Teama că România ar putea aluneca în tabăra Moscovei, în creștere. Victoria lui Georgescu, o mare problemă pentru UE și NATO
POLITICO consideră că victoria „ultranaționalistului” Călin Georgescu stârnește teama că România ar putea aluneca în tabăra pro-moscovită, deși țara este considerată un aliat de încredere în UE și NATO.
Alarma s-ar fi dat deja la Bruxelles după ce un candidat de extrema dreapta și considerat pro-rus a ieșit de nicăieri și a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România.
Așadar, victoria lui Călin Georgescu, considerat drept ultranaționalist de publicația menționată, stârnește, totodată, temeri că Moscova ar putea încerca să atragă de partea ei România, un stat membru UE și NATO. Această frică a acaparat blocul comunitar după alegerile cu scântei din Georgia și Republica Moldova.
Elena Lasconi, care îl va înfrunta în turul doi pe 8 decembrie, avertizează direct că românii trebuie să se unească pentru a împiedica țara să cadă din nou sub dominația Rusiei, care a ocupat-o după cel de-al Doilea Război Mondial. Ea a îndemnat mulțimea din București să nu lase frustrarea față de actuala putere „să devină o vulnerabilitate exploatată de Rusia”, mai notează POLITICO.
Capacitatea UE de a funcționa, în pericol
Primul tur de duminică este considerat un șoc, deoarece România a fost percepută ca un membru de încredere al UE și un aliat al NATO - în contrast puternic cu țări mai mici precum Ungaria, Slovacia și Bulgaria, care au probleme majore legate de statul de drept și înclinațiile pro-ruse. Dacă și Bucureștiul ar vira spre o cale mai anti-UE și pro-rusă, aceasta ar submina serios capacitatea UE de a funcționa, făcând dificilă crearea unui consens între țările membre.
Georgescu, care nu aparține niciunui partid politic și are aproximativ 3,8 milioane de aprecieri pe TikTok, se potrivește în multe privințe tiparului populistului radical de dreapta din 2024: Vorbește clar, se ferește de ortodoxia occidentală, este detestat de media mainstream și este un sceptic al UE și NATO.
„Rezultatul acestui candidat tăcut, dar extremist și pro-rus face parte din războiul hibrid al Rusiei împotriva democrației europene”, a declarat Siegfried Mureșan, un deputat român conservator în Parlamentul European.
„România este foarte importantă pentru ruși”
Rezultatul surprinzător din România coincide cu încercările mai ample ale Rusiei de a aduce țările din interiorul Uniunii Europene sau din vecinătatea sa în tabăra pro-Moscova.
Observatorii electorali au avertizat cu privire la eforturile de a influența rezultatele alegerilor recente din Moldova și Georgia. Între timp, liderii Ungariei și Slovaciei, ambele membre ale UE, adoptă deja viziuni pro-ruse și, în curând, li s-ar putea alătura și Cehia, dacă fostul prim-ministru Andrej Babiš va câștiga alegerile parlamentare de anul viitor.
„Dacă urmăriți ce fac rușii în această regiune, știți că România este foarte importantă pentru ei. Planul lor este să taie România de la Marea Neagră ... este manualul obișnuit al rușilor”, a declarat Milan Nič, analist la Consiliul German pentru Relații Externe.
Până în prezent, România, care se învecinează cu Ucraina la marginea estică a blocului, a jucat un rol de susținere în sprijinul Occidentului pentru Kiev. Conflictul a ridicat, de exemplu, importanța strategică a bazei aeriene Mihail Kogălniceanu de la Marea Neagră.
Dar toate acestea ar putea fi date peste cap dacă Georgescu câștigă.
Sursa: Politico.eu
Etichete: Rusia, alegeri prezidentiale, calin georgescu,
Dată publicare:
26-11-2024 16:10