Traian Basescu, atac la Ponta: "Politicul este o frana in calea evolutiei Romaniei spre Schengen"

×
Codul embed a fost copiat

PROTV News a transmis, LIVE, conferinta de presa pe care presedintele Traian Basescu a sustinut-o, luni, de la Palatul Cotroceni.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca a declansat mecanismul de consultare pe coabitare, dupa ce acordul dintre el si premierul Victor Ponta a fost incalcat.

De asemenea, presedintele a adus in discutie si modul in care politicul afecteaza imaginea si progresul tarii.

"Am decis ca inainte de orice alta masura, sa declansez mecanismul de consultare pe coabitare. Coabitarea a fost incalcata", a spus presedintele.

"Maine se intalnesc echipele de consultare", a spus Basescu, in privinta consultarii pe coabitare.

Citește și
SMS Dragnea
SMS-urile lui Dragnea din rechizitoriu: "Veti primi 7 mesaje. Urmati instructiunile cu strictete"

Citeste si: Basescu va rupe pactul de coabitare cu Ponta "foarte probabil". Premierul: "El l-a incalcat"

Seful statului a abordat si subiectul insolventei care discrimineaza presa, explicand ca premierul este hotarat sa controleze acest sector.

Totodata, presedintele a spus ca certurile cu televiziunile nu justifica inchiderea acestora.

"Victor Ponta este hotarat sa puna sub control audiovizualul, dar o face mult mai cinic si mai brutal. Nu are nicio explicatie de ce aplica un regim discriminatoriu televiziunilor si radiourilor.

Nu vreau sa pozez intr-unul care se pupa cu televiziunile si radiourile. Va asigur ca mai devreme sau mai tarziu si structurile politice si cele care tin de organizatiile internationale ale presei vor actiona extrem de viguros la astfel de abordari.

Oricare  dintre noi se poate supara pe o televiziune, sa se supere pe ea, dar nu o inchizi. Las-o acolo, isi revine ea, iti revii tu.

Am vazut ca exista o televiziune care se simte vizata, nu stiu daca e asa sau nu", a afirmat Basescu.

Presedintele si-a manifestat speranta ca Avocatul Poporului va reactiona si va combate OUG privind insolventa.

"Daca avocatul poporului ar trebui sa reactioneze, desi pana acum nu am vazut o reactie pe OUG ale Guvernului. Sper totusi ca acesta sa atace respectiva OUG la CCR", a spus Basescu.

Despre DNA si privatizarea CFR Marfa

Seful statului a abordat si subiectul justitiei, aratand ca a devenit o obisnuinta ca toate dosarele politicienilor sa fie clasificate drept comenzi basiste catre DNA.

De asemenea, presedintele a anticipat ca va exista o ancheta DNA si in ceea ce priveste privatizarea CFR Marfa.

Citeste si: Ministerul Transporturilor analizeaza prelungirea termenului pentru privatizarea CFR Marfa

"In aceste zile tot vedem ca orice politician are o problema cu justitia este din cauza DNA-ului basist. Este o minciuna fara niciun fel de acoperire in fapte, nu exista procuror sau judecator care sa poata spune ca in cei noua ani de mandat a avut cu mine vreo discutie pe un dosar anume.

Singurul dosar pe care l-am urmarit a fost unul de terorism, dar fara sa intervin. Ma interesau termenele.

Pentru ca presimt ca orice om priveste la modul cum se deruleaza privatizarea CFR Marfa poate ajunge la concluzia ca aceasta privatizare va face obiectul unei anchete DNA. Este o privatizare in care s-au schimbat conditiile de licitatie dupa ce a ramas o anume firma. O privatizare in care termenele nu au fost respectate", a spus Traian Basescu.

Despre conversatia cu procurorul general

Presedintele Traian Basescu a explicat ca are dreptul institutional de a discuta cu procurorul general al Romaniei.

Citeste si: Antonescu: "Vorbim de suspendarea lui Basescu doar daca procurorul general reclama presiuni"

"Uneori il sun eu pe procurorul general, alteori ma suna el pe mine, in probleme care tin de obligatiile relatiilor de serviciu.

Spre exemplu, daca ar fi dupa unii, cand sunt informat de procurorul general ce s-a discutat in cadrul procesului de monitorizare pe care il face UE eu ar trebui sa inchid telefonul.

Acest tip de relatie exista si va functiona intotdeauna", a explicat Traian Basescu.

Despre respingerea urmaririi penale in cazul Vosganian

Presedintele a vorbit si despre respingerea de catre Senat a solicitarii DIICOT de urmarire penale pe numele ministrului Economiei, Varujan Vosganian.

Citeste si: Senatul nu-l lasa pe Vosganian in fata procurorilor. "Sunt pregatit sa-mi dau demisia de onoare"

Basescu a aratat ca acest lucru este o greseala, asa cum este si pastrarea lui Liviu Dragnea in Guvern.

 "Avem o respingere a unei solicitari a DIICOT pentru inceperea urmarii penale a ministrului Economiei. Nu fac niciun alt comentariu, nu-i treaba mea sa apreciez daca este sau nu indreptatita solicitarea, dar cred ca aceasta blocare a accesului Parchetului la un membru al Guvernului este o greseala, cum cred ca o greseala este si mentinerea lui Dragnea in Guvern.

Probabil ca USL nu mai simte nicio responsabilitate pentru un raport MCV bun. Este evident ca este mai important pentru ei sa-si apere oamenii, decat sa permita tarii sa aiba un raport favorabil.

Este clar ca politicul este o frana in calea evolutiei Romaniei si spre Schengen si o respectabilitate pe care justitia noastra o merita, dar care, datorita intamplarilor din Senat, din Guvern, chiar vom primi aprecieri negative pentru tot ceea ce facem aici, si e pacat", a explicat Basescu.

Despre o a treia suspendare din functia de presedinte

"Bucurosi le-om duce toate, de e pace, de-i razboi", a spus Basescu, privind o a treia suspendare.

Acesta a explicat ca, in acest caz, ar putea cere inapoi lunile de mandat in care a fost suspendat, explicand ca mandatul sefului statului este de cinci ani.

Citeste si: Dan Voiculescu vorbeste despre o noua suspendare a lui Traian Basescu: A incalcat grav Constitutia

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Victor Ponta, despre Dragnea: Sunt convins ca judecatorii vor infirma aceste acuzatii 100% politice
Victor Ponta, despre Dragnea: Sunt convins ca judecatorii vor infirma aceste acuzatii 100% politice

Premierul Victor Ponta a comentat, luni, trimiterea in judecata a vicepremierului Liviu Dragnea in dosarul privind referendumul din 2012, el declarandu-se convins ca "judecatorii vor infirma aceste acuzatii suta la suta politice".

SMS-urile lui Dragnea din rechizitoriu:
SMS-urile lui Dragnea din rechizitoriu: "Veti primi 7 mesaje. Urmati instructiunile cu strictete"

Procurorii au trecut in rechizitoriu toate mesajele pe care Liviu Dragnea le-a trimis in ziua referendumului. Vicepremierul a fost trimis in judecata, fiind acuzat ca si-ar fi folosit autoritatea si influenta pentru a obtine o prezenta de minimum 60%.

"FRAUDA LA REFERENDUM", Liviu Dragnea a fost trimis in judecata. Procesul incepe pe 18 februarie

Liviu Dragnea a fost trimis in judecata in dosarul privind referendumul din 2012, fiind acuzat ca, in calitate de presedinte al CJ Teleorman, si-ar fi folosit autoritatea si influenta pentru a obtine o prezenta de minimum 60 la suta la vot.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitate de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitate de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum
Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum

Jurnaliștii au identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit - până acum - în timpul invadării Ucrainei, se arată într-o investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, potrivit Kyiv Independent