Victor Ponta si Gabriel Oprea se contrazic pe tema Greciei. Iohannis isi pune sperantele in "intelepciunea politica"

Victor Ponta, Gabriel Oprea - stiri

Rezultatul referendumului din Grecia, unde s-a spus NU masurilor de austeritate cerute de creditorii internationali, produce ingrijorare nu numai in tarile implicate direct in relatia cu Atena, ci si in Romania.

Presedintele Klaus Iohannis a fost primul lider roman care a comentat pe Facebook situatia din Grecia, precizand ca spera sa se gaseasca o cale pentru a se iesi din criza.

"Desi Grecia a votat NU la referendumul de ieri, sper ca intelepciunea politica si economica va prima in cele din urma si se vor gasi solutii care sa insemne DA pentru viitorul european al Greciei. Este foarte important pentru toate statele Uniunii Europene sa se caute in continuare cai pentru a iesi din criza" - se arata in mesajul presedintelui Romaniei.

Victor Ponta comenteaza din Turcia: Romania nu va fi afectata!

La randul sau, premierul Victor Ponta, aflat in continuare in Turcia, a comentat criza din Grecia tot pe reteaua de socializare. El este de parere ca "grecii au nevoie de UE, dar si UE are nevoie de greci".

Citește și
Angela Merkel, Francois Hollande, Getty
Criza in Grecia. Mesajul transant transmis de Merkel si Hollande pentru Tsipras. BCE mentine finantarea de urgenta
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"OPINIA MEA DESPRE GRECIA :
- sunt o democratie functionala si asta trebuie respectat si chiar admirat/ ii detest pe " talibanii" sau "macelarii sociali" care demonizeaza un popor doar pt ca uneori indrazneste acel popor sa aiba alta parere decat ei
- Grecia este parte esentiala a Europei/ grecii au nevoie de UE dar si UE are nevoie de greci/ solutia este doar impreuna si doar prin dialog si respect, nu prin decizii unilaterale
- indiferent de calea aleasa de Grecia vor fi necesari ani lungi de reforme care implica sacrificii si suferinte/ cand Romania a fost in criza nimanui nu i-a pasat/ as vrea de data asta sa fim toti mai solidari
- Romania nu seamana DELOC cu Grecia/ nici in bune nici in rele/ avem o istorie diferita, mentalitate diferita, conditii naturale , sociale , politice si economice diferite. Trebuie ca cineva sa fie foarte ignorant sau foarte manipulator ca sa faca niste comparatii fortate acolo unde logica spune ca nu poti compara mere cu pere."
- a scris Ponta pe Facebook.

Premierul roman aflat in Turcia mai sustine ca Romania nu are de ce sa se teama de criza din Grecia, insa atrage atentia ca luptele interne sunt cele care fac cel mai mult rau tarii..

"Nici situatia din Grecia, nici cea din Ucraina, nici razboiul din Siria sau alte evenimente externe nu pot perturba directia noastra pozitiva / Exista insa si un pericol urias care poate strica tot , in buna traditie a Mesterului nostru national Manole : batalia haotica si irationala a unor romani contra altor romani, foamea oarba de " ciolan" a celor care au mai fost la putere si au folosit-o rau sau a celor care au primit deja mult pe degeaba si vor si mai mult neavand habar ce sa faca cu acea putere!
O sa vedem in curand daca si de data asta vom strica tot cand este bine sau putem sa rupem acest blestem national."

Premierul interimar Gabriel Oprea il contrazice pe Ponta. "Criza din Grecia poate afecta si Romania"

In schimb, premierul interimar Gabriel Oprea este de parere ca situatia grava din Grecia poate afecta si Romania. "Cel mai important lucru este ca Grecia, in urma acestui referendum, sa continue parcursul pro-european. Este important pentru Grecia, dar este important pentru toata UE sa rezolve aceasta criza care afecteaza poporul grec", a spus Oprea, dupa ce a participat la Biroul Permanent National al PSD, conform Agerpres.

Intrebat daca aceasta criza afecteaza Romania, el a raspuns: "Avem foarte multe active, foarte multe banci grecesti. Stim bine ca ne poate afecta si pe noi".

De asemenea, Oprea a precizat ca a discutat luni cu premierul Victor Ponta. "Tocmai am vorbit acum cu el. Este in recuperare si il asteptam din zi in zi", a aratat el.

Fostul ministru de Externe Titus Corlatean: Reluarea negocierilor va fi dificila

Senatorul PSD Titus Corlatean a afirmat luni, referindu-se la votul dat la referendumul convocat de premierul grec Alexis Tsipras pentru ca populatia sa se pronunte asupra propunerilor creditorilor internationali, ca ''reluarea negocierilor acum, la cald, va fi totusi mai dificila''.

"Relansarea negocierilor in clipa de fata urmeaza sa fie discutata, daca se va produce sau nu la aceasta faimoasa bilaterala la nivel inalt franco- germana dupa care la reuniunea Eurogrupului. Foarte greu de relansat negocieri dupa un 'nu' atat de net impotriva conditionalitatilor creditorilor europeni. Guvernul grec si-a facut propriile calcule avand in spate acest 'nu' foarte ferm din partea societatii grecesti, in ideea de a avea o pozitie la negocieri ceva mai ferma. Problema care se pune este: chiar se vor relansa imediat negocierile? In conditiile in care atunci cand ai in buget cam un miliard de euro pentru plata de salarii si de pensii, atunci cand ai nevoie luna urmatoare de doua miliarde de euro, nu mai spun de celelalte cheltuieli... O situatie foarte complicata economic si bugetar", a declarat Corlatean la sediul PSD.

Intrebat daca, in opinia sa, este posibil ''scenariul'' iesirii Greciei din zona euro, el a spus ca "probabil se va cauta o solutie, dar reluarea negocierilor acum, la cald, va fi totusi mai dificila".

Circa 61,31% dintre greci au spus 'Nu' cerintelor creditorilor internationali, in timp ce 38,69% dintre alegatori au fost de acord cu aceste cereri, dupa numararea a 95% din buletinele de vot la referendumul convocat duminica de premierul grec Alexis Tsipras.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Cum arata Satul Olimpic din Atena dupa 11 ani. Stadioanele, in paragina dupa investitia de 9 miliarde de euro
Cum arata Satul Olimpic din Atena dupa 11 ani. Stadioanele, in paragina dupa investitia de 9 miliarde de euro

In urma cu 11 ani, Atena a fost gazda Jocurilor Olimpice, iar motto-ul a fost “Bine ati venit acasa”. Dupa o investitie de aproape 9 miliarde de dolari, guvernul grec a creat un sat olimpic grandios.

Criza in Grecia. Mesajul transant transmis de Merkel si Hollande pentru Tsipras. BCE mentine finantarea de urgenta
Criza in Grecia. Mesajul transant transmis de Merkel si Hollande pentru Tsipras. BCE mentine finantarea de urgenta

LIVE UPDATE| Este incertitudine la Atena dupa ce grecii au spus un NU rasunator masurilor de austeritate.

Analiza AFP: Ramane sau nu Grecia in Zona Euro dupa votul de la referendum? Dilemele cu care se confrunta Uniunea Europeana
Analiza AFP: Ramane sau nu Grecia in Zona Euro dupa votul de la referendum? Dilemele cu care se confrunta Uniunea Europeana

Votul negativ dat de greci acordului cu creditorii internationali aduce in discutie eventualitatea iesirii Greciei din zona euro, un scenariu pe care creatorii monedei comune europene nu si l-au imaginat vreodata, subliniaza agentiile AFP si EFE.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.