Victor Ponta a donat sange la Tulcea: N-am mancat, n-am baut alcool in ultimele ore

Dată publicare: 22-08-2014 08:30
Dată actualizare: 25-08-2014 06:56


Premierul Victor Ponta a donat sange la Tulcea, la un centru de transfuzii, inainte de sedinta informala a liderilor PSD legata de strategia pentru campania prezidentiala.

"Efortul pe care mass-media l-a facut, de a atrage atentia asupra problemei care exista (in privinta deficitului de sange, n.r.) a avut efect si sunt foarte multi romani care au raspuns pozitiv", a declarat Ponta in privinta campaniei legata de donarea de sange.

Premierul a fost intrebat daca nu a mancat nimic de dimineata si daca a respectat conditiile impuse inaintea donarii de sange. "Nu am mancat de dimineata. Am respectat absolut toate regulile, nu am consumat alcool in ultimele 24 de ore. Singura regula pe care nu o sa o respect, mi-a spus ca am dreptul la o zi libera (...) ziua libera o sa o iau pe 17 noiembrie", a spus Ponta, referindu-se la a doua zi dupa turul doi al alegerilor prezidentiale.

Joi, 21 august 2014, Victor Ponta a spus ca astfel de campanii de constientizare a populatiei prin exemplul propriu sunt mai necesare decat cea "cu gheata turnata in cap". "Am vrut eventual sa merg cu ei (ministrii - n.r.), dar m-am gandit ca, daca merg aici la Tulcea, putem sa dam un semnal ca nu doar in Bucuresti e nevoie de donatii de sange", a declarat Ponta, in Tulcea.

"E nevoie in toata tara si, cu siguranta, aceasta campanie de constientizare este extrem de necesara. Poate chiar mai necesara decat cea cu gheata turnata in cap, desi si aceea are, cu siguranta, un scop extrem de nobil: de a strange, de asemenea, fonduri pentru afectiuni de grave. Deci, orice fel de asemenea campanii sunt foarte bune si, si prin exemplul propriu si prin solicitarile pe care le facem, e important sa se transmita acest mesaj catre toata lumea", a mai spus presedintele PSD.

Ministrii Sanatatii, Nicolae Banicioiu, de Externe, Titus Corlatean, Finantelor, Ioana Petrescu, Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, si Justitiei, Robert Cazanciuc, au mers, joi, sa doneze sange, dupa apelul facut in acest sens dat fiind deficitul de sange din spitale in perioada de vara. Cei cinci membri ai Guvernului au mers la Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti, unde patru dintre ei au donat, in timp ce ministrul Teodorovici a fost respins pentru ca ia antibiotice pentru o raceala.

Directorul Centrului de Transfuzii Bucuresti, Doina Gosa, a declarat ca, dupa apelul facut de ministrul Sanatatii, a crescut numarul de donatori, cu 30 - 40 la suta, joi inregistrandu-se aproape 400 de donatori. La inceputul acestei saptamani, ministrul Sanatatii a facut catre cetateni sa doneze sange, avand in vedere sesizarile primite privind deficitul de sange si produse de sange din unele unitati sanitare.

"In lunile de vara, pe perioada concediilor si a muncilor agricole, sistemul se confrunta frecvent cu scaderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentandu-se cu 20 - 25% mai putini donatori fata de media obisnuita. Pe de alta parte, tot in aceasta perioada, exista o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operatiilor planificate", arata Nicolae Banicioiu intr-un comunicat.

In plus, ministrul Sanatatii a cerut reprezentantilor Institutului National de Hematologie analizarea posibilitatii de prelungire a programului de lucru la centrele de transfuzii, dar si cresterea numarului de utilizari ale celor cinci centre mobile de recoltare achizitionate in anul 2009. "Autocarele trebuie folosite nu numai in locuri publice. Trebuie sa se deplaseze la institutii, firme pentru a recolta sange de la persoane voluntare, asa cum se procedeaza si in alte tari europene. Fiecare autocar va deservi un numar de judete iar activitatea va fi monitorizata atent in vederea cresterii numarului de donari si reducerii lipsei de sange", a adaugat Banicioiu.


VIDEO PROTVPLUS.RO