PSD vrea suspendarea temporară a proceselor: ”Nu înseamnă că trebuie să moară oameni prin tribunale”

Dată publicare: 08-04-2020 16:20
Dată actualizare: 08-04-2020 16:38


robert cazanciuc

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a anunţat pe Facebook faptul că a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege pentru suspendarea proceselor pe durata stării de urgenţă.

Conform sursei citate, Camera Deputaților este prima cameră legslativă sesizată, iar parlamentarul PSD vrea să fie aplicată procedura de urgenţă.

”Nu înseamnă că trebuie să moară oameni prin tribunale pentru ca justiția să triumfe”, spune el, care precizează că activitatea de judecată ar putea continua ”doar în situații excepţionale, de urgenţă deosebită, temeinic justificate.”

Aceste situații excepționale ar fi, în opinia fostului ministru PSD al Justiției ”protecția relațiilor de familie, măsurile dispuse prin decretul de instituire a stării excepţionale, precum și în cauzele cu persoane private de libertate, în aceste din urmă dosare judecata urmând a se desfășura doar prin sistem de videoconferință”.

Iniţiativa senatorului are în vedere completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

El atrage atenţia asupra "riscurilor continuării judecăţii într-un număr mare de dosare", prezentând două argumente din expunerea de motive.

"Lecturând hotărârea CSM nr. 417/2020, emisă în aplicarea decretului privind instituirea stării de urgenţă, se poate observa că, în cazul judecătoriilor, au fost apreciate ca urgenţe cauzele privind încuviinţarea executării silite, ceea ce pentru multe dintre aceste instanţe poate reprezenta până la 30% - 40% din activitate. Acest tip de cauze angrenează pentru soluţionare un număr mare de judecători şi personal auxiliar, nevoit să petreacă timp îndelungat în spaţii care prin natura procedurilor devin aglomerate, expunând astfel multe persoane la un risc ridicat de contaminare", spune Cazanciuc pe rețeaua de socializare.

De asemenea, potrivit expunerii de motive, "doar cei care vor avea resurse la îndemână (abilitaţi de a folosi mijloace electronice, avocaţi) vor avea şansa să îşi valorifice pretenţiile, în dauna celor care vor fi nevoiţi, în timp ce trebuie să îşi protejeze sănătatea, locul de muncă sau familia, 'să alerge' la autorităţi sau companii cu activitate suspendată pentru a-şi dovedi dreptatea".

În finalul mesajului, el susține că ”textul iniţiativei şi al expunerii de motive au fost redactate după mai multe consultări cu magistraţi şi avocaţi”. 

 

 

 

 

 

 

Sursa: C.M.


VIDEO PROTVPLUS.RO