Presedintele Basescu, despre politicieni care au venit la el: "As vrea sa aranjam dosarul cutare"

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Congresul avocatilor, ca politicul trebuie sa inteleaga ca justitia, cu cei trei piloni ai ei - judecatori, procurori, avocati - este intangibila din punct de vedere al traficului de influenta.

"Sunteti avocati si cred ca v-ati saturat si dumneavoastra auzind la televizor cui i s-au mai facut dosare politice. stiti foarte bine ca in ele nu exista nimic politic, eu nu stiu un dosar care sa fi fost facut la comanda. In schimb, stiu foarte multi politicieni care cred ca se mai poate interveni in dosare in justitia din Romania, ca se mai poate interveni la un judecator sau la un procuror", a spus Basescu, in interventia sa la Congresul avocatilor.

Presedintele a apreciat ca, "daca avem o restanta in evolutia mentalitatii cuiva, aceasta restanta este la politicieni".

"Ei inca mai cred ca justitia se face cu influenta, ca se rezolva dosare cu influenta, ca se aranjeaza decizii ale judecatorilor cu influenta. V-o spune un om care traieste pe pielea lui aceasta intentie de trafic de influenta, chiar in discutii cu presedintele, din partea unor politicieni: «As vrea sa aranjam dosarul cutare, as vrea sa iasa rezolutia cutare». Sigur ca ma uit cu jena si cu un sentiment pe care n-as vrea sa-l exprim in cuvinte, pentru ca inseamna ca sunt politicieni care n-au inteles nimic din ultimii 10-15 ani de cand incercam reformarea justitiei", a adaugat el.

Potrivit presedintelui Basescu, "primul lucru la care trebuie sa ajungem atat de repede cat se poate este schimbarea mentalitatii politicului".

Citește și
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea ii raspunde lui Basescu: Doamne, iarta-ma! Cum sa puna USL presiune pe Justitie?
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

"Politicul trebuie sa inteleaga faptul ca justitia, cu cei trei piloni ai ei - judecator, procuror, avocat - este intangibila din punct de vedere al traficului de influenta, al influentarii deciziei", a mentionat Traian Basescu.

Seful statului a adaugat ca este important ca politicul sa inteleaga acest lucru pentru ca, "tot nadajduind in influenta politica in justitie, acest sentiment se transmite si omului de rand". "Omul de rand ajunge sa creada ca se pot obtine decizii favorabile in justitie chiar si atunci cand nu are dreptate", a opinat el.

"Este, cred, o zona in care dumneavoastra, avocatii, va puteti asuma mai mult, chiar prin iesirile publice pe care adesea avocati importanti le au dupa ce ies din sala de judecata sau dupa ce se prezinta cu clientul lor in fata procurorului", a mai spus Basescu.

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

- Va pot spune cum se vede profesia dvs de pe scaunul presedintelui Romaniei, acela care in viata de zi cu zi trebuie sa vegheze la buna functionare a institutiilor statului.

- Exprim convingerea ca dupa acest congres, avocatii vor avea puncte de vedere mult mai bine consolidate in ce priveste functionarea acestui corp, valoros, de elita al intelectualitatii romanesti. Un corp care e format oficial din 20.000 de avocati, oameni care in viata de zi cu zi fac un singur lucru, apara legea, apara oameni, apara companii, institutii de orice fel de abuz.

- Aveti o misiune extrem de importanta. Aveti obligatia de a crea acel echilibru in raport cu pozitiile procurorului in asa fel incat judecatorul sa ia o decizie corecta.

- Cred ca nimeni nu mai are niciun dubiu ca vad avocatul ca fiind o parte a statului de drept. Cu cat avocatul este mai competent cu atat actul de justitie se va infaptui mai bine.

- In ultimii ani, profesionalizarea avocatilor a facut mult mai eficienta apararea cetetanului, a companiei, a institutiei. De aceea as spune ca fara profesia de avocat si fara garantara dreptului avocatului practic nu am putea vorbi de democratie.

- Am apreciat in mod desoebit ca dinspre avocati n-am auzit plangeri ca nu suntem pregatiti pentru noul Cod de Procedura Civila. Cei care spuneau ca trebuie amanate lucrurile erau tocmai cei platiti de stat.

- Am remarcat un efort al dvs. de a populariza noile Coduri. Am fost surpins sa aflu ca s-au organizat caravane de explicare a noilor coduri in licee, este un lucru remarcabil pe care statul l-a facut mai putin. In sfarsit, as mai face o remarca legata de activitatea avocatilor. Meseria dvs este o meserie nu numai libera, dar care este evident ca sistemul de piata a reusit. Romania are casa de avocatura extrem de puternice,e respectate. Pentru acest lucru sincer va felicit. Mi-as dori sa am si alte bresle care sa fie ca dvs. Pentru ca dvs ati castigat prestigiu, ati castigat increderea celor care se bucura de succesele dvs.

- Apreciez foarte mult implicarea corpului avicatilor in lupta impotriva spalarii banilor. Este unul dintre riscurile majore, inclusiv ale tarii noastre, pentru ca banii spalati nu generaza doar cosntructie de vile, banii spalati genereaza adesea terorism. Si Romania nu este ferita de acest fenomen. Bani de pe piata romaneasca ajung la organizatii etichetate drept teroriste.

- As intra putin in zona politica. Era ieri un politician care spunea sa se vina sa se negocieze cu procurorii. Asta arata cat de in urma poate sa ramana un politician. Desemnarea procurorilor este un lucru de asumare. Vreau sa stiti ca sunt cel care a fost impotriva organizarii acelei selectii la Ministerul justitiei. Maine poti sa spui, imi pare rau a iesit din concurs. Cand vorbim de Parchetul general, DIICOT, cei care fac desemnarea trebuie sa-si asume raspunederea caua desemnat niste oameni capabili si nu sa negocieze cu politicienii.

- Stiti foarte bine ca in dosare nu exista nimic politic. Eu nu stiu un dosar care sa fi fost facut la comanda. In schimb stiu foarte multi politicieni care cred ca inca se mai poate interveni. Daca avem o restanta in evolutia mentalitatii, aceasta restanta este la politicieni. Ei inca mai cred ca justitia se face cu influenta, ca se rezolva dosare cu influenta, ca se aranjeaza decizii ale judecatorilor cu influenta. V-o spune un om care traieste pe pielea lui aceasta intentie de trafic de influenta, chiar in discutii cu presedintele din partea unor politicieni. As vrea sa aranjam dosarul cutare. As vrea sa iasa rezolutia cutare. Sigur ca ma uit cu jena si cu un sentiment pe care n-as vrea sa-l exprim in cuvinte, pentru ca inseamna ca sunt politicieni care n-au inteles nimic din ultimii 10, 15 ani, de cand incercam reformarea justitiei. Primul lucru la care trebuie sa ajungem atat de repede cat se poate este schimbarea mentalitatii politicului.

- Politicul trebuie sa inteleaga ca justitia cu cei 3 piloni ai ei este intangibila.

- Ce s-a intamplat in Cipru ne arata ca putem pune sub semnul intrebarii principii. Ne arata ca structura UE este inca fragila si o Europa cu 2 viteze oricand este posbila. De aceea sustina ca accelerarea procesulului de integrare in UE este fundamental. Am convingerea ca in urmatorii 2-3 ani tratatele UE se vor revizui din nou pentru adaptare la realitati. Realitatea statelor performante si realitatea statelor neperformante. Si aici vorbesc de condolidare statelor de drept si de intrare in zona Schengen. Sunt elemente fundamnetale care ne pot duce sau nu la integrare in mod util. Imi este clar ca sunt state care nu vor sa mai plateasca pentru state care nu se integreaza si nu stiu daca este pe buna dreptate sau nu. Dar aceste semne exista. Sansa Romaniei este un proces rapid de integrare.

- Este greu pentru un european de ce un parlamentar este protejat in fata legii mai mult decat un om normal. Este dificil sa punem presiune si sa dam impresia ca standardele politice se pot negocia. Romania poate negocia atunci cand isi face treaba la ea acasa. Nu ai cum sa negoceizi cu statele membre vechi, ca la piata. Hai treceti-ne si pe noi pe malul celalalt, chiar daca nu suntem ca voi. Si asta nu inseamna ca eu sustin ca ei sunt perfecti. Nimeni nu ne cere sa fim mai sfinti decat Fecioara Maria. Va sigur ca au destula intelegere si pentru zona din care venim si pentru modul in care s-a facut educatia noastra in ultimii 70 de ani. Dar aceste standarde minimale trebuie indeplinite.

Avem o singura sansa, un parcurs rapid si credibil de integare inaintea inceperii discutiilor despre revizuirea tratatelor, pe care eu o anticipez. S-a creat in ultima perioada impresia ca Romania este un stat corupt. Eu nu contest acest lucru, dar a nu recunoaste ca judecatori, procurori, avocati, in ultimii 5 ani au reusit sa lupte eficient impotriva coruptiei este gresit.

- Astazi cand vedem politicieni, directori de companii, judecatori, pusi in fata legii si condamnati inseamna ca sistemul fucntioneaza.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Traian Basescu a semnat decretul prin care il numeste pe Victor Ponta ministru la Justitie
Traian Basescu a semnat decretul prin care il numeste pe Victor Ponta ministru la Justitie

Presedintele Traian Basescu a semnat, joi, decretele prin care se constata incetarea mandatului Monei Pivniceru in fruntea Ministerului Justitiei si prin care functia de ministru al Justitiei este preluata, interimar, de premierul Victor Ponta.

Liviu Dragnea ii raspunde lui Basescu: Doamne, iarta-ma! Cum sa puna USL presiune pe Justitie?
Liviu Dragnea ii raspunde lui Basescu: Doamne, iarta-ma! Cum sa puna USL presiune pe Justitie?

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost intrebat de jurnalisti, joi, cum comenteaza declaratia presedintelui Traian Basescu despre presiunea incredibila pe care USL o pune pe institutii, respectiv pe Justitie si Servicii.

Traian Basescu: Pivniceru a fost o catastrofa la Ministerul Justitiei
Traian Basescu: Pivniceru a fost o catastrofa la Ministerul Justitiei

Traian Basescu a declarat, miercuri seara, raspunzand unei intrebari, ca Mona Pivniceru a fost o catastrofa la Ministerul Justitiei, precizand ca aceasta a refuzat numirea Codrutei Kovesi si a lui Daniel Morar in fruntea Parchetelor.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.