Victorie pentru mediu. Proiectul ”DNA-ul pădurilor” a fost votat în Camera Deputaților
Proiectul de lege supranumit “DNA-ul pădurilor” a fost votat în Camera Deputaților cu 200 voturi pentru, 107 abțineri și 4 împotrivă. Proiectul de lege va merge în Senat, care este cameră decizională.
Potrivit proiectului de lege, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu este condusă de un procuror-şef.
Direcţia are următoarele atribuţii: efectuarea urmăririi penale pentru infracţiuni prevăzute în competenţa direcţiei prin prezenta lege şi prin legi speciale; conducerea, supravegherea şi controlul actelor de cercetare penală, efectuate din dispoziţia procurorului de către ofiţerii şi agenţii de poliţie judiciară organizaţi în cadrul structurilor specializate în combaterea infracţionalităţii de mediu, la nivel central şi teritorial; sesizarea instanţelor judecătoreşti pentru luarea măsurilor prevăzute de lege, pentru judecarea cauzelor, precum şi exercitarea căilor de atac, participarea la şedinţele de judecată în cauzele pentru care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu au sesizat instanţele de judecată ori au exercitat căile de atac ori în care, potrivit legii, participarea procurorului este obligatorie în raport cu infracţiunile date de prezenta lege în competenţa direcţiei.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
În cadrul instituţiei funcţionează, prin detaşare, ofiţeri sau agenţi de poliţie judiciară, sub directa conducere şi controlul nemijlocit al procurorilor direcţiei, în limita posturilor prevăzute de lege.
Detaşarea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară se dispune la solicitarea procurorului-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu de către ministrul Afacerilor Interne, pe o perioadă de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii din 3 în 3 ani, cu acordul acestora, se mai spune această iniţiativă legislativă.
"În cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu funcţionează, în limita posturilor prevăzute de lege, ofiţeri şi agenţi de poliţie detaşaţi în vederea efectuării cu celeritate şi în mod temeinic a activităţilor de descoperire şi de urmărire a infracţiunilor date de lege în competenţa direcţiei", se mai arată în proiect, potrivit Agerpres.
Dan Barna: Pierdem anual 1 miliard de euro doar de pe urma furturilor de păduri
“Sănătatea și funcționarea mediului este o temă cu adevărat majoră pentru societate.Trebuie să să trecem de faza în care adoptăm legi privind protecția mediului care punctează strict la capitolul impresie artistică. Avem nevoie de legi și instituții care să trateze problemele pe măsura gravității lor. Pierdem anual 1 miliard de euro doar de pe urma furturilor de păduri. Un miliard. Și riscăm pierderea a sute de mii de euro în urma procedurilor de infringement. Și, mai ales se pierd vieți. Oameni uciși de aerul otrăvit sau oameni îmbolnăviți de aerul otrăvit din orașele mari ale României, inclusiv în București. Din această perspectivă, raportul cost-beneficiu este net în favoarea DNA-ului pădurilor. Cer, și am toată încrederea, că Guvernul va implementa legea după ce va fi votată.”, afirmă deputatul Dan Barna, președintele USR, potrivit unui comunicat.
De asemenea, USR face apel la Guvern, ”care acum are altă viziune asupra proiectului de lege”, să sprijine implementarea DNA-ului pădurilor după votul final.
“În România avem o problemă de mediu foarte foarte gravă. Atât cu privire la tăierile ilegale de păduri, cât și cu privire la protecția fondului cinegetic, dar și celorlalte elemente ale naturii: a apei, a solului, a aerului. O astfel de structură nu ar face decât să responsabilizeze organele judiciare în a face cercetări, a face anchete, a dispune tragerea la răspundere a celor care încalcă cele mai elementare norme de conviețuire. E foarte important să facem front comun. Guvernul, care acum are acum altă viziune, sper să sprijine această direcție înțelegând că prin rapoartele pe care această structură le va da anual, prin faptul că va trebui să ne arate ce a făcut, va responsabiliza parchetul și rezultatele nu vor întârzia să vină. Acest proiect nu este un proiect pentru un partid anume, ci este pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare dintre românii care își doresc să trăiască într-o țară în care mediul să fie respectat.”, afirmă și deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia juridică, de disciplină și imunități, co-inițiator al proiectului de lege.