Deputații au adoptat modificările Codurilor Penale. A fost eliminat pragul la abuzul în serviciu, deși CCR l-a cerut

×
Codul embed a fost copiat

Deputații au adoptat modificările Codului Penal și Codului de Procedură Penală, însă fără schimbările controversate care au fost criticate de societatea civilă și de ONG-uri. 

Ședința a fost  transmisă LIVE pe PRO TV NEWS.

Astfel, modificările la Codul Penal, care elimină pragul pentru abuzul în serviciu, au fost adoptate în plenul Camerei Deputaților, cameră decizională.

Modificările la Codurile Penale vor merge la Palatul Cotroceni, la promulgare, în cazul în care nu va exista o sesizare la Curtea Constituțională. Opoziția a anunțat deja că va face sesizări la CCR.

Modificările au trecut cu 191 voturi pentru, 55 contra, 12 abțineri.

Citește și
Marcel Ciolacu
Prima reacție a lui Marcel Ciolacu, după ce numele său a apărut în stenogramele DNA privind mita uriașă de la Otopeni

De asemenea, modificările la Codul de Procedură Penală, care permit ca interceptările realizate de serviciile secrete să fie utilizate ca probe în procesele penale, au fost adoptate cu 168 de voturi ”pentru”, 75 ”contra” și 20 de ”abțineri”.

”Susțin aceste proiecte, deoarece se încadrează în linia Constituției și le voi vota”, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, de la microfonul plenului Camerei Deputaților.

Speriați de reacția societății civile, liderii coaliției au renunțat la toate modificările propuse la Codul Penal, inclusiv la un prag de la care să fie sancționat abuzul în serviciu.

"Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică", se menţionează în articolul cu privire la abuzul în serviciu, potrivit Agerpres.

A fost eliminat, de asemenea, şi pragul pentru neglijenţa în serviciu.

"Fapta funcţionarului public care, din culpă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă", spune articolul referitor la neglijenţa în serviciu.

Așadar, abuzul în serviciu a fost adoptat în forma Guvernului fără să existe un prag pentru abuzul în serviciu, așa cum, de altfel, și-a dorit societatea civilă. Acest lucru, însă, contravine recomandărilor Curții Constituționale în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal:

a) paragraful 55 – „(…) Curtea, fiind ţinută de obligaţia de a interpreta o dispoziţie legală în sensul de a produce efecte şi pentru a da, astfel, un sens constituţional acesteia [a se vedea în acest sens Decizia nr. 223 din 13 martie 2012], consideră necesară instituirea unui prag al pagubei şi circumstanţierea vătămării produse prin comiterea faptei, elemente în funcţie de care să se aprecieze incidenţa sau nu a legii penale”;

b) paragraful 56 – „(…) Curtea subliniază că legiuitorul are obligaţia de a reglementa pragul valoric al pagubei şi intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate, contrare principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii.”

USR acuză: ”Este la limita săvârșirii infracțiunii de fals intelectual”

Fostul ministru al Justiției, deputatul USR Stelian Ion, a susținut că modificările aduse codurilor penale conțin multe elemente de neconstituționalitate.

 

”Proiectul acesta nu se referă la niciun prag, e vorba de proiectul de modificare a codului de procedură penală, jalon în PNRR. De ce? Pentru că era un obiectiv important și pentru ridicarea MCV. Domnul Predoiu, cu promisiuni către Comisia Europeană, a reușit să smulgă tot o promisiune. Pentru că MCV-ul nu s-a ridicat în mod tehnic, deocamdată.

 

Dar promisiunile au fost deșarte, pentru că în proiectele acestea se regăsesc, în cele două proiecte, și de procedură penală și cel referitor la codul penal, se regăsesc foarte multe vulnerabilități, foarte multe elemente de neconstituționalitate, care nu fac altceva decât să pericliteze obținerea fondurilor Uniunii Europene. Este absolut inadmisibil ce s-a întâmplat în Comisia Juridică. Din punctul meu de vedere, raportul depus astăzi este la limita săvârșirii infracțiunii de fals intelectual, pentru că nu acele amendamente au fost votate. Doamna președintă a supus la vot respingerea, eliminarea amendamentelor votate la Senat.

O aberație. Evident. Da, atâta ați fost în stare să faceți. Multe dintre deciziile Curții Constituționale nu au fost avute în vedere. Este o chestiune extrem de gravă. Legea este aceea de punere în aplicare a codului de procedură penală cu deciziile Curții. Nici măcar codul de procedură penală nu a fost pus 100% în acord. Haideți să ne uităm în urmă și să vedem care este sursa acestor situații de blocaj și de ce ies din penitenciare sau scapă de dosare foarte mulți. Pentru că în momentul în care au fost adoptate aceste coduri, Cătălin Predoiu le-a adoptat pe genunchi, unele dintre ele prin asumarea răspunderii, nu au fost dezbateri nici atunci, cum nu sunt nici acum și, iată, concluzionez, după ani de zile vedem că ceea ce a făcut domnul Predoiu atunci a însemnat zeci de articole declarate neconstituționale de Curtea Constituțională și dosare penale închise, compromise din vina acestui ministru incompetent.” - a declarat Stelian Ion.

 

Scandalul provocat de PSD-PNL la modificarea codurilor penale

Marți, 4 aprilie, în Comisia Juridică de la Camera Deputaților ar fi trebuit să se discute Codul Penal și Codul de Procedură Penală, miza fiind acel articol care stabilește o nouă definiție pentru abuzul și neglijența în serviciu.

Ei bine, așa cum au stabilit Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu - liderii coaliției PSD-PNL - parlamentarii ar fi trebuit să rescrie articolul din Codul Penal și să stabilească un prag de 9.000 de lei.

Astfel, toți funcționarii publici care ar fi fost vinovați de abuz in serviciu, ar fi scăpat de cercetarea penală dacă ar fi creat un prejudiciu mai mic de 9.000 de lei.

Acest articol a fost foarte controversat, criticat în societatea civilă.

Dar, până să ajungă la acest articol, să ajungă să-l rescrie, aleșii din Comisia Juridică au modificat un alt articol prin care procurorii nu mai puteau strânge probe în dosarele de corupție pe baza interceptărilor.

Imediat ce informația a fost publică și a apărut în presă, societatea civilă și ONG-urile au criticat aspru măsura.

Potrivit unor surse politice, și Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au fost foarte speriați de reacția societății civile, au spus că nu ar ști să gestioneze un nou scandal politic și de aceea au decis să cheme la discuții conducerea comisiei juridice și să retragă toate modificările.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Scandal în Parlament. PSD și PNL au eliminat interceptările ca probe de corupție și s-au răzgândit la scurt timp
Scandal în Parlament. PSD și PNL au eliminat interceptările ca probe de corupție și s-au răzgândit la scurt timp

Opoziţia a făcut scandal, marţi, în comisia juridică din Camera Deputaţilor, după ce majoritatea PSD-PNL-UDMR a votat un amendament la Codul de procedură penală.   

Prima reacție a lui Marcel Ciolacu, după ce numele său a apărut în stenogramele DNA privind mita uriașă de la Otopeni
Prima reacție a lui Marcel Ciolacu, după ce numele său a apărut în stenogramele DNA privind mita uriașă de la Otopeni

Președintele PSD Marcel Ciolacu susține că nu cunoaște persoanele care i-au menționat numele în stenogramele dosarului DNA privind mita de la Aeroportul Otopeni.  

Pragul pentru abuzul în serviciu. PSD îi cere lui Predoiu să explice de ce a propus 9.000 de lei, iar USR vrea prag de 1 leu
Pragul pentru abuzul în serviciu. PSD îi cere lui Predoiu să explice de ce a propus 9.000 de lei, iar USR vrea prag de 1 leu

Liderul PSD Marcel Ciolacu îi cere ministrului PNL al Justiției, Cătălin Predoiu, să explice public de ce a venit cu propunerea de 9.000 de lei la pragul pentru abuzul în serviciu.  

Iohannis nu exclude scenariul alegerilor anticipate în România: Rotația premierilor ”sigur va veni cu probleme suplimentare”
Iohannis nu exclude scenariul alegerilor anticipate în România: Rotația premierilor ”sigur va veni cu probleme suplimentare”

Preşedintele Klaus Iohannis nu exclude posibilitatea ca în România să fie declanșate alegeri anticipate, în cazul în care partidele din coaliția de guvernare nu se vor înțelege din cauza rotirii premierilor PNL și PSD.  

Surse: Textul care modifică abuzul în serviciu a fost scris de ministrul Cătălin Predoiu, după ce liderii PSD-PNL au aprobat
Surse: Textul care modifică abuzul în serviciu a fost scris de ministrul Cătălin Predoiu, după ce liderii PSD-PNL au aprobat

Senatorii au adoptat o modificare a Codului Penal care, în vremea guvernului Liviu Dragnea, scoatea oamenii în stradă.  

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.