„Este o chestiune de negociere între PNL și PSD.” Modelul european de taxare a profitului bancar poate fi adoptat și la noi
Guvernanții de la București au preluat ideea guvernului italian care le-a impus băncilor un impozit suplimentar pe profitul făcut din dobânzi.
Aleșii noștri nu știu deocamdată câte bănci ar fi afectate și nici câți bani ar aduce la buget o astfel de măsură.
Chiar și așa, câțiva lideri PSD vor ca instituțiile care acordă credite în România să plătească statului un procent din câștiguri. Decizia finală se va lua în coaliție după negocieri.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ideea de a introduce un impozit suplimentar pe profitul băncilor a fost avansată nu de finanțiști, ci de ministrul Transporturilor. Numărul doi în PSD, Sorin Grindeanu spune că trebuie ajuns la un consens și în Coaliția de guvernare.
Măsura este motivată de deficitul excesiv și de riscul ca oficialii Comisiei Europene să ne taie din acest motiv accesul la fondurile europene, ba chiar să ne și amendeze.
Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD: „Am văzut că în Italia s-a aplicat în urmă cu două săptămâni o impozitare cu 40% a profitului băncilor. Noi am venit cu aceste soluții în Coaliție și nu suntem singuri. Nu avem 50%. Este o chestiune de negociere între PNL și PSD.”
La începutul lunii, guvernul de la Roma a anunțat că profiturile băncilor provenite din dobânzi trebuie impozitate cu 40%. Executivul italian a constat că băncile au crescut dobânzile pentru credite, dar nu și pentru depozite.
După ce a stârnit reacții negative pe piețele de capital, iar băncile au început să crească dobânzile la depozite, măsura a fost nuanțată și urmează să fie supusă deciziei finale a Parlamentului italian.
O măsură similară, spun economiștii, ar putea lovi chiar în oamenii obișnuiți care au credite.
Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA: „În orice domeniu de activitate, taxele sunt plătite de consumatori. Când pui o taxă, se vede în costurile acelei companii.”
Sunt și alte state europene care au astfel de taxe suplimentare impuse băncilor de mai multă vreme. Spania a impozitat cu 4,8% veniturile nete din dobânzi ale băncilor şi comisioanelor nete mai mari de pragul de 800 de milioane de euro.
Cehia impozitează cu 60% profiturile excepționale ale băncilor, dar și ale unor companii din energie.
Iar Ungaria a modificat în iunie taxele pe profiturile excepționale impuse anumitor sectoare ale economiei, inclusiv cel financiar.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, impozite, italia, PSD, PNL, banci, dobanzi,
Dată publicare:
18-08-2023 19:15