Traian Basescu: "Am rezerve legate de sustenabilitatea reducerii CAS, nu legate de utilitatea ei. Este o masura buna"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa, la Palatul Cotroceni, in care si-a prezentat pozitia legata de reducerea CAS, explicand de ce a retrimis legea in Parlament.

Traian Basescu cere Parlamentului reexaminarea legii pentru reducerea CAS, "din punct de vedere al oportunitatii".

"O reducere a CAS-ului este o masura buna, pe care o sustin fara rezerve legate de utilitatea ei. Este o masura buna. Pe de alta parte, afirm ca am rezerve legate de sustenabilitatea unei astfel de masuri", a declarat Traian Basescu.

"NU am intervenit pe textul legii, ci am pus sub semnul intrebarii oportunitatea legata de sustenabilitate", a mai precizat presedintele. "Nu am primit niciun document de la Guvern privind sustenabilitatea masurii", a completat Basescu.

Presedintele a enumerat si riscurile pe care le-ar fi presupus promulgarea legii: "Primul risc era depasirea deficitului structural si al bugetului general consolidat. Ar fi putut avea ca efect intreruperea acordului cu FMI si Banca Mondiala. Intreruperea acordului cu FMI atragea dupa sine suspendarea mecanismului de TOP-UP: in loc de 5% cofinantare, ar trebui sa suportam 15% cofinantare la proiecte europene. Un alt risc este fragilizarea sustenabilitatii fondului de pensii. Am trait zile cand am constatat ca nu aveam de unde sa luam bani pentru pensii. Nu vreau sa spun, Doamne fereste, ca nu sunt bani de pensii, dar creste riscul. Un alt risc este legat de cresterea taxelor. Si aici vad ca variante cresterea taxelor pe proprietate, pe automobile, cresterea cotei unice. Toate aceste riscuri sunt cu si/sau. Depinde cat de mare este cresterea deficitului", a precizat Basescu.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu a plecat la summitul din Varsovia: "Sistemul antiracheta din Romania va fi operational in 2015"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

In cererea de reexaminare trimisa Parlamentului, presedintele subliniaza ca "actul normativ trimis spre promulgare vizeaza diminuarea cotelor platite de angajatori, in functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat, dupa cum urmeaza: 15,8% (de la 20,8%) pentru conditii normale de munca, 20,8% (de la 25,8%) pentru conditii deosebite de munca si 25,8% (de la 30,8%) pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca. in anul 2014 deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat este de 12,519 miliarde de ron conform bugetului aprobat pentru anul in curs".

"Prin diminuarea cotelor platite de angajatori, in functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata sistemului public de pensii, deficitul curent va creste cu impactul financiar negativ estimat in expunerea de motive a actului normativ, care variaza intre 4,860 de miliarde de ron in 2015 si 5,564 de miliarde de ron in 2018, ajungandu-se la un deficit de peste 18 miliarde de ron la fondul de pensii, pentru anul 2015, daca tinem cont si de indexarile obligatorii conform legii", se precizeaza in cererea de reexaminare.

In document se mai arata ca "daca, pentru anul 2014, Guvernul, in expunerea de motive a legii trimisa spre promulgare, mentioneaza unele masuri de compensare a impactului negativ generat de aceasta masura, pentru perioada 2015 - 2018 estimarea de compensare a impactului negativ provenit din aplicarea masurii este foarte vag exprimata, referire facandu-se doar la surse bugetare potentiale provenite, in special, dintr-o mai buna colectare bugetara, combaterea evaziunii, precum si a posibilelor efecte ce decurg din cresterea investitiilor sau crearea de noi locuri de munca și nu din prezentarea unor surse certe de venituri sau cheltuieli necesare compensarii".

"Avand in vedere evolutia estimarilor bugetare si nerealizarea colectarii fata de program atat in anul 2013, cat si in primele sase luni din 2014, este esential sa fie clarificate in fundamentarea legii care sunt masurile exacte de compensare a veniturilor, asa cum au solicitat inclusiv institutiile financiare internationale (Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Mondiala)", puncteaza Traian Basescu.

Totodata, in cererea de reexaminare se mentioneaza ca "anul 2015 este anul in care Romania are obligatia de a atinge un deficit structural de 1% din PIB, conform Obiectivului Bugetar pe Termen Mediu (aceasta inseamna o reducere a deficitului bugetului de stat consolidat de 0,8 - 0,9 % din PIB)". "De asemenea, bugetul anului 2015 trebuie sa prevada cresteri importante ale bugetului Ministerului Apararii Nationale, nevoi care reflecta realitatile regionale. Trebuie mentionat ca masura de reducere a contributiilor de asigurari sociale este un angajament suplimentar, nu unul obligatoriu, al Romaniei, motiv pentru care Guvernul trebuie sa prezinte o fundamentare a compensarii acestei masuri in contextul angajamentelor deja asumate", mai scrie in document.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Ce raspuns a dat Traian Basescu, intrebat ce culoar de zbor alege pentru deplasarea in Polonia
Ce raspuns a dat Traian Basescu, intrebat ce culoar de zbor alege pentru deplasarea in Polonia

Presedintele Traian Basescu a fost intrebat, marti, inainte de plecarea la Reuniunea sefilor de stat din Europa Centrala si de Est, care se desfasoara la Varsovia, ce culoar de zbor alege pentru a ajunge la acest eveniment.

Traian Basescu a plecat la summitul din Varsovia:
Traian Basescu a plecat la summitul din Varsovia: "Sistemul antiracheta din Romania va fi operational in 2015"

Presedintele Traian Basescu a pleacat la Varsovia, unde va participa la Reuniunea sefilor de stat din Europa Centrala si de Est.

Basescu afirma ca in Ucraina e un
Basescu afirma ca in Ucraina e un "razboi hibrid". "Federatia Rusa e parte a actului TERORIST de doborare a zborului MH17"

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca "din pacate, Federatia Rusa este partenerul teroristilor in aceasta operatiune legata de uciderea a 298 de persoane".

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.