1,2 milioane de bugetari si peste 2 mil. de pensionari isi vor recupera o parte din bani in iunie

07-05-2012 09:42

Guvernul le va da asadar inapoi pensionarilor banii platiti pentru contributiile la fondul de sanatate. Bugetarii se vor multumi deocamdata cu 8% in plus la salariu si este posibil sa aiba parte de o noua majorare in toamna.

Cele doua masuri au fost convenite cu FMI si anuntate astazi de premierul Victor Ponta

Majorarea de 8% din iunie va aduce in buzunarul bugetarilor de la cateva zeci la cateva sute de lei, in functie de cat castiga in prezent.

De exemplu, presedintele sau premierul vor incasa cu aproape 600 de lei mai mult la salariu. In timp ce pentru un doctor sau un profesor cu 1300 de lei venit mediu, cele 8 procente inseamna doar 100 de lei in plus.

Si tot din iunie, pensionarii vor primi cate 650 de lei in transe, contributiile la sanatate pentru pensiile mai mari de 740 de lei, pe care le-au platit timp de 16 luni.

"Maine voi prezenta in sedinta de Guvern acest act normativ si in numele Guvernului voi cere scuze pensionarilor care au avut de suferit", a declarat Victor Ponta.

De unde are insa guvernul atatia bani?

Pentru a-si onora promisiunile, executivul va majora deficitul bugetar, adica se va imprumuta, bineinteles, vreo 500 de milioane de euro in plus pana la sfarsitul anului.

Pentru o reintregire completa a salariilor ar mai fi insa nevoie de inca o majorare de 7,3% in a doua parte a anului.

Fie ca vorbim de pensii, salarii, taxe sau impozite, cele mai importante decizii economice ale actualului guvern vor fi luate doar cu aprobarea lui Florin Georgescu, mana dreapta a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Mai in gluma, mai in serios, pana si premierul desemnat recunoaste acest lucru.

PDL sustine insa ca guvernul Ponta ar avea de pe acum suficienti bani pentru a majora dintr-un foc salariile cu 16%.

Majorarea salariilor cu 8 procente si restituirea contributiilor la sanatate costa guvernul 2,3 miliarde de lei. A doua majoarare a lefurilor bugetarilor va fi negociata cu Fondul Monetar International in iulie.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro si o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondiala. Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26