Victor Ponta: Coruptii sa fie pedepsiti, dar fara ca singura proba sa fie denuntul altuia din inchisoare
Persoanele corupte trebuie pedepsite in justitie, dar fara ca singura proba sa fie denuntul altei persoane din inchisoare, care denunta pe cineva pentru a pleca acasa, a afirmat premierul Victor Ponta.
El a precizat ca se pronunta pe aceasta tema in calitate de fost procuror, nu de om politic.
"In momentul in care faci o practica sa vina oameni dupa 5-7-10 ani, in general cand sunt arestati, si sa spuna ca acum 7 ani au dat un sac cu bani...cred ca e un lucru la care, in practica judiciara, trebuie gasita o solutie de verificare, ca altfel orice om arestat normal ca zice orice, ca sa mearga acasa", a spus Ponta, conform Mediafax, care citeaza Romania TV.
Alegeri 2024
08:30
Ludovic Orban: Există o dezinformare în ceea ce priveşte retragerea mea din cursa pentru prezidenţiale
08:28
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie 2024. AEP: Până la ora 8:00, au votat 15.096 de cetăţeni - 0,84%
08:24
Ciucă: Am votat pentru prosperitate, securitate şi democraţie. Votul util merge către acel candidat care are onesitatea
08:18
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, tur 1. Secțiile de votare s-au deschis la 7:00. Prezența pe județe
Intrebat daca Guvernul intentioneaza sa modifice in acest sens Codul Penal, premierul a aratat ca orice astfel de modificare trebuie discutata cu Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public si Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar ca trebuie vazut si care este influenta deciziilor recente ale Curtii Constitutionale referitoare la anumite prevederi din Codul Penal si Codul de Procedura Penala, deoarece acestea nu mai pot fi negociate, ci aplicate conform regulilor care trebuie stabilite in termen de 45 zile.
"Eu doar imi doresc sa existe trageri la raspundere penala, pedepse grele pentru oameni care au incalcat legea, pentru oameni corupti, dar in care singura proba sa nu fie doar denuntul altuia din inchisoare, pentru ca atunci s-ar putea ca zece milioane sa-i denunte pe ailalti zece milioane. Adica, sunt convins ca exista sau trebuie sa existe si alte probe decat denuntul din inchisoare al unui om care, in felul acesta, se duce si el acasa daca a denuntat pe cineva", a afirmat seful Guvernului.
El a apreciat ca actualele anchete vor schimba din temelii si clasa politica, si clasa comerciala, dar ca nu a intalnit vreo societate in care sa nu existe politicieni si oameni de afaceri, iar cine vor fi acestia nu trebuie stabilit de catre procurori.
Ponta: Pentru investitii in penitenciare sa nu se spuna ca Guvernul vrea sa ajute coruptii
Sistemul penitenciar se confrunta de mult timp cu probleme, motiv pentru care Romania a si fost condamnata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), iar pentru un program de investitii in domeniu este necesar sa nu se spuna ca Guvernul vrea sa ajute coruptii, a mai afirmat premierul Victor Ponta.
"Sistemul penitenciar are de mult timp o problema, motiv pentru care suntem condamnati la CEDO. Discutam de faptul ca Romania este condamnata de destule ori la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru conditiile de detentie. in acelasi timp insa, un program de investitii in acest domeniu necesita un singur lucru, sa facem o pauza cu ipocrizia si cu populismul, ca daca Guvernul zice sa imbunatateasca conditiile si PNL-istii incep sa tipe ca vrem sa-i ajutam pe corupti, nu mai facem nimic. Cu populism nu vom reusi", a declarat Ponta.
Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, ca situatia conditiilor din penitenciare este in unele cazuri "sub limita demnitatii umane" si sunt necesare fonduri de aproximativ un miliard de euro pentru a remedia acest lucru, existand demersuri pentru obtinerea de fonduri europene in acest sens.
"Din pacate, foarte multi dintre oamenii care astazi se afla in situatii dificile au avut ocazia ca foarte multi ani sa faca ceva pentru sistem si din pacate nu au facut. Constatam astazi ca inchisoarea nu este hotel. Asa este, inchisoarea nu este hotel. inchisoarea din Romania in ziua de astazi, de foarte multe ori, este la limita demnitatii umane. Asa este, dar nu este o noutate. Acest lucru se intampla in mare masura dupa 1989. Daca stiu cum arata inchisorile din Romania...nu stiu daca stiti ca in 2005 am fost la conducerea penitenciarelor si cred ca aproape toate penitenciarele din Romania le-am vazut, stiu cum arata. Din pacate, din 2005 pana in prezent nu s-a schimbat aproape nimic", a declarat Cazanciuc.
El a mentionat ca resursele financiare pentru penitenciare nu sunt suficiente si singura formula identificata pentru a solutiona problema este finantarea europeana.
Un document al Ministerului Justitiei prezentat, miercuri, de Mediafax releva ca statul cheltuieste lunar cu intretinerea unei persoane aflate in inchisoare 512 lei, la finele lunii ianuarie in detentie aflandu-se aproape 30.000 de detinuti, dar cu un deficit de locuri de cazare de peste 10.000 locuri. Mai multi dintre fostii politicieni incarcerati in ultima perioada au reclamat conditiile precare si aglomeratia din inchisori la care sunt supusi ei si ceilalti detinuti, acuzand ca Ministerul Justitiei nu asigura finantarea necesara, in conditiile in care insa nu au insistat pe acest subiect cand s-au aflat la guvernare.
Sursa: Mediafax
Etichete: inchisoare, justitie, coruptie, victor ponta, denunt,
Dată publicare:
09-03-2015 08:17