ElectoRata: masura care ar trebui sa ajute un milion de romani cu credite la banca
ElectoRata: asa a fost botezata in gluma schema de ajutor fiscal a Guvernului destinata celor cu venituri mici si credite la banca. Un milion de romani ar putea beneficia de aceasta masura.
ElectoRata a dezbinat Coalitia si a atras atacurile opiniei publice asupra Guvernului. Destinata sa ajute un milion de romani (mai precis 907.000, potrivit premierului), electoRata a fost calificata drept "mita pentru natiune" si "gogoasa electorala". Chiar si PNL si guvernatorul Bancii Nationale au criticat electoRata, desi teoretic aceasta masura a fost ideea ministrului liberal al Finantelor discutata cu BNR. Dar ce este electoRata?
Electorata pe intelesul tuturor
ElectoRata, adica schema de reduceri fiscale pentru persoane cu venituri sub medie si credite bancare, este un proiect al Guvernului convenit inclusiv cu FMI. ElectoRata se adreseaza persoanelor cu venituri sub salariul mediu de 1600 de lei si care au dificultati la plata creditelor la banca, dar nu au intarzieri mai mari de 90 de zile. In aceasta situatie, potrivit autoritatilor, s-ar afla cam un milion de romani, care se califica astfel pentru electoRata.
Cum ii va ajuta insa electoRata sa isi plateasca creditele la banca pe acesti un milion de romani? Timp de cel mult 2 ani ei vor plati doar jumatate din rata, mai precis din principal, deoarece dobanda va ramane nemodificata. ElectoRata se aplica atat la creditele in lei, cat si la cele in valuta, si are un nivel maxim: rata nu se poate diminua cu mai mult de 500 de lei sau echivalentul in valuta in care s-a luat creditul la banca. De asemenea, ajutorul se poate da si pentru mai multe credite, cu conditia ca scutirea sa se incadreze in plafonul de 500 de lei
ElectoRata nu inseamna insa ca va plati statul in locul lor, ci doar ca li se va prelungi creditul cu perioada pentru care li s-au injumatatit ratele. Dupa aceasta perioada, timp de cel mult 24 de luni, debitorii vor primi un "credit fiscal", o scutire de 200 de lei pe luna la plata impozitului pe venit.
FMI e de acord cu electoRata, PNL nu
Decizia privind electoRata a fost convenita cu reprezentantii FMI si face parte din pachetul de masuri pentru relansarea consumului despre care www.stirileprotv.ro au aflat ca va fi discutat cu Fondul inca inainte de venirea delegatiei FMI in Romania. Guvernul sustine ca isi propune ca prin aceasta masura sa stimuleze consumul, 4 miliarde de lei urmand sa ajunga in piata in 2014 in loc sa ajunga rate pentru creditele la banci. Masura a fost insa atacata ca fiind pur electorala, de unde si denumirea de electoRata.
Teoretic, electoRata ar trebui sa intre in vigoare de la 1 aprilie, spre bucuria celor aproape un milion de romani cu credite la banca pe care ii va ajuta masura. Practic, insa, electoRata are multi critici - si nu doar ziaristii care i-au dat aceasta porecla.
ElectoRata a fost criticata in primul rand de guvernatorul BNR. Mugur Isarescu a spus ca bancile nu ar avea motive pentru a acorda o asemenea reesalonare unui milion de romani. Cat despre "creditul fiscal" prevazut in electoRata, Isarescu a spus ca este "un prim pas catre diferentierea impozitarii", deoarece li se aplica persoanelor cu venituri sub 1600 lei. Pe de alta parte, potrivit Mediafax nota de fundamentare a ordonantei pentru electoRata ar fi fost elaborata de Banca Nationala.
Critici dure la adresa electoRatei au venit din partea PNL, partidul din care venea Daniel Chitoiu, Ministrul Finantelor care a initiat masura si care ulterior a demisionat. Liderul liberal Crin Antonescu a spus ca electoRata nu a fost discutata si cu partidul pe care il conduce iar vicepresedintele PNL Klaus Iohannis a atacat si mai dur electoRata.
"Nu va da rezultate decat in talk-show", a declarat Iohannis despre masura electoRatei, pe care o considera nepotrivita pentru "o economie aproape la pamant". "Nu e o masura liberala" si nu a fost discutata in PNL "decat la modul: cum am ajuns cu asta?", a mai spus Iohannis despre electoRata, potrivit Mediafax.
Premierul Ponta a aparat insa electoRata, spunand ca nu e de stanga, dovada faptul ca o masura similata pentru persoane cu credite la banci a fost aplicata si in Italia de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi. "E o prostie sa mai vorbesti de masuri de dreapta si de stanga", a comentat premierul afirmatiile liberalului Iohannis despre electoRata. Astfel ca probabil de la 1 aprilie un milion de romani vor beneficia de aceasta masura care-i va ajuta sa isi plateasca creditele la banca.
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, romani, rate, venituri, banca, datorii, victor ponta, milion, electorata,
Dată publicare:
03-02-2014 18:41