Criza in Grecia. Mesajul transant transmis de Merkel si Hollande pentru Tsipras. BCE mentine finantarea de urgenta

×
Codul embed a fost copiat

LIVE UPDATE| Este incertitudine la Atena dupa ce grecii au spus un NU rasunator masurilor de austeritate.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

"E o urgenta pentru Europa, o urgenta pentru Grecia". Sunt cuvintele presedintelui francez care s-a intalnit luni seara, la Paris, cu cancelarul german dupa victoria zdrobitoare a lui "nu" la referendum. Tsipras trebuie sa vina cu propuneri precise - a punctat Angela Merkel, care a mai spus ca nu sunt indeplinite deocamdata conditiile pentru noi negocieri. Dupa referendum, principalele partide grecesti au facut front comun in privinta negocierilor dintre guvernul Tsipras si creditori, care vor fi reluate marti.

Daca liderii europeni cauta cu febrilitate o reactie politica, toate privirile s-au indrepta catre Banca Centrala Europena. Guvernatorii s-au reunit de urgenta si au decis ca vor mentine la nivelul actual imprumuturile de urgenta pentru bancile grecesti. Acestea, insa, vor mai ramane inchise cel putin doua zile.

Sumarul evenimentelor de luni, 6 iulie:

Citește și
grecia - stiri
Turist in Grecia. Romanii nu s-au speriat de votul elenilor si nu si-au anulat vacantele. Care este SINGURA lor grija
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

-► NOU!Banca Centrala Europeana mentine finantarea de urgenta pentru bancile grecesti, insa inaspreste conditiile de acordare
-► NOU! Angela Merkel si Francois Hollande au transmis grecilor ca usa este inca deschisa, dar sa vina cu propuneri serioase.
-► NOU! Cinci partide grecesti il sustin pe Tsipras in negocierea unui nou acord cu creditorii
-► NOU! Euclid Tsakalotos, numit ministru de Finante al Greciei
-► NOU! Bancile grecesti vor fi inchise pana miercuri
-► NOU! La Summitul UE s-ar putea discuta un ajutor umanitar pentru greci
-►Atena va preventa in cadrul summitului UE de marti propunerile sale pentru un plan de salvare
-►Convorbire telefonica Putin-Tsipras: Presedintele rus isi exprima “sprjinul fata de poporul grec”
-►BCR a intrerupt temporar, in weekend, operatiunile de schimb valutar prin internet banking, pentru protejarea clientilor
-►Ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis a demisionat, deoarece asa au cerut "membrii Eurogrupului si alti parteneri"!
-►Primele pagini ale ziarelor din Europa sunt o combinatie intre frica si speranta

Cronologia evenimentelor, luni, 6 iulie 2015:

Ora 21.00 Banca Centrala Europeana a anuntat luni seara ca va mentine nivelul actual al finantarii de urgenta pentru bancile grecesti (ELA), insa va inaspri conditiile de acordare, informeaza AFP.

Consiliul guvernatorilor "a decis astazi sa mentina aportul de lichiditati de urgenta (ELA) pentru bancile grecesti la nivelul fixat la 26 iunie 2015, dupa ce a discutat pe marginea unei propuneri venite din partea Bancii Nationale a Greciei", se spune intr-un comunicat al BCE.

Din 26 iunie, finantarea in cadrul ELA a fost plafonata la circa 89 de miliarde de euro. În asteptarea referendumului de duminica, care s-a soldat cu victoria votului negativ la propunerile creditorilor internationali ai Greciei, BCE a consimtit sa cufunde intr-un fel de coma artificiala bancile acestei tari, decizand la 28 iunie mentinerea finantarii de urgenta, fara a creste plafonul.

"ELA poate fi acordata in schimbul unor garantii suficiente", a amintit BCE in comunicat. Insa, degradarea financiara a Greciei are un impact serios asupra acestor titluri puse garantie de bancile grecesti pentru a putea avea acces la finantarea de urgenta, explica BCE.

Banca Centrala Europeana a reiterat in comunicat ca va "continua sa monitorizeze cu atentie pietele si implicarile posibile privind ritmul de politica monetara si echilibrul riscurilor asupra stabilitatii din zona euro", declarandu-se "hotarata sa faca uz de toate instrumentele disponibile in cadrul mandatului sau"

Ora 20.30 Presedintele francez Francois Hollande si cancelarul federal german Angela Merkel au afirmat, luni seara, ca "usa va ramane deschisa pentru discutii" cu Atena, dupa votul negativ pentru un acord cu creditorii internationali exprimat in timpul referendumului de duminica din Grecia, insa i-au cerut premierului grec Alexis Tsipras "propuneri serioase" pentru a putea gasi o iesire din actuala criza, informeaza AFP.

"Usa ramane deschisa pentru discuti. Ii revine guvernului (condus de Tsipras) sa vina cu propuneri serioase si credibile", a declarat Hollande în fata presei, dupa o întrevedere avuta la Palatul Elysee cu Angela Merkel. "Este o urgenta pentru Grecia, urgenta pentru Europa. Aceasta este, de asemenea, o problema de vizibilitate, de credibilitate si chiar de demnitate", a insistat Hollande.

"Usa ramane deschisa pentru discutii", a confirmat si cancelarul federal german, constatand, în acelasi timp, ca în prezent "conditiile prealabile pentru a putea începe noi negocieri pe marginea unui program concret de mecanism european de stabilitate nu sunt înca reunite".

"Acesta este motivul pentru care asteptam acum propuneri foarte precise din partea premierului grec, un program care sa-i permita Greciei sa-si redobandeasca prosperitatea", a adaugat cancelarul federal german, subliniind ca "este urgent sa se vina cu acest tip de propuneri, pentru a se putea gasi o iesire din situatia actuala, asa cum se prezinta aceasta astazi".

De asemenea, cancelarul federal a subliniat ca este important sa se afle reactia celorlalte tari din zona euro, pentru ca "si aceasta este tot democratie". "Vom vedea care va fi reactia celorlalte 18 alte tari (membre ale zonei euro). Si aceasta este tot democratie. Avem o suveranitate împartita. Suntem 19 cu aceeasi moneda. Prin urmare, toata lumea trebuie sa fie responsabila si sa dea dovada de solidaritate", a spus Merkel.

Ora 20.15 Bancile grecesti vor fi inchise pana miercuri, a anuntat agentia greaca de presa, preluata de AFP.

Ora 20.00 Presedintele rus Vladimir Putin a avut luni o convorbire telefonica cu directorul general al FMI, Christine Lagarde pentru a discuta modalitatile de solutionare a problemei cu care se confrunta in prezent Grecia, a anuntat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS.

“Au fost discutate probleme de colaborare intre Rusia si FMI, in contextul referendumului de duminica din Grecia. Se va continua cautarea unei solutii optime pentru problema datoriei Greciei, tinandu-se cont de interesele tuturor partilor”, a precizat Peskov. El a mentionat ca dialogul telefonic Putin-Lagarde a avut loc la initiativa presedintelui rus.

Ora 19.30 Liderul partidului Grecii Independenti, Panos Kammenos, aliat la guvernare cu Syriza, a declarat ca sefii partidelor de opozitie au dat asigurari scrise ca il vor sprijini pe premierul Alexis Tsipras in negocierile cu creditorii Atenei, sustine The Guardian. Ministrul grec al Apararii Panos Kammenos a anuntat luni ca trei partide de opozitie au semnat o declaratie de sustinere a premierului Alexis Tsipras in vederea negocierii unui nou plan de salvare cu creditorii. Astfel, cinci partide se reunesc, in total, in spatele premierului, care avea deja sustinerea formatiunii sale, Syriza (extrema stanga), si a Partidului Grecilor Independenti (nationalisti) care face parte din coalitie.

Ora 19.00  Intr-un demers menit sa sublineze uniunea nationala, lideri principalelor partide din Grecia au decis sa elaboreze un text comun de spriijin fata de negocierile pe care le va purta guvernul Tsipras cu creditorii. Avand deasupra capului sabia celor 8,7 miliarde de euro, pe care Atena le are de rambursat numai in aceasta vara, guvernul elen va incerca - la masa tratativelor - sa minimalizeze sacrificiile pentru pensionari si angajati sectorului public si sa crute turismul, singurul plaman viabil al economiei.

Luni seara, Angela Merkel a fost primita la Elysse. Ea si Hollande isi vor armoniza probabil pozitiile in vederea Summitului Zonei Euro, convocat de urgenta pentru marti dupa-amaiza la Bruxelles. Intr-o convorbire telefonica avuta azi cu Angela Merkel, Tsipras a stabilit ca marti va prezenta la Summit noile propuneri ale Greciei pentru un acord.

Tsipras s-a gandit totusi ca nu strica nici sa-si mentina calde relatile cu Vladimir Putin asa ca l-a sunat si pe liderul de la Kremlin. Europenii au pareri impartite despre ce ar trebui sa urmeze. Daca nemtii spuneau duminica seara ca grecii au taiat puntile cu Europa, iar seful Eurogrupului a atras atentia ca votul nu ne apropie deloc de o solutie, in schimb, italienei, spanioli si chiar francezi au facut declaratii mai favorabile Atenei si au pledat pentru reluarea negocierilor.

Franta, probabil ultimul aliat la nivel declarativ al guvernului de la Atena din zona euro, a avertizat impotriva unui nou moment de timpul "Tratatul de la Versaille", de data aceasta cu Grecia, relateaza The Telegraph. Versailles-ul a impus un set de conditii dure Germaniei dupa Primul Razboi Mondial. Solicitarea de plata a unor daune de razboi a fost perceputa in general drept cauza a crizei economice din perioada interbelica, acutizand nemultumirile, fapt ce a facilitata ascendiunea lui Hitler la putere. Ministrul de Finante francez Emmanuel Macron a mai cerut Europei sa isi asume "responsabilitatea colectiva" pentru actuala criza din Grecia.

Ora 18.00 Fondul Monetar International a anuntat, luni, ca monitorizeaza situatia din Grecia si este gata sa o ajute daca i se va cere acest lucru, transmit AFP si Reuters. Alegatorii greci au respins, duminica, ultimele propuneri de acord ale creditorilor internationali, la un referendum convocat de Guvernul condus de stânga radicala Syriza, in frunte cu premierul Alexis Tsipras.

“FMI a luat nota de referendumul din Grecia. Monitorizam indeaproape situatia si suntem gata sa ajutam Grecia, daca ni se va cere acest lucru”, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, intr-un scurt comunicat de presa. Martea trecuta, autoritatile de la Atena nu au reusit sa ramburseze Fondului Monetar International o transa de 1,55 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca Grecia a intrat oficial in incapacitate de plata. Ulterior, FMI a dat publicitatii un raport in care estima ca Grecia va avea nevoie de noi finantari, in valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro, in urmatorii trei ani, precum si de o restructurare a datoriei.

Ora 17.30 Ministrul adjunct grec de externe Euclid Tsakalotos, coordonator al negocierilor cu creditorii Greciei (UE si FMI), a fost numit luni in functia de ministru de finante, dupa demisia din acest post a lui Yanis Varoufakis, a anuntat presedintia elena, potrivit AFP.

Cine este Euclid Tsakalotos, noul ministru de Finante al Greciei

Euclid Tsakalotos are 55 de ani si coordoneaza din aprilie negocierile cu creditorii internationali, el fiind un economist format la Universitatea britanica Oxford. Euclid Tsakalotos s-a nascut in orasul olandez Rotterdam si a absolvit Colegiul pentru Studii Economice al Universitatii Oxford, iar in anul 1989 a obtinut titlul de doctor in economie.

In ultimele luni, economistul a devenit coordonatorul negocierilor cu creditorii internationali. Tsakalotos este membru al formatiunii de extrema-stanga Syriza de aproape zece ani si este deputat din 2012. Descris drept "creierul din spatele politicilor economice ale partidului Syriza", Tsakalotos a scris sase carti, abordand inclusiv cauzele crizei economico-financiare din Grecia.

Desemnarea lui Euclid Tsakalotos in functia de ministru de finante a fost convenita la o reuniune a liderilor formatiunilor politice parlamentare, desfasurata anterior la sediul presedintiei. In noua sa calitate, Tsakalotos va participa marti la reuniunea extraordinara de la Bruxelles a ministrilor de finante din zona euro (Eurogrup), reuniune convocata in urma referendumului de duminica din Grecia, prin care populatia elena a respins ultimele propuneri ale creditorilor internationali
 

Ora 17.10 Yanis Varoufakis, care si-a anuntat astazi demisia din postul de ministru de finante al Greciei, si-a facut o iesire demna de filmele de la Hollywood. Pozele cu el si sotia sa pe motocicleta, realizate astazi in centrul Atenei, au facut valuri pe retelele de socializare, relateaza The Guardian.

Ora 17.00 Votul negativ dat de alegatorii eleni la referendumul de duminica a facut discutiile cu creditorii mai dificile, insa, obiectivul ramane mentinerea Greciei in zona euro, a declarat, luni, liderul Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, transmite Reuters. Alegatorii greci au respins, duminica, ultimele propuneri de acord ale creditorilor internationali, la un referendum convocat de Guvernul condus de stanga radicala Syriza, in frunte cu premierul Alexis Tsipras.

“Rezultatul referendumului nu ne aduce mai aproape de o solutie. In realitate, respingerea propunerilor nu face decat sa ingreuneze lucrurile”, a declarat Jeroen Dijsselbloem, adaugand ca mentinerea Greciei in zona euro “este in continuare obiectivul lor si al meu”. De asemenea, Dijsselbloem, care este si ministru de Finante al Olandei, a anuntat ca Guvernul olandez va discuta cererea Greciei referitoare la un nou acord de finantare cu Mecanismul European de Stabilitate.  “Vom analiza, pas cu pas, daca putem salva procesul de negociere”, a spus Dijsselbloem, inaintea unei intalniri cu premierul olandez Mark Rutte.  Intrebat ce parere are despre demisia ministrului grec de Finante, Yanis Varoufakis, liderul Eurogrupului a raspuns ca nu are niciun fel de probleme personale cu niciuna din persoanele implicate in negocierile cu Grecia.

Ora 16:30 Guvernul grec intentioneaza sa extinda perioada in care bancile elene vor fi inchise cel putin cu cateva zile, au declarat, luni, pentru Reuters, mai multe surse bancare, in avanpremiera unei reuniuni care va avea loc diseara intre bancheri si ministrul grec de Finante.

Decretul privind vacanta bancara expira luni, iar Guvernul grec ar urma sa emita un nou decret care sa-l inlocuiasca. “Vacanta bancara va fi prelungita pana vineri sau lunea viitoare”, a declarat un bancher.

Duminica trecuta, premierul elen Alexis Tsipras a anuntat impunerea unor restrictii asupra miscarilor de capital, limitand retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. In plus, bancile elene au fost inchise pana pe 6 iulie, inclusiv, fiind afectate si sucursalele bancilor straine din Grecia.

Joia trecuta, ministrul de stat in Guvernul elen Nikos Pappas a declarat ca bancile grecesti isi vor relua activitatea dupa ce se va ajunge la un acord cu creditorii internationali, care este posibil sa fie convenit imediat dupa referendumul de duminica.

De asemenea, Banca Centrala Europeana discuta luni inghetarea, extinderea sau inasprirea conditiilor de acordare a liniei de finantare de urgenta oferita de BCE bancilor grecesti. In prezent, finantarea de urgenta oferita de BCE bancilor elene este limitata la 89 de miliarde de euro.
 

Ora 16.20 Liderii din zona euro, care se vor reuni marti la Bruxelles intr-un summit extraordinar, vor discuta, fara indoiala, si problema unui “ajutor umanitar” pentru Grecia, a declarat luni vicecancelarul german Sigmar Gabriel.“Oamenii, acolo (in Grecia), au nevoie de ajutor si noi nu trebuie sa-l refuzam doar pentru ca nu suntem multumiti de rezultatul referendumului” de duminica, a afirmat social-democratul Sigmar Gabriel, ministru al economiei in guvernul Merkel, potrivit AFP. “Nu putem sa abandonam Grecia, toate tarile trebuie sa fie pregatite sa acorde ajutor umanitar. (...) Presupun ca acesta va fi discutat maine (marti) la Bruxelles”, a mai declarat el, fara a preciza insa natura acestui eventual sprijin.

Pe de alta parte, intr-un interviu publicat luni in cotidianul Tagesspiegel, vicecancelarul german considera ca orice noi negocieri cu Grecia privind un nou acord de asistenta financiara sunt “greu de imaginat”, dupa ce grecii au respins prin referendum ultimele propuneri ale creditorilor internationali.“Dupa respingerea regulilor de joc ale zonei euro (...), negocieri asupra unor programe de asistenta in valoare de miliarde (de euro) sunt greu de imaginat”, afirma Sigmar Gabriel in interviul mentionat, citat de AFP, adaugand ca premierul grec Alexis Tsipras a “taiat ultimele punti” intre tara sa si Europa.

Mai multi oficiali de la Atena au declarat insa ca guvernul grec doreste sa reia imediat negocierile cu creditorii internationali (UE si FMI) si sa ajunga cat mai repede la un acord cu acestia pentru un nou program de asistenta financiara.

Ora 16.15 Sigmar Gabriel, vice-cancelar si ministru al economiei in Germania a declarat ca acum Grecia este amenintata de faliment si ca daca vrea sa ramana in zona euro trebuie sa vina cu propuneri mai dure decat cele care i-au fost oferite anterior.

ora 16.00 Premierul grec Alexis Tsipras "a convenit, luni, in cadrul unei convorbiri telefonice avute cu cancelarul german Angela Merkel, ca Atena sa prezinte marti, la summitul european, propunerile guvernului grec" vizand incheierea unui acord cu creditorii internationali, a anuntat executivul elen intr-un comunicat preluat de AFP.

Ora 15.45 Presedintele rus Vladimir Putin si-a exprimat luni, in cadrul unei convorbiri telefonice avute cu premierul grec Alexis Tsipras, sprijinul “fata de poporul grec” in “depasirea dificultatilor” cu care acesta se confrunta in prezent, a indicat Kremlinul intr-un comunicat, preluat de TASS.

“Vladimir Putin si-a exprimat sprijinul fata de poporul grec in contextul dificultatilor pe care tara trebuie sa le depaseasca”, a precizat serviciul de presa al presedintiei ruse, mentionand ca dialogul telefonic dintre cei doi lideri a avut loc la initiativa partii elene.

Conform aceluiasi comunicat, Putin si Tsipras au discutat totodata “mai multe probleme privind dezvoltarea in continuare a colaborarii ruso-elene”.  Anterior, Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, declara ca Rusia spera ca Grecia sa ajunga la un “compromis” cu creditorii sai europeni, dupa victoria lui “NU” la referendumul de duminica, reiterand ca Atena, care se confrunta cu o situatie financiara critica, “nu a cerut niciun fel de ajutor” Moscovei pana acum.
 

ora 15.15 BCR a intrerupt temporar, in weekend, operatiunile de schimb valutar prin internet banking, pentru protejarea clientilor, precizeaza reprezentanti ai bancii, intr-un comunicat, conform Agerpres. Decizia de suspendare a acestor operatiuni a avut ca principal scop protejarea intereselor clientilor de posibile fluctuatii ale cursului de schimb, in conditiile in care in weekend-ul 4-5 iulie, posesorii de carduri BCR au efectuat 81.000 de tranzactii la nivel international, dintre care 185 au fost realizate in Grecia.

"Tranzactiile de schimb valutar prin intermediul aplicatiei de internet banking functioneaza la parametri normali incepand cu ora 09.00 in aceasta dimineata (luni). Acestea au fost suspendate in weekend-ul 4-5 iulie pentru a proteja clientii de eventuale fluctuatii de curs valutar", precizeaza directorul de comunicare al BCR, Ionut Stanimir.

Sistemul de carduri a functionat normal, inclusiv pentru plati in lei si valuta in strainatate si in Grecia. Operatiunile de transferuri bancare in valuta in Romania si strainatate au functionat normal, arata BCR.

ora 14.30 O reducere a datoriei Greciei nu este pe ordinea de zi a autoritatilor de la Berlin, a afirmat purtatorul de cuvant al Ministerului german de Finante, Martin Jaeger, transmit AP si Reuters, conform Agerpres. 'Pozitia noastra este bine cunoscuta. O reducere a datoriei nu este o problema de discutat pentru noi', a declarat oficialul german. Acesta a adaugat ca nu exista motive pentru o restructurare a datoriei, tinand cont ca Atena nu a prezentat inca noi propuneri in schimbul asistentei financiare.

ora 14.20 Spania este favorabila unor negocieri pentru un 'al treilea plan de salvare' pentru Grecia, care trebuie sa ramana in zona euro, a afirmat luni ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, in prima reactie a unui membru al guvernului de la Madrid dupa referendumul de duminica. Atena 'are tot dreptul de a cere un al treilea plan de salvare', a mai oficialul spaniol ministrul, la o zi dupa victoria taberei 'Nu' la referendumul din Grecia cu privire la propunerile de acord ale creditorilor internationali.

'Este absolut necesar tinand cont de circumstante si de punctul de vedere al pietelor', a subliniat Luis de Guindos, precizand ca Madridul 'nu are in vedere absolut deloc o iesire a Greciei din zona euro'.

ora 13.35 The Guardian citeaza Reuters: Marea Britanie le cere Greciei si partenerilor sai din Zona Euro sa se aseze la masa negocierilor si sa gaseasca o solutie sustenabila.

Purtatorul de cuvant al premierului David Cameron spune ca gasirea unei solutii este in mod evident in interesul Marii Britanii, iar britanicii sustin o Uniune Europeana formata din 28 de membri.

ora 13.00 Finantarea de catre Banca Centrala Europeana (BCE) a bancilor elene nu trebuie redusa, a estimat luni ministrul francez de finante, Michel Sapin, apreciind ca revine guvernului de la Atena sa faca propuneri dupa victoria taberei 'Nu' la referendumul de duminica. "Nivelul de lichiditati furnizate de BCE bancilor grecesti 'nu poate fi coborat", a declarat Sapin la postul de radio Europe 1, in prima reactie oficiala de la Paris dupa votul categoric al grecilor impotriva propunerilor creditorilor internationali.

'Votul in sine nu rezolva nimic', a spus ministrul francez, potrivit caruia ceea ce va decide ramanerea sau iesirea Greciei din uniunea monetara va fi 'calitatea negocierilor care se vor incepe'. 'Firul dialogului este foarte subtire', a adaugat Michel Sapin, afirmand ca acesta este tinut de Franta, de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si de seful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.

O solutie la criza greaca nu va putea fi gasita fara un dialog sincer intre cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez François Hollande, a mai spus Sapin, inaintea intalnirii pe care cei doi lideri o vor avea luni seara la Palatul Elysee.

Potrivit ministrului francez, Grecia este cea care se afla in dificultate, nu Uniunea Europeana. 'Europa este in fata unei dificultati, dar nu este in dificultate', a insistat oficialul francez, explicand ca 'Europa a construit o serie intreaga de instrumente' si 'va arata ca este puternica, aparandu-se ea insasi'.

ora 12.20 Mebrii Eurogrupului se vor intalni marti, inainte de summitul de urgenta al liderilor Zonei Euro - a anuntat presedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem.

ora 11.40 Riscul ca Grecia sa iasa din zona euro a crescut semnificativ, insa trebuie pastrat optimismul, a declarat luni consilierul prezidential Leonard Orban, acesta apreciind ca toate statele membre vor face eforturi mari pentru a se evita un asemenea scenariu.

"In momentul de fata, pot sa va spun, ca opinie personala, ca riscul ca Grecia sa paraseasca zona euro a crescut semnificativ. Dar eu cred ca toate statele membre vor face eforturi mari, astfel incat sa se evite un asemenea scenariu, dar, in momentul de fata, un asemenea scenariu nu poate fi exclus. (...). Trebuie sa ramanem optimisti, trebuie sa exploram orice fel de posibilitate, astfel incat sa se evite iesirea Greciei din zona euro", a afirmat Leonard Orban, conform Agerpres, care citeaza RFI.

In opinia sa, demisia ministrului grec al Finantelor, Yanis Varoufakis, nu rezolva problema Greciei. "Haideti sa zicem ca faciliteaza, dar nu rezolva, pentru ca, pana la urma, vor fi negocieri extrem de dificile. Sigur ca s-a decis organizarea unui Euro-summit, intalnirea sefilor de stat si de Guvern din statele membre ale zonei euro, se va da foarte probabil un semnal politic, desi nu e deloc simplu sa se dea acest semnal politic de accelerare a negocierilor, dar, pana la urma, vor fi detalii tehnice care vor trebui sa fie negociate si nu va fi deloc un proces simplu. Parerea mea e ca un acord va trebui sa fie gasit sub o forma sau alta cel tarziu pana in 20 iulie, cand e o noua scadenta la plata unor datorii pentru autoritatile elene", a mai spus Orban.

ora 11.25 Actiunile bancilor europene inregistreaza declinuri semnificative. Cele mai afectate sunt cele din Spania, Portugalia si Italia. Riscul ca turbulentele din Grecia sa afecteze si bancile din statele aflate la periferia zonei euro au afectat increderea investitorilor. Mai multe detalii cititi aici.

ora 11.20 Romania ar putea avea, astazi, un impact emotional pe curs avand in vedere votul din Grecia, a declarat in cadrul unei conferinte de specialitate, Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

"Romania nu are cum sa nu aiba si ea un impact, dar credem ca va fi minor. Noi nu suntem in zona euro, deci probabil ca moneda europeana va avea o foarte mica oscilatie, dar nici comertul reciproc cu Grecia si nici ca urmare relatiile valutare cu Grecia nu au cum sa impacteze in mod semnificativ. Poate ca, astazi, va fi un impact emotional pe curs, pietele financiare reactioneaza emotional. Cursul de schimb este de fapt o reflectare a cat de puternica economic este Romania, cat muncim noi pentru un euro", a spus Parvan.

Potrivit acestuia, situatia din Grecia este un complex politico-economic pentru ca nu poate fi examinata numai strict din punct de vedere al monedei europene. "E clar ca este o chestiune care a surprins pe toata lumea, cel putin la nivelul media (votul de duminica n.r.). Ne vom astepta in zilele urmatoare la decizii care vor fi mai putin linistitoare. Aici ma refer la o istorie pe care o avem deja cu Cipru, experienta si experiment care a fost, zilele trecute, legiferat si in Romania, respectiv salvarea bancilor de catre actionari si de catre cei cu depozite de peste 100.000 de euro", a explicat oficialul AOAR.

ora 10.55 Presedintele Klaus Iohannis a comentat pe Facebook situatia din Grecia:

"Desi Grecia a votat NU la referendumul de ieri, sper ca intelepciunea politica si economica va prima in cele din urma si se vor gasi solutii care sa insemne DA pentru viitorul european al Greciei. Este foarte important pentru toate statele Uniunii Europene sa se caute in continuare cai pentru a iesi din criza".

ora 10.25 The Guardian: Purtatorul de cuvant al guvernului Greciei a declarat ca numele persoanei care il va inlocui pe Yanis Varoufakis va fi anuntat dupa sedinta liderilor politici (care a inceput la ora 10.00, n.red).

ora 09.00 Grecia face un salt in necunoscut, dupa respingerea prin referendum, duminica, a propunerilor creditorilor internationali, urmarile - o iesire din zona euro sau intrarea intr-o adevarata furtuna economica - depinzand in mare parte de liderii europeni si de Banca Centrala Europeana, relateaza AFP, conform Agerpres. "Pe termen scurt, se clarifica unele lucruri, deoarece un vot 'DA' ar fi determinat o perioada volatila politic, destabilizand guvernul. Cu siguranta insa, votul 'NU' va complica obtinerea unui acord", afirma Charles-Henri Colombier, economist al COE Rexecode.

Nu se stie daca partenerii Atenei vor accepta sa se reaseze la masa negocierilor sau daca vor face concesii. Guvernul lui Alexis Tsipras s-a declarat increzator duminica seara, dand asigurari ca 'initiativele pentru ajungerea la un acord se vor intensifica'. "Nu cred ca creditorii vor ceda", nuanteaza Xavier Timbeau, din cadrul Observatorului Francez pentru Circumstante Economice (OFCE). "O parte a opiniei publice europene, in special in Germania si tarile baltice, este ostila compromisului", adauga el.

ora 08.45 Ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis a demisionat! Desi pare incredibil, acest anunt a fost facut pe blogul sau si a fost preluat si pe contul personal de Twitter. Iata, integral, textul publicat de Yanis Varoufakis, conform The Guardian.

"Referendumul de pe 5 iulie va ramane in istorie ca un moment unic, cand o mica natiune europeana s-a ridicat impotriva creditorilor. Asa cum se intampla cu toate luptele pentru democratie, asa este si acum cu aceasta respingere a ultimatumului formulat de Eurogrup pe 25 iunie, care a avut atasat un pret foarte mare. Prin urmare, este esential ca acest capital extraordinar care a fost acordat guvernului nostru prin spelndidul vot NU sa fie investit imediat printr-o rezolutie DA, intr-un acord care sa implice restructurarea datoriilor, mai putina austeritate si redistribuirea in favoarea reformelor reale, de care avem nevoie cu adevarat.

Imediat dupa anuntarea rezultatelor referendumului, mi s-a comunicat ca unii membri din Eurogrup, dar si parteneri, ar prefera ... 'absenta' mea de la aceste intalniri; o idee pe care primul ministru a judecat-o drept potential de ajutor pentru incheierea unui acord. Din acest motiv, eu plec astazi de la Ministerul Finantelor.

Consider ca este de datoria mea sa-l ajut pe Alexis Tsipras sa exploateze acest lucru, in conditiile in care el beneficiaza acum de capitalul acordat de poporul grec, prin referendumul de ieri. Iar eu voi purta cu mandrie dezgustul creditorilor.

Noi, cei din Stanga, stim cum sa ne comportam in colectiv, fara sa ne pese de privilegiile functiilor. Il voi sustine in totalitate pe premierul Alexis Tsipras, pe noul ministru de Finante si guvernul nostru.

Efortul supraomenesc de onorare a bravului popor al greciei si al faimosului OXI ("NU") pe care l-au acordat democratiei din lumea intreaga este abia la inceput."

Demisia sa vine la scurt timp dupa ce (sambata) Yanis Varoufakis i-a acuzat pe creditorii internationali ai tarii sale de 'terorism' si de intentia de a-i 'umili pe greci' - chiar cu o zi inaintea referendumului. "Ceea ce fac cu Grecia are un nume: terorism", a acuzat Varoufakis, intr-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo."De ce ne-au obligat sa inchidem bancile? Pentru a le insufla oamenilor teama. Si cand este vorba despre a raspandi frica, numim acest fenomen terorism", a sustinut ministrul elen, referindu-se la politica dusa de creditori Atenei - Fondul Monetar International, Banca Centrala Europana si Uniunea Europeana.

Apoi, el a dat asigurari ca, oricare ar fi rezultatul referendumului, bancile din Grecia se vor redeschide si va exista un acord cu creditorii. "Oricare va fi rezultatul referendumului, luni va exista un acord, sunt pe deplin si absolut convins de aceasta. Europa are nevoie de un acord, Grecia are nevoie de un acord, asa incat vom ajunge la un acord", a insistat el.

CITITI SI: Cine este Yanis Varoufakis. Un specialist in economia jocurilor online. "De vina pentru criza este fabulistul Esop"

ora 08.25 Guvernul Marii Britanii va face orice este necesar pentru a proteja tara fata de impactul unei posibili iesiri a Greciei din zona euro - a declarat un purtator de cuvant al Executivului de la Londra, citat de AFP si preluat de The Guardian. "Este un moment critic in criza economica din Grecia", a mai spus el.

ora 08.15 Primele pagini ale ziarelor din Europa sunt o combinatie intre frica, speranta si (ocazional) ... un fel de absurditate comica.

Iata cateva dintre acestea - incepand cu publicatia elena Efsyn, care il are pe prima pagina pe politicianul olandez Jeroen Dijsselbloem:

ora 08.00 The Guardian: In timp ce soarele se ridica deasupra Greciei, in prima zi de dupa referendum, piata Syntagma este goala. Acest lucru s-ar putea schimba, deoarece si astazi este o zi extrem de importanta pentru Europa.

ora 07.50 John Cassidy analizeaza in New Yorker implicatiile votului NU din Grecia:

"Ramane de vazut daca li se va oferi un loc in interiorul Zonei Euro. Desi rezultatul reprezinta un mare triumf politic pentru tsipras si Syriza, nu se traduce automat si printr-o victorie cu Uniunea Europeana si FMI. Grecia este inca falita, iar bancile sale sunt inca inchise. Daca UE vrea sa forteze Grecia sa iasa din clubul sau, au motive sa o faca in orice moment. Tot ce trebuie sa faca este sa puna stop creditelor pe care Banca Europeana Centrala le-a tot furnizat bancilor elene. Si, intr-adevar, BCE va lua o decizie in acest sens chiar luni."

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Euclid Tsakalotos a fost numit noul ministru de finante in Grecia. Cine este inlocuitorul lui Yanis Varoufakis
Euclid Tsakalotos a fost numit noul ministru de finante in Grecia. Cine este inlocuitorul lui Yanis Varoufakis

Euclid Tsakalotos - fostul sef al echipei de negociatori greci - a depus juramantul in calitatea de ministru de finate.

Turist in Grecia. Romanii nu s-au speriat de votul elenilor si nu si-au anulat vacantele. Care este SINGURA lor grija
Turist in Grecia. Romanii nu s-au speriat de votul elenilor si nu si-au anulat vacantele. Care este SINGURA lor grija

In meciul turismului, Grecia nu a pierdut nici un punct, din partea romanilor. Pana acum, nimeni nu a renuntat la vacanta cumparata in statiunile din aceasta tara.

Reportaj Stirile ProTV din Atena. Care este atmosfera dupa referendum:
Reportaj Stirile ProTV din Atena. Care este atmosfera dupa referendum: "Mai am 15 euro. Nu stiu ce ma fac fara card"

Dupa vot si un sirtaki in piata Syntagma, grecii s-au intors la grijile de dinainte de referendum.

Summit de urgenta al Zonei Euro, dupa referendumul Greciei. Cine sunt singurii lideri europeni care l-au felicitat pe Tsipras
Summit de urgenta al Zonei Euro, dupa referendumul Greciei. Cine sunt singurii lideri europeni care l-au felicitat pe Tsipras

Respectam decizia poporului, dar este o zi regretabila pentru viitorul Greciei, sunt de parere majoritatea cancelariilor europene.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.