VIDEO. Liderul USR, către parlamentarii PSD-PNL: ”Ar trebui să vă întrebe poporul român dacă sunteți sănătoși la cap”
Președintele USR, deputatul Cătălin Drulă, i-a criticat dur, miercuri, pe parlamentarii PSD-PNL-UDMR care au votat controversatele modificări aduse codurilor penale, după ce s-au răzgândit de vreo două ori.
Drulă a ironozat faptul că, inițial, parlamentarii de la putere au vrut să dezincrimineze abuzul în serviciu, punând un prag de 50.000 de euro de la care un funcționar putea fi tras la răspundere.
Apoi, după ce societatea civilă a reacționat, coaliția s-a răzgândit și a anunțat că va impune un prag de 9000 de lei.
Dar nici acest prag nu a rămas în final, după ce liderii PSD-PNL Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au decis să nu mai existe niciun prag, chiar dacă judecătorii Curții Constituționale l-au cerut.
Într-un limbaj dur, Cătălin Drulă i-a întrebat, retoric, pe cei din PSD și PNL dacă sunt sănătoși la cap.
”Capul sus, uitați-vă ce ați făcut zilele astea. E de noaptea minților. Și ar trebui să vă întrebe poporul român dacă sunteți sănătoși la cap. Ministru Predoiu spunea acum 3 zile - și voi ați votat - că 250.000 lei este pragul pe care îl susține și și-l asumă. Astăzi susține că nu trebuie prag. Îl faceți pe Florin Iordache să pară un ministru al Justiției cu coloană vertebrală.
Prin comparație, ceea ce ați făcut din dezbaterea pe un subiect extrem de important al codului penal, al codurilor de procedură penală, felul cum ați ratat orice fel de discuție serioasă în Parlament, cu telefoane date de la cabinetul scurt, cu schimbări de pe un moment pe altul, arată exact de ce trebuie să nu mai conduceți țara asta, pentru că una e șpaga de la Duty Free și alta este guvernarea unei țări și a fi om de stat.” - a spus Drulă în ședința Camerei Deputaților de miercuri, 5 aprilie.
Ministrul Cătălin Predoiu (PNL): Guvernul a plecat în proiectul său cu varianta fără prag, ţinând cont şi de exigenţele pentru funcţia publică, din perspectiva integrităţii
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a declarat miercuri, în Parlament, înainte de votul pe proiectul Codului Penal prin care s-a eliminat pragul pentru abuzul în serviciu, că Guvernul a plecat în proiectul său cu varianta fără prag, ţinând cont şi de exigenţele pentru funcţia publică, din perspectiva integrităţii şi de dreptul comparat.
”Cum am spus în nenumărate rânduri, Guvernul a plecat în proiectul său cu varianta fără prag, ţinând cont şi de exigenţele pentru funcţia publică, din perspectiva integrităţii şi de dreptul comparat dar şi de faptul că, în deciziile CCR, problema e rămasă nelămurită, până la capăt. Obligaţia de a pune un prag nu este menţionată în dispozitiv, de aici a plecat şi toată controversa care datează de ani de zile. Deciziile sunt vechi de 5 sau 7 ani de zile şi nici până acum nu a fost lămurită, nici în doctrină nici în jurisprudenţa Curţii”, a spus ministrul la Parlament, înainte de votul pe proiectul de lege, potrivit News.ro.
Cătălin Predoiu a precizat că CCR vorbeşte de obligaţii în considerente, nu în dispozitiv, de aici este şi toată dilema.
”Până la urmă este vorba de o opţiune pe care fiecare legiuitor, de la ţară la ţară, poată să o adopte. În statele membre UE, opţiunea a fost, în general, în cvasimajoritatea cazurilor (..) au legiferat variante fără prag. În final, după dezbateri şi politice şi tehnice, în comisiile juridice, în mod democratic şi transparent, Parlamentul votează pentru o..Decizia finală este aceea fără prag şi este o decizie a Parlamentului aşa cum în orice ţară Parlamentul are opţiuni. Ministerul Justiţiei a elaborat proiectul fără prag, de la început”, a completat el.
Sursa: News.ro, Pro TV
Etichete: USR, PSD, PNL, scandal, Parlament, abuz in serviciu, cod penal,
Dată publicare:
05-04-2023 12:41