1,2 milioane de bugetari si peste 2 mil. de pensionari isi vor recupera o parte din bani in iunie
Guvernul le va da asadar inapoi pensionarilor banii platiti pentru contributiile la fondul de sanatate. Bugetarii se vor multumi deocamdata cu 8% in plus la salariu si este posibil sa aiba parte de o noua majorare in toamna.
Cele doua masuri au fost convenite cu FMI si anuntate astazi de premierul Victor Ponta
Majorarea de 8% din iunie va aduce in buzunarul bugetarilor de la cateva zeci la cateva sute de lei, in functie de cat castiga in prezent.
De exemplu, presedintele sau premierul vor incasa cu aproape 600 de lei mai mult la salariu. In timp ce pentru un doctor sau un profesor cu 1300 de lei venit mediu, cele 8 procente inseamna doar 100 de lei in plus.
Si tot din iunie, pensionarii vor primi cate 650 de lei in transe, contributiile la sanatate pentru pensiile mai mari de 740 de lei, pe care le-au platit timp de 16 luni.
"Maine voi prezenta in sedinta de Guvern acest act normativ si in numele Guvernului voi cere scuze pensionarilor care au avut de suferit", a declarat Victor Ponta.
De unde are insa guvernul atatia bani?
Pentru a-si onora promisiunile, executivul va majora deficitul bugetar, adica se va imprumuta, bineinteles, vreo 500 de milioane de euro in plus pana la sfarsitul anului.
Pentru o reintregire completa a salariilor ar mai fi insa nevoie de inca o majorare de 7,3% in a doua parte a anului.
Fie ca vorbim de pensii, salarii, taxe sau impozite, cele mai importante decizii economice ale actualului guvern vor fi luate doar cu aprobarea lui Florin Georgescu, mana dreapta a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Mai in gluma, mai in serios, pana si premierul desemnat recunoaste acest lucru.
PDL sustine insa ca guvernul Ponta ar avea de pe acum suficienti bani pentru a majora dintr-un foc salariile cu 16%.
Majorarea salariilor cu 8 procente si restituirea contributiilor la sanatate costa guvernul 2,3 miliarde de lei. A doua majoarare a lefurilor bugetarilor va fi negociata cu Fondul Monetar International in iulie.
Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro si o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondiala. Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.
Sursa: Pro TV
Etichete: fmi, Comisia Europeana, victor ponta, banca mondiala, CE, florin georgescu, BM,
Dată publicare:
07-05-2012 09:42