Vezi aici calendarul politic al anului 2009
Alegeri europarlamentare si prezidentiale, doua congrese extraordinare la PSD si PNL, plus, un referendum pentru modificarea Constitutiei.
Acestea sunt reperele anului politic 2009, care se anunta cel putin la fel de agitat ca precedentul, daca tinem cont ca Romania se va confrunta si cu efectele crizei economice si financiare. De asemenea, toti ochii vor fi atintiti asupra noii coalitii guvernamentale.
Prima oara, romanii vor fi chemati la urne in 7 iunie pentru a-si alege cei 33 de eurodeputati. Scrutinul se va desfasura simultan in toate cele 27 de state ale Uniunii Europene. Procedura de vot pe lista ramane neschimbata.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La sfarsitul anului ne vom pregati si pentru cea mai importanta confruntare electorala: alegerile prezidentiale. Presedintele Romaniei pentru urmatorii cinci ani va fi ales in noiembrie sau decembrie, in functie de data pe care o fixeaza guvernul.
Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, si-a anuntat deja intentia de a candida. Presedintele Traian Basescu, primarul Sorin Oprescu, fostii premieri Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu sunt celelalte nume vehiculate pentru functia suprema.
Alegerile parlamentare de la finele lui 2008 si evenimentele politice care au urmat au produs agitatie si in principalele formatiuni politice.
Se aud deja voci care cer congrese extraordinare. La PSD, presedintele de onoare Ion Iliescu a solicitat intrunirea forurilor statutare pentru "clarificari doctrinare", ca urmare a intrarii partidului la guvernare alaturi de democrat-liberali.
Calin Popescu Tariceanu isi vede si el amenintat postul de presedintele al PNL, dupa esecul negocierilor post-alegeri. Vicele Ludovic Orban si-a anuntat deja candidatura, dar si Crin Antonescu este tentat sa "atace" pozitia de lider a lui Tariceanu.
Un alt eveniment asteptat este referendumul pentru modificarea Constitutiei. Parerile sunt impartite. Seful statului vrea sa dispuna de "parghiile de deblocare a crizelor" si anume dizolvarea Parlamentului sau dizolvarea Guvernului.
Cei de la PD-L vor un Parlament unicameral, care poate fi dizolvat atunci cand pierde in disputa cu presedintele, asa cum s-a intamplat la referendumul privind suspendarea lui Basescu.
In schimb, prin modificarea Constitutiei, social-democratii doresc "refacerea echilibrului" intre puterile statului. Din opozitie, liberalii oscileaza intre republica parlamentara si monarhie constitutionala.
O alta tema de disputa in 2009 va fi legata si de numele beneficiarului noii Constitutii: presedintele ales anul acesta sau urmatorul?
Toate aceste razboaie ar trebui transate pe fondul celei mai grave crize economice si financiare care a afectat Romania dupa '90.