Un lider UDMR vrea să îl reclame pe Iohannis la forurile europene pentru declaraţiile despre Ardeal

UDMR
Agerpres

Liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, spune că preşedintele Iohannis "şi-a dat un autogol" prin declaraţiile despre Ţinutul Secuiesc.

Liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a afirmat joi, în cadrul unei conferinţe de presă online, că unii lideri politici din România, printre care şi preşedintele Klaus Iohannis, au dat "foarte multe autogoluri" în ultimele zile, atentând la valorile democraţiei, prin urmare, aleşii locali din Secuime vor informa forurile internaţionale cu privire la aceste aspecte.

"Vom întreba stânga europeană ce părere are despre declaraţia unui preşedinte de partid social-democrat care vrea să cenzureze iniţiativele parlamentare. Este o absurditate totală, adică un funcţionar de la Parlamentul României va decide până la urmă dacă poate să înregistreze sau nu o iniţiativă parlamentară. Aşa ceva nu am mai întâlnit, deci sunt curios ce zice stânga europeană despre această iniţiativă şi sunt curios ce spune dreapta europeană despre această iniţiativă a stângii. La fel, sunt curios ce va spune dreapta europeană despre iniţiativa unui lider al PPE din România care vrea să interzică un partid politic într-o ţară. Tot aşa, să întrebăm şi stânga europeană ce gândeşte. Deci, eu cred că s-au dat foarte mult multe autogoluri de către unii lideri politici din România în ultima săptămână şi, cu siguranţă, practic, se aruncă România înapoi cu câteva decenii datorită acestor atitudini. Însă, cel mare cea mai mare autogol a fost dat de preşedintele Klaus Iohannis", a declarat Antal Arpad, care este şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe.

Acesta consideră că prin respingerea în plenul Camerei Deputaţilor a proiectului de lege privind Codul administrativ iniţiat de UDMR, limba germană va fi "rasă de pe faţa Transilvaniei".

"Poate fi considerat autogol dacă pornim de la ideea că dânsul (Klaus Iohannis - n.r) face parte din minoritatea germană, dar dacă nu mai face parte din minoritatea germană, atunci este un gol dat de către domnia sa împotriva limbii şi culturii germane, pentru că, vreau să explic foarte clar, aceste modificări la acest "cod administrativ paralel", aşa cum l-a numit domnul Klaus Iohannis, în acest moment, dacă ne uităm la realitatea din teren, a favorizat în primul rând limba germană, pentru că astăzi în România sunt doar cinci unităţi administrativ-teritoriale unde procentul etnicilor germani depăşeşte 20%, deci, există obligativitatea acestor unităţi administrativ-teritoriale de a monta, de exemplu, plăcuţe şi în limba germană la intrarea în localităţi. Acest Cod administrativ, practic, dădea dreptul consiliilor locale şi judeţene să ia aceste decizii în funcţie de interese turistice, în funcţie de istoria locului respectiv, de exemplu, să pună şi plăcuţe în limba germană la intrarea în localităţi, aşa cum a făcut-o şi domnul Iohannis la Sibiu când a fost primar. Dar, practic, acum dacă vine un om şi se adresează instanţei şi solicită pe baza Codului administrativ şi Constituţiei să se elimine inscripţiile în limba germană de la intrare în localităţi, dacă instanţa este consecventă faţă de deciziile pe care le-a luat până acum, practic, limba germană va dispărea din Transilvania, de la Braşov până la Timişoara, de la Baia Mare până la Sibiu, de prin Cluj şi Bistriţa. Practic, toate aceste inscripţii care au fost montate la intrarea oraşelor în limba germană, de altfel un lucru absolut de salutat din punctul meu de vedere, privit acum legal şi cu rea-credinţă, aşa cum se întâmplă în România, sunt profund nelegale. Deci, Klaus Iohannis în momentul în care a pus Hermannstadt la intrarea în Sibiu a făcut o ilegalitate, Emil Boc când a pus la intrarea în Cluj, Kolszvar şi Klausenburg a făcut o ilegalitate şi aşa mai departe (...) Deci, este un autogol imens şi prin această decizie şi prin această atitudine, dacă se doreşte, pur şi simplu va dispărea, va fi rasă de pe faţa Transilvaniei limba germană. Limba maghiară până la urmă va rămâne, pentru că în marea majoritate a cazurilor inscripţiile în limba maghiară sunt în acele localităţi unde procentul maghiarilor depăşeşte 20%", a afirmat Antal Arpad.

Citește și
Kelemen Hunor
Limba maghiară ar putea deveni oficială în mai multe localități. Proiectul adoptat tacit de Senat

 

Unde îl va reclama liderul UDMR pe Klaus Iohannis

 

În opinia sa, această atitudine este "extrem de dăunătoare multiculturalismului" şi este contrară unor recomandări făcute de forurile internaţionale, precum şi unor obligaţii pe care România şi le-a asumat în faţa Europei, cum ar fi, spre exemplu, Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare, ratificată de ţara noastră.

"Deci, cred că în ultima săptămână România şi-a arătat o faţă pe care sper eu că toţi am sperat că nu o să mai vedem niciodată (...) Nu am avut încă timp să discut aceste lucruri la nivelul UDMR şi, evident, decizia este la domnul Kelemen Hunor, dar în ceea ce priveşte aleşii din Ţinutul Secuiesc, aleşii din Secuime, noi cu siguranţă ne vom adresa atât ambasadelor, cât şi partidelor europene şi vom cere punctele lor de vedere, să vedem cum vede în 2020 Europa şi nu numai, pentru că ne vom adresa şi prietenilor şi colegilor din SUA, să vedem cum văd ei aceste iniţiative şi să ne dăm, într-adevăr, seama dacă vorbim doar de o situaţie de iritare de moment a clasei politice, care se datorează, probabil, şi acestei epidemii şi fricii de alegerile care vin, sau poate stăm şi în faţa unei strategii naţionale noi, o strategie în care comunitatea maghiară nu are un loc definit, cu drepturi egale. Eu am spus la toată lumea, noi să fim calmi, vine o criză economică (...) şi vin alegerile şi s-ar putea ca după alegeri să stea la coadă politicienii români la UDMR ca să facă alianţe cu UDMR. Am mai trăit asta. Dar, cu siguranţă, noi, în acest moment, trebuie să informăm clasa politică europeană despre aceste atitudini şi aceste iniţiative de-a dreptul şocante (...) Este grav, foarte grav, din punctul meu de vedere, faptul că s-a ajuns aici în România", a mai spus Antal Arpad.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Afişul serialului Casa de Papel, parodiat de UDMR după declarația lui Iohannis:
Afişul serialului Casa de Papel, parodiat de UDMR după declarația lui Iohannis: "Plan de Furat Ardealul"

Un consilier local UDMR din Satu Mare a distribuit un pamflet la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, un ”Plan de Furat Ardealul”, ironizând astfel afirmaţia acestuia conform căreia PSD vrea să dea Ardealul ungurilor.

Limba maghiară ar putea deveni oficială în mai multe localități. Proiectul adoptat tacit de Senat
Limba maghiară ar putea deveni oficială în mai multe localități. Proiectul adoptat tacit de Senat

Senatul a adoptat tacit modificarea Codului Administrativ propusă de UDMR, care prevede că autoritățile sunt obligate să folosească limba minorităților în anumite zone.

Ce spun analiștii despre atacul politic al lui Iohannis: ”Nu a fost doar la adresa PSD”
Ce spun analiștii despre atacul politic al lui Iohannis: ”Nu a fost doar la adresa PSD”

Analistul politic Cristian Pârvulescu este de părere că, în realitate, atacul politic declanșat miercuri de președintele Klaus Iohannis pe tema Ținutului Secuiesc nu a fost doar la adresa PSD

Senatul a respins prin vot controversatul proiect privind autonomia Ținutului Secuiesc
Senatul a respins prin vot controversatul proiect privind autonomia Ținutului Secuiesc

Senatul a respins miercuri cu majoritate de voturi legea privind autonomia Ținutului Secuiesc, adoptată anterior tacit de Camera Deputaților.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.