Basescu: Arestarile pe 29-60 de zile au ajuns o practica, iar procurorii nu raspund

Traian Basescu, LIVE pe mobil

Seful statului a sustinut in fata alesilor un discurs pentru a-i convinge de necesitatea revizuirii Constitutiei. Pe de alta parte, Traian Basescu a sustinut ca reorganizarea administrativa a tarii nu este un proiect abandonat.

Iata principalele declaratii ale presedintelui:

Presedintele Traian Basescu a transmis alesilor tarii ca Legea fundamentala trebuie revizuita, pentru ca "asa cum e scrisa acum Constitutia, este exclusa coabitarea". In alta ordine de idei, seful statului a spus: "Lasati tara sa respire", referindu-se la necesitatea unei reorganizari adminstrative, subiect pe care nu il considera abandonat.

• Legea fundamentala ii impune sefului statului sa fie independent in raport cu fortele politice, dar, in acelasi timp, permite ca presedintele sa poata fi oricand suspendat din functie de o majoritate. "Asa cum e scrisa acum Constitutia, este exclusa coabitarea", a spus presedintele Traian Basescu.

• Mi-as dori mult sa gasiti un consens cu opozitia, pe care eu nu l-am gasit, ca macar obiectivul referendumului din noiembrie 2009 sa fie dus la indeplinire.

Citește și
Kelemen Hunor
UDMR redeseneaza harta tarii. Variantele 8 si 8+2 pica. Cum va arata Romania

• Sunt judete care au peste 50 de agentii guvernamentale, cum este Tulcea, de pilda. Nu este nicio exagerare. Desi impreuna am impus un sistem de descentralizare, in momentul de fata, agentiile guvernamentale sufoca administratia locala, o incorseteaza si primarii si comunitatile nu pot reactiona.

• Este o plasa intinsa de la Bucuresti, peste toata tara. Sunt peste 40 de agentii in fiecare judet. Nu a fost suficient numarul mare de agentii, consiliile judetene au atributii foarte importante. Daca agentiile sufoca, prin birocratie, consiliile judetene sufoca si ele administratiile locale.

• Toate lucrurile de mai sus, trebuie simplificate, in opinia lui Traian Basescu, prin doua masuri: reducerea agentiilor guvernamentale si transferul atributiilor catre administratia locala si crearea spatiului pentru dezvoltarea proiectelor locale, obiectiv care nu poate fi indeplinit fara o reorganizare teritoriala.

• Sunt motive temeinice pentru schimbarea actualei structuri a Parlamentului deoarece actualul Legislativ se comporta ca unul unicameral.

• Deja s-a ajuns ca arestarile pe 29-60 de zile sa fie o practica, iar dupa ce se constata ca omul trebuie pus in libertate pentru ca nu se confirma faptele, procurorul nu raspunde. Romania nu poate ajunge sa fie un stat politienesc.

• Stabilirea raspunderii magistratilor reprezinta un element important in revizuirea constitutiei.

Opozitia nu participa la sedinta Parlamentului

UDMR a decis deja ca nu este de acord cu formula propusa de Traian Basescu cu 8 judete plus 2, motiv pentru care in aceasta dimineata coalitia guvernamentala a amanat pentru moment discutia despre reimpartirea teritoriala a tarii.

Cat priveste partidele de opozitie, liderii USL au anuntat ca vor boicota si de aceasta data discursul sefului statului in fata Legislativului.

Iata principalele modificari ale Constitutiei, propuse de Presedintie:

Parlamentul este obligat sa dea votul de investitura pentru Guvern in zece zile de la desemnarea noului Cabinet, iar in cazul remanierilor seful statului si premierul trebuie sa se consulte, conform proiectului noii Constitutii pe care il va inainta Presedintia - a anuntat saptamana trecuta Traian Basescu.

Proiectul de revizuire a Constitutiei poate fi descarcat de la finalul articolului

De asemenea, seful statului a amintit ca in proiectul de revizuire a Constitutiei, se prevede ca, "dupa depunerea listei Guvernului si a programului, Parlamentul are zece zile sa dea vot de investitura", iar daca nu respecta acest termen se considera ca noul Cabinet "a picat" si se trece la o noua nominalizare.

Perchezitia, retinerea sau arestarea parlamentarilor se face fara avizul Legislativului

Conform proiectului, trimis miercuri de catre seful statului Consiliului Legislativ pentru avizare, la articolul privind imunitatea parlamentara se stipuleaza ca "parlamentarii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului".

"Urmarirea, perchezitia, retinerea, arestarea sau trimiterea in judecata penala a parlamentarilor, pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie", mai prevede acelasi articol.

Retinerea unei persoane nu poate depasi 48 de ore

Modificarea in acest sens este propusa la articolul 23 referitor la "Libertatea individuala", din capitolul II privind "Drepturile si libertatile fundamentale".

"Retinerea nu poate depasi 48 de ore", se arata in proiectul de revizuire a Constitutiei.

In actuala Constitutie se mentioneaza, la articolul 23, indice 3, ca retinerea nu poate depasi 24 de ore.

Parlamentul unicameral va dezbate si vota de doua ori aceeasi lege

Proiectele de legi se vor vota si dezbate in doua lecturi succesive, la cel putin 30 de zile distanta, prevede proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei.

Deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB

In proiect a fost introdus un nou articol, dupa articolul 138, referitor la plafonarea deficitului bugetar si la datoria publica.

"Statul trebuie sa evite deficitul public excesiv si deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, iar datoria publica nu poate depasi 60% din PIB", se arata la alineatul 1 al articolului.

Guvernul isi poate angaja raspunderea in Parlament "o singura data pe sesiune", limitare care nu se aplica in cazul proiectului bugetului de stat si celui al asigurarilor sociale de stat.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Procesul de reorganizare se amana. UDMR a respins in coalitie toate propunerile PDL
Procesul de reorganizare se amana. UDMR a respins in coalitie toate propunerile PDL

UDMR a respins, luni, in sedinta coalitiei, toate propunerile PDL privind reorganizarea teritoriala, astfel ca s-a decis amanarea acestui proces, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX liderul UDMR, Kelemen Hunor.

UDMR redeseneaza harta tarii. Variantele 8 si 8+2 pica. Cum va arata Romania
UDMR redeseneaza harta tarii. Variantele 8 si 8+2 pica. Cum va arata Romania

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la Targu Mures, ca pentru reprezentantii Uniunii nu sunt acceptabile nici varianta de opt regiuni si doua judete - Harghita si Covasna, si nici cea de opt regiuni, dar alte variante pot fi discutate.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”

Așa cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe liderul PSD Marcel Ciolacu, propus de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități.

Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu
Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu

În perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, Crin Antonescu a fost președinte interimar al României, în urma suspendării din funcție a președintelui ales Traian Băsescu de către Parlament.

Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja
Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja

Prin măsurile necesare reducerii deficitului bugetar imens, care amenință viitorul întregii economii se numără și înghețarea salariilor bugetarilor, după doi ani de valuri de majorări.