Traian Basescu despre aderarea la Schengen: "Olanda si Finlanda nu au respectat o decizie politica"
Traian Basescu a declarat ca Olanda nu si-a respectat o decizie politica privind accesul Romaniei si Bulgariei in Schengen, sustinand ca, daca nu se va gasi o solutie de compromis, seful Consiliului European va pune pe ordinea de zi acest subiect.
Seful statului a precizat ca in cadrul Consiliului European a ridicat problema nerespectarii unui angajament politic de catre Olanda si Finlanda.
"Sunt doua obligatii majore pe care statele care intra in UE le au: sa indeplineasca toate criteriile tehnice pentru acces in spatiul Schengen si sa indeplineasca toate criteriile tehnice pentru accesul in zona euro. Romania si-a indeplinit aceasta obligatie. Olanda si Finlanda au refuzat aplicarea tratatului. In acest context a fost abordarea mea in interventie", a declarat Traian Basescu.
El a mai spus ca este o realitate ca Olanda nu si-a respectat un angajament politic.
"Olanda nu si-a respectat un angajament politic. Nu vreau sa spun: premierul olandez nu a avut cuvant. Deci sa nu traduceti asa. Ci afirmatia este: Olanda nu a respectat o intelegere politica, facuta in septembrie, cand eu am deblocat propunerea Olandei de a consolida reglementarile legate de spatiul Schengen. Deblocarea s-a facut in ideea ca Olanda va gasi formula realizarii unui compromis in ceea ce priveste accesul Romaniei si Bulgariei in Schengen, iar pe urma premierul olandez a uitat acest lucru cand s-a dus la el acasa. Semnul pentru noi ca premierul isi respecta cuvantul ar fi fost daca reprezentantul Guvernului in Parlament sustinea ceea ce ne-am inteles la Consiliu, adica accesul Romaniei", a explicat Basescu.
Presedintele a adaugat ca, indiferent care ar fi fost votul in Parlament, s-ar fi considerat ca premierul si-a respectat cuvantul din Consiliu.
"In acest sens, va pot spune ca exista o declaratie a presedintelui Consiliului European, Van Rompuy, care a atentionat ca, daca pana la Consiliul din decembrie nu se gaseste o formula de compromis, compromis care ar trebui sa se suprapuna pe compromisul realizat cu Franta si cu Germania, va pune pe ordinea de zi a Consiliului subiectul accesului in Schengen al Romaniei si Bulgariei", a spus Traian Basescu.
O decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen a fost amanata, in 21 septembrie, in Consiliul JAI. Presedintia poloneza a sustinut intens adoptarea unei decizii pozitive. Insa, in urma blocajului generat de pozitia inflexibila a Olandei, la care s-a raliat si Finlanda, Polonia nu a supus chestiunea la vot, evitand practic o decizie negativa, care ar fi facut necesara reluarea unei parti a procedurii juridice de aderare.
Franta a propus ajungerea la un compromis care sa permita intrarea Romaniei si Bulgariei cu o parte din frontiere, respectiv frontierele aeriene si maritime in acest an, si cele terestre anul viitor, conform unor surse de la Bruxelles. Potrivit acestora, Germania a ales sa se plaseze pe aceeasi linie de decizie cu Franta, desi in trecut exprimase rezerve.