Traian Basescu: Referendumul pentru unicameral va fi declansat dupa ce se intampla doua lucruri

18-06-2013 07:29

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca referendumul pentru unicameral si maximum 300 de parlamentari se va organiza dupa adoptarea legii referendumului si a Constitutiei in Parlament, cu cel putin o saptamana inainte de cel pentru validare.

"Inteleg ca la Comisia juridica a fost aprobat referendumul, sper sa fie un vot si in plen indiferent cum ar fi, dar m-ar bucura sa fie pozitiv, numai pentru buna colaborare intre Presedinte si Parlament, sunt convins ca voi primi acest semnal de intelegere din partea Parlamentului", a spus Basescu, luni, intr-o declaratie de presa la Cotroceni.

El a mentionat ca referendumul va fi declansat dupa ce se intampla doua lucruri: primul este elegat de adoptarea legii referendumului, iar al doilea este legat de adoptarea de catre Parlament a Constitutiei revizuite.

"Intre acestea doua voi lua decizia cu privire la vot", a spus seful statului.

El a mentionat ca va declansa referendumul, daca cel din 2009 va fi ignorat, indiferent daca pragul de validare va fi 50% sau 30%. Basescu a mai spus ca referendumul pentru unicameral va avea loc cu cel putin o saptamana inaintea celui pentru validarea Constitutiei revizuite.

De asemenea, intrebat de jurnalisti despre amanarea pentru septembrie a votului plenului Senatului cu privire la proiectul de revizuire a Constitutiei, Basescu a raspuns ca singura explicatie este ca "parlamentarii au luat o decizie care sa le permita o analizare atenta a ceea ce s-a votat pana acum in Comisie (de revizuire a Constitutiei n.r.)".

Intrebat daca pana in septembrie s-ar putea introduce in proiect si rezultatul referendumului din 2009 privind Parlamentul unicameral cu 300 de alesi, Basescu a raspuns razand: "Stiu eu ce ar putea sa introduca Parlamentul Romaniei?".

Totodata, intrebat de faptul ca saptamana trecuta afirmase ca si-ar dori ca procedura de revizuire a Constitutiei sa fie finalizata pana la vacanta parlamentara, Basescu a raspuns ca el a plecat de la calendarul pe care si-l asumase Parlamentul.

"Dar sa stiti ca eu, cand am spus ce mi-as dori, a fost legat de ce declarase Parlamentul. Abia astazi s-a facut un alt anunt, desi nu sunt convins ca dumneavoastra l-ati interpretat corect. Si o sa va spun de ce. Parerea mea este ca Parlamentul, sau Comisia condusa de domnul presedinte Crin Antonescu, va termina procesul de revizuire, propunerea, parerea mea este ca aceasta propunere va fi trimisa la Consiliul Legislativ, dupa Consiliul Legislativ, va fi trimisa la Curtea Constitutionala pentru observatii si abia pe urma va veni la plen. Deci este un proces. Eu nu cred ca la Comisie nu se va termina procesul de modificare a actualei Constitutii. Mi-am spus si eu o parere. S-ar putea sa nu am dreptate, dar asa mi s-ar parea logic sa se intample", a adaugat el.

Intrebat daca ia in calcul sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la nerespectarea de catre Parlament, in proiectul de revizuire a Constitutiei, a referendumului din 2009, Basescu a raspuns ca este o intrebare care merita analizata.

"Trebuie studiata. E o chestiune extrem de interesanta de drept constitutional (...) in Constitutie nu stiu daca am calitatea sa fac o asemenea intampinare catre Curtea Constitutionala, dar mi-ati pus o intrebare interesanta si la urmatoarea declaratie de presa, cu siguranta va raspund, daca pot sa imi asum a reprezenta poporul intr-un conflict cu Parlamentul. Pare destul de greu, pentru ca Parlamentul este reprezentantul poporului si nu imi dau seama...", a spus Basescu.

Seful statuuil a mai spus ca acest conflict nu este intre el si Legislativ, ci intre Parlament si popor.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO