Traian Basescu despre aderarea la Schengen: "Olanda si Finlanda nu au respectat o decizie politica"

×
Codul embed a fost copiat

Traian Basescu a declarat ca Olanda nu si-a respectat o decizie politica privind accesul Romaniei si Bulgariei in Schengen, sustinand ca, daca nu se va gasi o solutie de compromis, seful Consiliului European va pune pe ordinea de zi acest subiect.

Seful statului a precizat ca in cadrul Consiliului European a ridicat problema nerespectarii unui angajament politic de catre Olanda si Finlanda.

"Sunt doua obligatii majore pe care statele care intra in UE le au: sa indeplineasca toate criteriile tehnice pentru acces in spatiul Schengen si sa indeplineasca toate criteriile tehnice pentru accesul in zona euro. Romania si-a indeplinit aceasta obligatie. Olanda si Finlanda au refuzat aplicarea tratatului. In acest context a fost abordarea mea in interventie", a declarat Traian Basescu.

El a mai spus ca este o realitate ca Olanda nu si-a respectat un angajament politic.

"Olanda nu si-a respectat un angajament politic. Nu vreau sa spun: premierul olandez nu a avut cuvant. Deci sa nu traduceti asa. Ci afirmatia este: Olanda nu a respectat o intelegere politica, facuta in septembrie, cand eu am deblocat propunerea Olandei de a consolida reglementarile legate de spatiul Schengen. Deblocarea s-a facut in ideea ca Olanda va gasi formula realizarii unui compromis in ceea ce priveste accesul Romaniei si Bulgariei in Schengen, iar pe urma premierul olandez a uitat acest lucru cand s-a dus la el acasa. Semnul pentru noi ca premierul isi respecta cuvantul ar fi fost daca reprezentantul Guvernului in Parlament sustinea ceea ce ne-am inteles la Consiliu, adica accesul Romaniei", a explicat Basescu.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Presedintele a adaugat ca, indiferent care ar fi fost votul in Parlament, s-ar fi considerat ca premierul si-a respectat cuvantul din Consiliu.

"In acest sens, va pot spune ca exista o declaratie a presedintelui Consiliului European, Van Rompuy, care a atentionat ca, daca pana la Consiliul din decembrie nu se gaseste o formula de compromis, compromis care ar trebui sa se suprapuna pe compromisul realizat cu Franta si cu Germania, va pune pe ordinea de zi a Consiliului subiectul accesului in Schengen al Romaniei si Bulgariei", a spus Traian Basescu.

O decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen a fost amanata, in 21 septembrie, in Consiliul JAI. Presedintia poloneza a sustinut intens adoptarea unei decizii pozitive. Insa, in urma blocajului generat de pozitia inflexibila a Olandei, la care s-a raliat si Finlanda, Polonia nu a supus chestiunea la vot, evitand practic o decizie negativa, care ar fi facut necesara reluarea unei parti a procedurii juridice de aderare.

Franta a propus ajungerea la un compromis care sa permita intrarea Romaniei si Bulgariei cu o parte din frontiere, respectiv frontierele aeriene si maritime in acest an, si cele terestre anul viitor, conform unor surse de la Bruxelles. Potrivit acestora, Germania a ales sa se plaseze pe aceeasi linie de decizie cu Franta, desi in trecut exprimase rezerve.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Premierul Bulgariei:
Premierul Bulgariei:"Statele UE au ajuns la un acord. Romania si Bulgaria intra in Schengen in 2012"

Tarile UE au decis in urma reuniunii de la Bruxelles ca Romania si Bulgaria vor adera la Schengen in doua etape, in martie si iulie 2012, a declarat premierul bulgar Boiko Borisov, citat de site-ul Novinite.com.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.