Ponta vrea sa numeasca seful STS. Proiectul de lege care ar urma sa treaca serviciul sub MAI
Motiv de disputa intre presedinte si premier, Serviciul de Telecomunicatii Speciale ar putea trece in subordinea Ministerului de Interne.
Parlamentarii social-democrati au scris luni o lege cu cinci articole prin care STS-ul este reorganizat sub umbrela internelor. Intrebat daca seful serviciului va fi si el schimbat din functie, premierul a raspuns ironic: "Nu, ramane 100 de ani".
Intentia premierului Ponta anuntata duminica seara, dupa CSAT, de a trece la Interne Serviciul de Comunicatii Speciale nu se concretizase inca luni dimineata.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"E prematur sa discutam un proiect care nu exista inca", comenta si Crin Antonescu, presedinte PNL.
Insa doar cateva ore mai tarziu, documentul a fost pus pe masa parlamentarilor PSD. Totusi, premeierul nu a vrut sa vorbeasca despre forma finala a initiativei privind organizare si functionare a STS-ului. Si nici daca Marcel Opris, actualul director, va fi inlocuit din functie.
"O sa stea inca 100 de ani domnul Opris in functie. Asta e problema domnului Basescu. Problema noastra e sa vedem cum facem ca aceste intitutii care nu sunt ale lui Basescu ca nu a venit el cu proiectul de acasa", a comentat Ponta.
Textul prevede ca STS-ul va functiona in subordinea ministerului de interne si se va numi departament pentru telecomunicatii speciale. Acesta va fi condus de un secretar de stat si trei subsecretari, toti numiti de premier. Initiativa social-democratilor abroga din vechea lege articolele prin care se stabilea ca activitatea ofiterilor STS este coordonata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Toate aceste modificari sunt de natura "sa contribuie la cresterea performantei in centralizarea si gestionarea informatiilor necesare pentru derularea actiunilor de interventie", se arata in expunerea de motive a documentului.
Opozitia vrea sa conteste proiectul la Curtea Constitutionala.
"E institutie independenta in coordonarea presedintiei, asta e situatia legala in Romania, de aceea nu va trece de curtea constitutionala", a spus Vasile Blaga.
In situatii de urgenta, cum a fost si prabusirea avionului in Apuseni, serviciul de telecomunicatii poate fi coordonat in mod direct de Raed Arafat, acum secretar de stat la Interne si sef al celulei de criza.
Pentru ca STS ul sa treaca la Interne, proiectul de lege scris astazi trebuie sa fie adoptat de Camea Deputatilor, apoi de Senat, si in final daca nu este contestat de nimeni va fi promulgat.