe aici fără să auzi neapărat zgomotul din trafic sau alte zgomote.”
Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea?
Dan Bărbulescu, președintele Asociației Delta Văcărești: „Cred că orașul s-ar îmbolnăvi. S-ar îmbolnăvi și la propriu, și la figurat. Ar respira, în primul rând, un aer mai poluat, ar fi mai cald, vântul ar bate mai tare, temperaturile ar fi mai înalte. Cred că oamenii, brusc, ar deveni și mai bolnavi, și mai triști.”
Vestea bună este că oamenii își dau seama de importanța acestor zone verzi și încep să ia atitudine.
Cristian Neagoe, reprezentant al Asociației Parcul Natural Văcărești: „Noi încercăm să extindem spațiile verzi accesibile, și am identificat cinci astfel de zone care ar dubla practic cei șapte metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. În sensul accesibilizării lor. Pentru că sunt locuri, cum e acesta, de care nu știe mai nimeni sau la care nu au acces oamenii.”
Larisa Antal, corespondent PROTV: „Este absolut o încântare, efectiv să închizi ochii și să asculți sunete de la păsări, de la copaci, chiar aici, în inima orașului. Și mă gândesc că în Europa sunt o normalitate astfel de spații. La Viena, de exemplu, aproape jumătate din suprafața orașului este acoperită de astfel de spații verzi, grădini, păduri urbane. Avem și noi aici, în București, câteva astfel de zone, și ar fi păcat să nu avem grijă de ele”.
Sursa: Pro TV
Etichete: biodiversitate, delta vacaresti, verde, fii pro verde,
Dată publicare:
14-06-2024 19:56