"FRAUDA LA REFERENDUM", Liviu Dragnea a fost trimis in judecata. Procesul incepe pe 18 februarie
Liviu Dragnea a fost trimis in judecata in dosarul privind referendumul din 2012, fiind acuzat ca, in calitate de presedinte al CJ Teleorman, si-ar fi folosit autoritatea si influenta pentru a obtine o prezenta de minimum 60 la suta la vot.
UPDATE 15:51: Procesul lui Liviu Dragnea va incepe pe 18 februarie 2014, la Instanta Suprema.
Dosarul a fost adus luni la Inalta Curte de Casatie si Justitie de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, urmand sa fie inregistrat la instanta si sa se stabileasca un prim termen de judecata, dupa repartizarea aleatorie la un complet de la Sectia penala.
Dosarul privind referendumul a fost instrumentat de procurorul Lucian Papici, acesta fiind retras, din 2 octombrie, din functia de sef al Sectiei I din DNA. Incetarea delegarii lui Papici ca sef al Sectiei de combatere a coruptiei din DNA a fost dispusa de procurorul general, dupa ce tot Tiberiu Nitu, in 23 septembrie, dispusese delegarea acestuia pe aceeasi functie.
Dragnea, dupa trimiterea in judecata: O lovitura destul de tare la temelia democratiei
Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, la sediul PSD, ca nu ia in calcul sa demisioneze din Guvern, pentru ca este vorba de acuzatii nefondate la adresa sa, el mentionand totodata ca aceste acuzatii nu au legatura cu activitatea sa in Executiv.
"Nu este o mare surpriza pentru mine, mai ales dupa ce joi am vazut si eu la televizor comanda data de Traian Basescu la DNA, sa trimita dosarul in instanta", a declarat Liviu Dragnea, in timp ce iesea din sediul PSD, dupa sedinta BPN, insotit de premierul Victor Ponta.
El a aratat ca, din punctul sau de vedere, este si un lucru bun in "nebunia asta", si anume ca opinia publica are posibilitatea sa vada toate acuzatiile din dosar, "care spun ca o activitate de capanie electorala este de fapt infractiune".
"Faptul ca sunt acuzat ca am trimis niste mesaje pe care nu le-am trimis, ca am organizat un sistem informatic pe care nu l-am organizat si pentru ca oamenii au venit la vot, asta este o lovitura, dupa parerea mea, destul de tare la temelia democratiei" a mai declarat Liviu Dragnea.
El a mai spus ca nu ia in calcul sa demisioneze din Guvern, pentru ca este vorba de acuzatii nefondate la adresa sa si, in plus, "sunt niste proiecte la care s-a angajat", pe care vrea sa le duca la capat, acuzatiile care i se aduc neavand legatura cu activitatea sa in Executiv.
Dragnea a mai spus ca merge in instanta nu ca sa isi probeze nevinovatia, ci asteapta ca procurorii sa probeze aceste "acuzatii absurde". Intrebat de ce se considera "tinta presedintelui", Liviu Dragnea a raspuns: "Din prea multa dragoste!". "Cred ca ma iubeste foarte mult domnul Traian Basescu", a adaugat Dragnea.
Surse judiciare declarau, in 3 octombrie, pentru MEDIAFAX, ca dosarul a fost trimis sefului DNA Codruta Kovesi, care va decide cu privire la solutia ce urmeaza sa fie luata, respectiv inchidere sau trimitere in judecata. Vicepresedintele PSD a spus, duminica, intr-o emisiune la B1, ca principala acuzatie la adresa lui ar fi ca a adus "foloase necuvenite PSD sau USL (...) constand in prezenta la vot".
"Asta mi se pare ceva foarte grav, pentru ca inseamna ca orice partid care face campanie electorala sau seful de campanie poate sa fie acuzat la un moment dat de lucrul asta", a mai spus Dragnea.
"Am fost acuzat ca am facut un sistem informatic si din dosar reiese - din declaratii sub juramant si alte probe - ca nu am facut acel sistem informatic. Sunt acuzat ca am trimis sms-uri si din dosar reiese ca n-am trimis niciun sms. Nu prea am vazut vreo proba pe acolo. Cel mai greu lucru este sa te aperi de ceea ce n-ai facut", a adaugat Liviu Dragnea.
Vicepremierul a respins acuzatiile ca ar fi intervenit pentru schimbarea procurorului Lucian Papici din functia de sef al Sectiei I din DNA, acesta fiind cel care a instrumentat dosarul referendumului.
"Nu ma intereseaza cine e procuror-sef, procuror-sef de sectie sau ce functii de conducere mai sunt in Parchete (...) In ceea ce priveste dosarul asta, nu ma intereseaza pentru ca in continutul acuzatiilor nu exista nimic la adresa mea. Vorbesc de probe. Ca asa exista niste afirmatii", a spus Dragnea, precizand ca unui procuror nu i se ia un dosar atunci cand pierde o functie de conducere.
In 6 septembrie 2012, vicepremierul Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare in dosarul privind referendumul de demitere a sefului statului, fiind acuzat ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, si-ar fi folosit autoritatea si influenta in scopul obtinerii unei prezente de minimum 60% la votul de la referendum, care sa garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.
Dupa ce procurorii au anuntat ca il cerceteaza pe Dragnea, presedintele PSD, Victor Ponta, declara ca el si toti membrii BPN si CExN au semnat autodenunturi la DNA pentru ca au indemnat oamenii sa vina la vot la referendum.
Procurorii DNA anuntau ca au inceput urmarirea penala fata de 67 de persoane acuzate de fraude la referendumul din 2012, printre care 49 de presedinti si membri ai unor sectii din Teleorman, Vrancea si Gorj si 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-ar fi ajutat pe Liviu Dragnea. Procurorii anticoruptie precizau ca cele 67 de persoane ar fi luat parte la diferite activitati legate de desfasurarea referendumului din 29 iulie 2012.
Dintre aceste persoane, 49 au fost presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea si Gorj, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, prevazuta de art. 26 Cod Penal raportat la art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.
Sursa: Mediafax
Etichete: justitie, Liviu Dragnea, referendum, dosarul referendumul,
Dată publicare:
07-10-2013 13:04