Toți românii vor fi obligați să aibă contoare la calorifere. Camera Deputaților a adoptat legea
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.121/2014 privind eficienţa energetică.
Acest act normativ oferă consumatorilor posibilitatea de a instala contoare inteligente şi individuale, transmite Agerpres.
S-au înregistrat 261 de voturi în favoarea proiectului şi 11 abţineri.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Proiectul vizează transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor nou introduse de Directiva (UE) 2018/2002 referitoare la iniţiativa "Finanţare inteligentă pentru clădiri inteligente", în contextul Directivei (UE) 2018/844 de modificare a Directivei 2010/31/UE privind performanţa energetică a clădirilor şi a Directivei 2012/27/UE privind eficienţa energetică, cu scopul principal de a facilita investiţiile în proiecte de creştere a performanţei energetice a clădirilor prin folosirea granturilor europene ca garanţie financiară.
Potrivit actului normativ, se introduce posibilitatea de a le oferi consumatorilor oportunitatea de a beneficia de instalarea unui contor inteligent, la cerere şi în condiţii echitabile şi rezonabile, care să le ofere toate informaţiile relevante. Clienţii vor avea acces la date obiective şi transparente privind consumul propriu şi la preţurile asociate şi la costurile serviciilor asociate consumului lor.
De asemenea, se instituie obligativitatea montării de contoare individuale pentru a măsura consumul de încălzire, de răcire sau de apă caldă menajeră pentru fiecare unitate a clădirii în cazul imobilelor de tip condominiu şi în clădirile mixte dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire sau alimentate de sisteme de încălzire sau de răcire centralizată.
Deputatul AUR Sorin Muncaciu a afirmat, la dezbateri, că nu se poate vorbi despre eficienţă energetică atunci când s-au închis mine şi centralele pe cărbune.
"Dumneavoastră, domnii din alianţă, aţi votat legea decarbonării. Prin această lege dumneavoastră aţi scos din producţie centralele pe cărbune şi nu le-aţi înlocuit cu nimic. Acum vorbim de panouri fotovoltaice, vorbim de consumatori locali, adică individuali, dar acele centrale le-aţi scos. Întrebarea se pune de ce aţi făcut acest lucru? Pentru că trăiţi în 'Gagaland', din cauza asta! (...) Aţi închis minele, aţi închis centralele pe cărbune şi vorbiţi de eficienţă, bravo!", a transmis Muncaciu.
Proiectul a fost votat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.