Un nou partid pe scena politică românescă. Ce este Volt și cum se definește
Volt Europa, mişcarea politică paneuropeană, anunţă înregistrarea ca partid politic în România, în urma deciziei definitive a Curţii de Apel Bucureşti.
”Volt, primul partid progresist paneuropean, finalizează 12 luni de proces judiciar şi prin decizia definitivă din 19 Februarie a CAB, intră pe scena politică românească cu dorinţa de a schimba modul în care se face politică şi de a promova o agendă progresistă, pragmatică şi euro-federalistă. Volt Europa a luat naştere ca răspuns la tendinţele antidemocratice, iliberale şi populiste care ameninţă valorile comune europene şi cărora facţiunile politice existente nu au reuşit să le ofere răspunsuri şi alternative credibile", anunţă partidul într-un comunicat, citat de News.ro.
Așa cum explică partidul, practica sa politică este structurată de principiile democraţiei participative, implementată printr-o structură minimal-ierarhică şi facilitată de platforme de comunicare şi colaborare paneuropene.
Alegeri 2024
09:50
Nicușor Dan, după vot: Am votat și acum cum votez de 35 de ani pentru democrație și pentru o direcție Occidentală a României
09:32
Ilie Bolojan, după vot: "Am votat pentru un preşedinte responsabil, pentru o Românie modernă şi europeană"
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
"Volt a participat deja la câteva runde de alegeri în celelalte ţări europene, accederea în Parlamentul European în 2019 fiind cel mai mare succes. Volt este deja înregistrat ca partid politic în alte 14 ţări europene: Anglia, Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia”, mai spune partidul.
Încă din 2017, Volt a fost reprezentată în România printr-un grup de iniţiativă alcătuit din cetăţeni români care locuiesc în ţară şi în afara ei, precum şi din cetăţeni străini care au ales să trăiască în România. Grupul s-a concentrat pe iniţiative cetăţeneşti, care au implicat comunităţile locale şi diaspora.
Printre cele mai notabile sunt participarea la protestele din 2017-2018, unde a fost lansată campania "12 Zile" de structurare a răspunsului civic la asaltul împotriva statului de drept sau mobilizarea diasporei la alegerile europarlamentare.