USL vrea sa elimine caracterul "politic" al ICR si sa-l "deschida" cultural, anunta Sarbu si Hasotti

icr

USL vrea sa elimine "caracterul politic" al ICR, neavand "nici cea mai mica intentie"de a politiza institutia, ci de a o deschide "spre institutiile de cultura legitime", scrie intr-o declaratie comuna a liderilor grupurilor PSD si PNL din Senat.

Senatorii Ilie Sarbu (PSD) si Puiu Hasotti (PNL) au spus ca nu doresc "sa intre in polemici", ci doar sa clarifice cateva aspecte ridicate de oameni de buna-credinta", referitoare la ICR.

"USL nu are intenția de a inlocui apropiații fostei puteri cu alți oameni politici ci, mai degraba, de a deschide ICR spre instituțiile de cultura legitime din Romania", specifica semnatarii declaratiei.

De asemenea, cei doi senatori formuleaza "public" patru intrebari legate de ICR.

"De ce ar fi mai democratic ca o instituție precum ICR sa stea sub controlul unei singure persoane – Presedintele Romaniei, și nu sub controlul unei institutii in care sunt reprezentate toate partidele, inclusiv la nivelul comisiilor de specialitate și al funcțiilor alese - Senatul Romaniei, și care nu este condusa, pana la urma, de un membru al partidelor aflate la guvernare?"
, este prima intrebare, conform comunicatului.

Sarbu si Hasotti se mai intreaba: "Ce este nedemocratic in a ne interesa de soarta a 10 milioane de euro, din bani publici, care sunt dati in fiecare an pentru aceasta institutie si in legatura cu care nu s-a dat socoteala public niciodata in mod clar?".

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"De ce este in neregula sa fie luate rapid masuri pentru a veni in intampinarea solicitarii Curtii de Conturi, care a anuntat deja ca s-au acordat, fara temei legal, salarii pentru vicepresedintii de la ICR, care au fost numiți fara ca funcțiile acestora sa existe in cadrul legal? Curtea de Conturi a constatat nereguli importante (de pilda, s-au infiintat anul trecut funcții de vicepresedinti si s-au acordat salarii importante pentru acestia, fara sa existe acoperire legala)", este o alta intrebare.

Senatorii Sarbu si Hasotti se mai intreba daca: "Este in regula sa acceptam ca oameni de 'cultura' precum Valeriu Turcan sau Daniel Funeriu sa fie parte din structura de conducere a ICR, in timp ce oameni care fac parte din Uniunea Scriitorilor, Uniunea Compozitorilor sau Uniunea Artiștilor Plastici sa fie ignorati de aceasta institutie?".

"Suntem total deschisi pentru un dialog cu oamenii de buna-credinta cu privire la aceasta institutie si, cu siguranta, vom initia acest dialog in perioada urmatoare", conchid liderii grupurilor PSD si PNL din Senat.

Guvernul a modificat Legea de functionare a Institutului Cultural Roman permitand inclusiv schimbarea lui Horia-Roman Patapievici de la conducerea institutiei in maximum doua saptamani, pana la sfarsitul lunii iunie, acesta urmand sa fie revocat din functie prin hotarare aprobata in plenul Senatului.
Pana in prezent, Institutul Cultural Roman a functionat sub autoritatea presedintelui Romaniei, care este si presedintele de onoare al Institutului.

Decizia Guvernului de a trece Institutul Cultural Roman de sub autoritatea presedintelui in subordinea Senatului a fost justificata de premierul Victor Ponta prin faptul ca institutia era "mult prea politizata".

De cealalta parte, presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca este mandru de activitatea ICR de cand este el sef al statului, acuzand Guvernul si PSD ca nu au avut decenta sa il anunte despre mutarea ICR de la Presedintie la Senat
Un protest spontan pentru sustinerea Institutului Cultural Roman (ICR) si impotriva Ordonanței de Urgența, prin care Institutul trece de sub autoritatea Presedintiei sub cea a Senatului, a avut loc sambata seara, pe strada Arthur Verona din Bucuresti.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Președintele Serbiei își cere scuze că i-a numit pe sloveni ”dezgustători”: ”M-am referit doar la politicieni”
Președintele Serbiei își cere scuze că i-a numit pe sloveni ”dezgustători”: ”M-am referit doar la politicieni”

Președintele Serbiei Aleksandar Vučić și-a cerut scuze pentru că i-a numit pe sloveni "dezgustători", precizând că se referea doar la politicienii lor.

Clotilde Armand, către președintele PSD: Marcele... ia-ţi un pix şi o hârtie şi scrie pe silabe
Clotilde Armand, către președintele PSD: Marcele... ia-ţi un pix şi o hârtie şi scrie pe silabe

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 din Bucureşti, trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, afirmă că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut reprezentanţii PSD.

Președintele Iohannis a făcut un gest de ușor dispreț față de aliatul nostru strategic, SUA
Președintele Iohannis a făcut un gest de ușor dispreț față de aliatul nostru strategic, SUA

Aflat la ultima sesiune a Parlamentului European la Strasbourg, înainte de alegerile din iunie, eurodeputatul Eugen Tomac a relatat cum și-a asigurat premierul Rutte sprijinul SUA pentru șefia NATO.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.