USL vrea sa elimine caracterul "politic" al ICR si sa-l "deschida" cultural, anunta Sarbu si Hasotti
USL vrea sa elimine "caracterul politic" al ICR, neavand "nici cea mai mica intentie"de a politiza institutia, ci de a o deschide "spre institutiile de cultura legitime", scrie intr-o declaratie comuna a liderilor grupurilor PSD si PNL din Senat.
Senatorii Ilie Sarbu (PSD) si Puiu Hasotti (PNL) au spus ca nu doresc "sa intre in polemici", ci doar sa clarifice cateva aspecte ridicate de oameni de buna-credinta", referitoare la ICR.
"USL nu are intenția de a inlocui apropiații fostei puteri cu alți oameni politici ci, mai degraba, de a deschide ICR spre instituțiile de cultura legitime din Romania", specifica semnatarii declaratiei.
De asemenea, cei doi senatori formuleaza "public" patru intrebari legate de ICR.
"De ce ar fi mai democratic ca o instituție precum ICR sa stea sub controlul unei singure persoane – Presedintele Romaniei, și nu sub controlul unei institutii in care sunt reprezentate toate partidele, inclusiv la nivelul comisiilor de specialitate și al funcțiilor alese - Senatul Romaniei, și care nu este condusa, pana la urma, de un membru al partidelor aflate la guvernare?", este prima intrebare, conform comunicatului.
Sarbu si Hasotti se mai intreaba: "Ce este nedemocratic in a ne interesa de soarta a 10 milioane de euro, din bani publici, care sunt dati in fiecare an pentru aceasta institutie si in legatura cu care nu s-a dat socoteala public niciodata in mod clar?".
"De ce este in neregula sa fie luate rapid masuri pentru a veni in intampinarea solicitarii Curtii de Conturi, care a anuntat deja ca s-au acordat, fara temei legal, salarii pentru vicepresedintii de la ICR, care au fost numiți fara ca funcțiile acestora sa existe in cadrul legal? Curtea de Conturi a constatat nereguli importante (de pilda, s-au infiintat anul trecut funcții de vicepresedinti si s-au acordat salarii importante pentru acestia, fara sa existe acoperire legala)", este o alta intrebare.
Senatorii Sarbu si Hasotti se mai intreba daca: "Este in regula sa acceptam ca oameni de 'cultura' precum Valeriu Turcan sau Daniel Funeriu sa fie parte din structura de conducere a ICR, in timp ce oameni care fac parte din Uniunea Scriitorilor, Uniunea Compozitorilor sau Uniunea Artiștilor Plastici sa fie ignorati de aceasta institutie?".
"Suntem total deschisi pentru un dialog cu oamenii de buna-credinta cu privire la aceasta institutie si, cu siguranta, vom initia acest dialog in perioada urmatoare", conchid liderii grupurilor PSD si PNL din Senat.
Guvernul a modificat Legea de functionare a Institutului Cultural Roman permitand inclusiv schimbarea lui Horia-Roman Patapievici de la conducerea institutiei in maximum doua saptamani, pana la sfarsitul lunii iunie, acesta urmand sa fie revocat din functie prin hotarare aprobata in plenul Senatului.
Pana in prezent, Institutul Cultural Roman a functionat sub autoritatea presedintelui Romaniei, care este si presedintele de onoare al Institutului.
Decizia Guvernului de a trece Institutul Cultural Roman de sub autoritatea presedintelui in subordinea Senatului a fost justificata de premierul Victor Ponta prin faptul ca institutia era "mult prea politizata".
De cealalta parte, presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca este mandru de activitatea ICR de cand este el sef al statului, acuzand Guvernul si PSD ca nu au avut decenta sa il anunte despre mutarea ICR de la Presedintie la Senat
Un protest spontan pentru sustinerea Institutului Cultural Roman (ICR) si impotriva Ordonanței de Urgența, prin care Institutul trece de sub autoritatea Presedintiei sub cea a Senatului, a avut loc sambata seara, pe strada Arthur Verona din Bucuresti.