Viorica Dăncilă, vizită oficială în Muntenegru şi Macedonia

25-07-2018 07:36


Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă va face, în perioada 25-27 iulie, o vizită oficială în Muntenegru şi Republica Macedonia,

Discuţiile cu liderii celor două state vor viza reconfimarea relaţiilor blaterale, susţinerea pentru aderarea la Uniunea Europeană şi asigurarea stabilităţii regionale în Balcanii de Vest, relatează news.ro.

“Dialogul politic cu oficialii din cele două state se va concentra pe reconfirmarea relaţiilor bilaterale apropiate, fundamentate pe susţinerea pentru aderarea la UE şi pe asigurarea stabilităţii şi securităţii regionale. În contextul atenţiei deosebite acordate de România relaţiilor cu statele din Balcani, vor fi explorate căile de continuare a dezvoltării bunelor relaţii bilaterale cu aceste două ţări, cu accent pe consolidarea cooperării economice”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

Potrivit aceleiaşi surse, un obiectiv major în cadrul vizitei va fi reprezentat de agenda europeană a celor două state, având în vedere importanţa pe care România o va acorda regiunii Balcanilor de Vest pe perioada mandatului de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, va fi analizată situaţia de securitate regională, într-o logică de parteneriat, ţinând cont de recenta invitaţie primită de Macedonia de aderare la NATO, precum şi de statutul recent de stat aliat al Muntenegrului.

La Podgorica, Viorica Dăncilă va avea întrevederi cu omologul muntenegrean, Duško Marković, cu preşedintele Milo Djukanović şi cu preşedintele Parlamentului, Ivan Brajović, şi va fi analizată situaţia relaţiei bilaterale, stadiul negocierilor de aderare la UE ale Muntenegrului şi posibilităţile de sprijin din partea României, precum şi cooperarea în cadrul NATO.

La Skopje, în Macedonia, premierul va avea o serie de întâlniri la nivel înalt cu premierul Zoran Zaev, cu preşedintele Gjorge Ivanov şi cu preşedintele Parlamentului, Talat Xhaferi, urmând să fie examinate oportunităţile de dezvoltare a relaţiei bilaterale şi va fi analizat stadiul parcursului european şi euro-atlantic al Macedoniei.

Anunţul privind vizita în cele două state a fost făcut iniţial de premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern de marţi.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO