VIDEO. Gestul disperat al unui roman, in Parlamentul Romaniei, la discutiile pentru Legea lustratiei
In Comisia juridica a Camerei Deputatilor s-au discutat mai multe amendamente la Legea lustratiei. Un barbat a izbucnit de pe margine, implorandu-i pe alesi.
Comisia juridica a Camerei Deputatilor si Comisia pentru drepturile omului au adoptat, marti, mai multe modificari la Legea lustratiei, care impune restrictii ale unor drepturi pentru o perioada de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse functii in regimul comunist.
Modificarile operate de comisii definesc mai clar persoanele care au facut parte din regimul represiv comunist, pentru a se pune de acord cu Decizia Curtii Constitutionale, care a constatat neconstitutionalitatea unor articole din forma veche.
In timp ce alesii discutau amendamentele, un barbat care participa la lucrarile Comisiei a protestat in felule sau. Acesta a declarat ca a fost detinut politic in perioada regimului Ceausescu. Numele sau este Constantin Soare. Acesta a ingenunchiat langa usa salii si le-a spus parlamentarilor ca "fostii procurori comunisti" trenuie sa fie cuprinsi de legea lustratiei.
Noul text al legii face referire, stabilind categoriile de lustrati, la incalcarea Constitutiei din 1965, a conventiilor internationale la care Romania era semnatara in anii respectivi (in special Declaratia Universala a Drepturilor Omului).
De asemenea, noua forma precizeaza ca persoanele lustrate trebuie sa fi ocupat functii politice retribuite de PCR in principalele structuri ale aparatului comunist.
Sunt incluse in categoriile de lustrabili cei care au fost membri ai guvernelor in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 (ministri, secretari de stat, prim-adjuncti si adjuncti ai ministrilor).
Sunt supusi restrictiilor legii si cei care au detinut functii ca prim-secretar, secretar al Comitetului judetean de partid, presedinte sau vicepresedinte in consiliile populare judetene, UTC, membrii Colegiului Central de partid sau Comitetului Central.
De asemenea, persoanele care au facut parte din structurile fostei Securitati si au colaborat cu aceasta ca politie politica. Au fost incluse in lege ca lustrabili si cei care au ocupat functii ca presedinte sau presedinte de sectii la Tribunalul Suprem, procuror general sau procuror general adjunct.
Noua forma a legii nu mai face referire in ansamblu la toate persoanele aflate in situatiile definite ca facand parte din structurile de putere ale regimului comunist, ci precizeaza ca persoana care se afla in vreuna din situatiile definite prin articolele din lege nu poate candida si nu poate fi numita pe o perioada de cinci ani de la intrarea in vigoare a legii pentru principalele functii de demnitate publica.
Aceste functii pentru care este interzisa candidatura sau numirea sunt: presedinte, senator, deputat, ministru, membru al Parlamentului European, consilier local sau judetean, presedinte al Consiliului Judetean.
De asemenea, cei definiti ca facand parte din structurile de putere ale regimului comunist nu pot ocupa functii de conducere in principalele directii ale Senatului si Camerei, nu pot face parte din Guvern nici ca ministri, nici ca secretari de stat sau secretari generali si nici nu pot fi numiti in principalele posturi de conducere ale SRTV, SRR, CNSAS, Consiliului Legislativ, conducerea BNR, a companiilor de stat si regiilor nationale.