Vicepresedintele PNL Bucuresti, Ovidiu Raetchi: "Este ridicol ca Tariceanu, cu 20 de penali pe liste, vrea sa legifereze"

Ovidiu Raetchi

Vicepresedintele PNL Bucuresti, deputatul Ovidiu Raetchi, sustine ca este ridicol ca presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, sa legifereze in domeniul justitiei, asa cum a anuntat recent.

Este vorba despre propunerea lui Tariceanu de infiintare a unei Autoritati Nationale pentru Interceptarea Comunicatiilor.

"Infiintarea unei asa-zise Autoritati Nationale pentru Interceptarea Comunicatiilor, sub control parlamentar, este doar cea mai recenta inventie a presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, de a pune sub control justitia. Este de-a dreptul ridicol ca Tariceanu - la randul sau trimis in judecata de DNA- si cu 20 de penali pe listele pentru alegerile parlamentare, vrea sa legifereze in domeniul Justitiei.

ALDE a devenit un fel de insula Elba a penalilor din politica. Desi, in mod normal, politicienii cu probleme cu legea ar trebui sa faca un pas in spate, exilul la ALDE a devenit cea mai recenta moda in randul acestora. Presa a nominalizat deja aproximativ 20 de politicieni cu probleme cu legea pusi pe liste de ALDE, dar sunt sigur ca Tariceanu nu se opreste aici." - spune Ratechi intr-un comunicat de presa.

Deputatul a prezentat si o lista a "penalilor" din ALDE:

Citește și
Klaus Iohannis
Presedintele Klaus Iohannis, despre scandalul Kovesi-DNA: "Arat eu ca un om care se teme de ceva?"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

-► "Tudor Pendiuc (trimis in judecata pentru coruptie), Dorinel Ursarescu (condamnat la un an de inchisoare cu suspendare), Andrei Volosevici (trimis in judecata pentru abuz in serviciu), Mircea Molot (urmarit penal pentru trafic de influenta), Ion Ariton (trimis in judecata), Cristian David (trimis in judecata pentru luare de mita), Ovidiu Silaghi (urmarit penal), Gigi Chiru (condamnat in prima instanta la sase luni inchisoare cu suspendare), Steluta Cataniciu (acuzata de ANI de conflict de interese administrativ), Adrian Stef (acuzat de ANI de conflict de interese penal), dar si Daniel Chitoiu si Varujan Vosganian, salvati de Parlament in dosarele de coruptie”.

Tariceanu vrea o Autoritate Nationala pentru Interceptarea Comunicatiilor

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, copresedinte ALDE, a anuntat ca va depune la Parlament o propunere legislativa care prevede infiintarea Autoritatii Nationale pentru Interceptarea Comunicatiilor.

El a precizat ca a semnat, alaturi de alti parlamentari, acest proiect de act normativ.

"Se infiinteaza Autoritatea Nationala pentru Interceptarea Comunicatiilor, ca autoritate informativa, cu personalitate juridica, autonoma si independenta fata de orice alta autoritate a administratiei publice, supusa controlului Parlamentului, cu competenta pe teritoriul Romaniei, unica si exclusiva in domeniul interceptarii comunicatiilor", prevede propunerea legislativa, conform Agerpres.

Potrivit proiectului de act normativ, presedintele si vicepresedintele Autoritatii sunt numiti de Senat si Camera Deputatilor, in sedinta comuna, pentru un mandat cu durata de 6 ani. Mandatul presedintelui si al vicepresedintelui nu poate fi reinnoit.

"Obligatia noastra primara, ca liberali si parlamentari, este sa luptam pentru drepturile si libertatile individului", a spus Tariceanu, marti, la Senat.

Potrivit acestuia, nu e rolul procuraturii sa faca interceptarile.

"Intr-o tara in care drepturile si libertatile cetatenilor sunt respectate, nu putem sa dam o asemenea operatiune nici pe seama serviciilor de informatii, nici pe seama procuraturii. Ca atare, procuratura va fi primul beneficiar chiar daca si-a facut cu repeziciune propriul serviciu. Nu e nicio problema. Oamenii, aparatura daca exista, din punct de vedere juridic, se creeaza o alta entitate si trece acolo si atunci avem siguranta ca nu exista probe masluite, cum s-a intamplat recent, plus celelalte probleme care deriva de aici. Un exemplu: ce se intampla cu inregistrarile care nu sunt legate de cercetarea penala pe care o desfasoara? Cine le stocheaza, le foloseste cineva, le foloseste peste opt ani, cele care tin de viata privata?", a spus Tariceanu.

Intrebat daca DNA si Parchetul ar trebui sa isi treaca propriile servicii de interceptare in subordinea Autoritatii, Tariceanu a raspuns afirmativ.

In privinta serviciilor secrete, el a explicat ca ceea ce tine de siguranta nationala le-ar putea reveni acestora.

"Acest model pe care noi il propunem nu este o originalitate, este un model folosit si in alte tari din Europa si din SUA, unde grija pentru drepturile individuale este extrem de mare. In tari in care problemele de siguranta nationala sunt mult mai acute decat in Romania, tari care se confrunta cu activitati de terorism, au in acelasi timp si grija de a pastra aceasta componenta referitoare la libertatea cetatenilor", a aratat presedintele Senatului.

Acesta a precizat ca propunerea legislativa care va intra in dezbatere parlamentara se bazeaza atat pe Decizia CCR nr. 51/16 februarie 2016, cat si pe o serie de observatii ale asociatiilor profesionale ale magistratilor cuprinse in Memorandumul privind Justitia, adoptat in luna septembrie, si anume "crearea prin lege a unei autoritati civile de interceptare care sa permita respectarea deplina a standardelor CEDO in privinta garantiilor tehnice si legale; Justitia trebuie sa aiba ca si preocupare esentiala protectia, promovarea si garantarea tuturor drepturilor si libertatilor cetatenesti".

Tariceanu a sustinut ca aceasta Autoritate este gandita sa functioneze independent fata de celelalte organe abilitate ale statului si sub supravegherea unei comisii din componenta careia vor face parte "trei judecatori desemnati de iCCJ, trei reprezentanti ai asociatiilor profesionale ale judecatorilor si procurorilor, un reprezentant desemnat de Avocatul Poporului si doi membri ai Parlamentului, unul desemnat de Senat si unul de Camera Deputatilor".

De asemenea, Autoritatea pentru Interceptarea Comunicatiilor este sprijinita in activitatea sa si de un consiliu consultativ.

"Sigur ca pot face apel la aceasta Autoritate, in primul rand, procuratura, dar si toate celelalte institutii care, conform legii, au dreptul sa foloseasca interceptari ale comunicatiilor, ale telefoanelor. in acelasi timp, aceasta Autoritate va functiona sub supravegherea unei comisii de supraveghere. Deci aceasta Autoritate va fi abilitata sa faca numai operatiunea strict tehnica. in privinta legalitatii actiunilor pe care le va intreprinde, exista in primul rand mandatul emis de judecatori, dar apoi trebuie facuta o verificare. Initial, am gandit ca aceasta Autoritate sa fie pusa in subordinea Parlamentului. Avand in vedere insa experienta nefericita a modului in care functioneaza comisiile parlamentare de control al serviciilor secrete, am gandit ca este mai bine sa cream un corp independent, o comisie de supraveghere", a explicat Tariceanu.

In opinia sa, infiintarea acestei Autoritati este necesara "ca sa nu se mai intample cum s-a intamplat in trecut cand serviciile de informatii au jucat rol de organ judiciar''.

''Sa nu vedem ca in acelasi timp procuratura face si interceptari si face si dosare si sa vedem ca sunt probe care nu indeplinesc conditiile legale", a completat Tariceanu.

"Vreau sa intram intr-o normalitate, in care cetatenii romani sa se simta la ei acasa, nu terorizati, nu infricosati, nu in atmosfera care a domnit in Romania in anii '50-'60. (...) Eu cred ca reforma statului inseamna corijarea functionarii defectuoase a unor institutii", a mai spus acesta.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Calin Popescu Tariceanu a ajuns din nou in fata judecatorilor. Presedintele Senatului este acuzat de marturie mincinoasa
Calin Popescu Tariceanu a ajuns din nou in fata judecatorilor. Presedintele Senatului este acuzat de marturie mincinoasa

Calin Popescu Tariceanu revine in fata judecatorilor instantei supreme. El incearca sa-i convinga sa nu demareze procesul in care este judecat pentru acuzatia de marturie mincinoasa.

Presedintele Klaus Iohannis, despre scandalul Kovesi-DNA:
Presedintele Klaus Iohannis, despre scandalul Kovesi-DNA: "Arat eu ca un om care se teme de ceva?"

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca nu este captiv in nicio structura, asa cum a spus seful Senatului Calin Popescu-Tariceanu si a sustinut ca este vorba despre "fantezii electorale".

Raspunsul dat de Klaus Iohannis lui Tariceanu, privind numirea noului prim-ministru.
Raspunsul dat de Klaus Iohannis lui Tariceanu, privind numirea noului prim-ministru. "Nu am ce garantii sa-i dau"

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a raspuns solicitarii lui Calin Popescu Tariceanu, care i-a cerut garantii publice in privinta nominalizarii premierului dupa alegerile parlamentare.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.