Tariceanu: Ponta face cam mult treaba altora; exista riscul sa devina un paratrasnet

Calin Popescu Tariceanu

Fostul premier Calin Popescu-Tariceanu, senator PNL, a declarat, marti, intr-un interviu acordat Mediafax, ca prim-ministrul Victor Ponta face prea mult treaba altor ministri.

"Pot sa va spun, asa, intr-o simpla propozitie, ca activitatea actualului premier este peste asteptarile mele. insa, sigur, amploarea problemelor, multitudinea problemelor face sa fie nevoie de o implicare permanenta, nu numai a premierului, ci si a ministrilor. Ministii mi se par uneori estompati, cu unele exceptii, evident. (...) I-as sugera premierului un singur lucru: sa tina cont ca si prezenta lui, sigur, fara indoiala, foarte utila, cateodata duce la estomparea personalitatii unora dintre membrii Cabinetului, care ar trebui sa aiba curajul sa aiba mai multa initiativa, sa iasa mai mult in fata si sa-si asume responsabilitatile ei insisi", a spus Tariceanu.

El a precizat ca nu ar spune ca este vorba de un monopol de imagine al premierului Victor Ponta, aratand, insa, ca probabil premierul "face cam mult treaba altora".

"Cred ca ar trebui sa-i lase pe fiecare sa-si asume propriile responsabilitati, pentru ca, altfel, aceasta atitudine a premierului comporta un risc petru el si anume riscul sa devina la un moment dat un fel de paratrasnet in cazul in care in anumite domenii nu sunt atinse obiectivele pe care Guvernul si le-a anuntat", a adaugat Tariceanu.

El a tinut sa remarce activitatea ministrului Sanatatii, liberalul Eugen Nicolaescu, despre care a spus ca este extrem de activ, are experienta domeniului si propune un pachet de reforma foarte interesant si in concordanta cu realitatile si din domeniul sanitar si din domeniul economic.

Citește și
Tariceanu si Loredana Moise
Fostul premier Calin Popescu Tariceanu se casatoreste din nou. Cum arata mireasa cu numarul 5
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

De asemenea, fostul premier a precizat ca Executivul condus de Victor Ponta se concentreaza pe mai multe proiecte, existand mai multe astfel de initiative lansate in dezbaterea publica si a avertizat asupra riscului ca eforturile sa se dilueze.

"Vad ca Guvernul se preocupa de o serie de domenii si face eforturi. Sigur ca lucrurile nu se misca usor tinand cont ca Romania nu a iesit inca din criza pe deplin. Trebuie sa tinem cont ca Romania este puternic interconectata cu economiile tarilor europene care parcurg o perioada de criza, asa incat rezolvarea problemelor in Romania nu este una facila, care sa tina exclusiv de dorinta sau de capacitatea Guvernului roman. Suntem dependenti de o serie de factori externi si pe masura ce climatul economic european se va imbunatati, atunci sunt convins ca si la noi lucrurile vor merge mult mai bine", a spus Tariceanu.

"Sigur ca, aceste lucruri fiind spuse, nu inseamna ca Guvernul este scutit de a depune propriile eforturi, insa n-as putea sa critic decat faptul ca nu exista o concentrare si mai mare pe mai putine proiecte. Mi se pare ca sunt foarte multe proiecte lansate in dezbatere publica in acelasi timp si riscul este ca efortul sa se diluaeze. Eu as fi preferat fie ca discutam de domeniul economic, fie de alte domenii, sa ne concentram pe mai putine probleme", a spus Tariceanu.

Fostul prim-ministru a mai spus ca nu a sesizat greseli mari pe care guvernarea USL sa le fi facut, el aratand ca singurul lucru care l-a ingrijorat a fost legat de privatizarea CFR Marfa, pe care a catalogat-o drept "o mare problema".

"Nu am vazut greseli mari. Singurul lucru care pe mine m-a ingrijorat, daca vreti, este proiectul de privatizare la CFR Marfa, unde cred ca Guvernul a vrut sa raspunda in mod pozitiv termenelor si angajamentelor luate fata de FMI si acest lucru, deci scurtimea termenelor, a impiedicat pregatirea suficienta a unei privatizari la o intreprindere de dimensiune mare si cu importanta deosebita", a spus Tariceanu.

El a precizat ca, in opinia sa, consultantul pe care Ministerul Transporturilor l-a angajat ar fi trebui sa aiba timpul necesar sa faca o prezentare ampla a companiei si apoi ar fi fost obligatoriu sa deruleze acele intalniri cu intreprinderile interesate si cu bancile de investitii pentru a trage investitori mai multi si mai seriosi.

"Asa, in modul in care s-a facut, avem situatia pe care o stim cu totii si care nu cred ca este cea mai feritica si nici nu cred ca Guvernul este extrem de incantat. Dar, sigur ca putem spune ca ne-am angajat in fata FMI, ne-am respectat angajamentele. Acuma, intotdeauna lucrurile acestea inseamna un cost. Deci pentru moment cred ca aceasta este o problema mare", a spus Tariceanu.

Calin Popescu Tariceanu a vorbit, totodata, despre politica fiscala a Guvernului, el sustinad ca politica fiscala pare sa fie indreptata mai curand catre o supraimpozitare a contribuabulilor care deja sunt buni platnici.

"A doua problema mare la care vreau sa ma refer insa este o problema pe care am si semnalat-o de curand si este politica fiscala. Politica fiscala pare sa fie indreptata mai curand catre o supraimpozitare a contribuabulilor care deja sunt buni platnici. Eu am vorbit despre necesitatea largirii bazei de impozitare care nu inseamna adaugarea unor impozite suplimenatre la contribuabilii care platesc, inseamna aducerea in sistemul de fiscalizare a contribuabililor persoane fizice sau juridice, intreprinderi care fac evaziune fiscala voita sau care pur si simplu nu sunt prinsi in sistemul fiscal din Romania din diverse considerente - beneficiaza de anumte scutiri si asa mai departe - pe care nu ni le putem permite in ziua de azi", a spus Tariceanu.

El a aratat ca, din pacate, masura care a aparut in public prin memorandumul cu FMI de impozitare suplimentara a chiriilor este un bun exemplu de ceea ce nu ar trebui sa se faca in Romania azi, pentru ca riscul este ca, marind impozitele existente, sa se ajunga la evaziune fiscala si mai mare sau, cu alte cuvinte, sa treaca in zona de evaziune fiscala cei care sunt buni platnici.

"Azi, in Romania, avem o zona uriasa de evaziune fiscala, fie ca vorbim de agricultura, fie ca vorbim de toata zona serviciilor. Sunt numeroase intreprinderi unde angajatii sunt platiti cu salariul minim si acest lucru ascunde de fapt o alta forma de evaziune fiscala - iar diferenta este data din mana cum se spune. Mi se pare ca prima datorie si obligatie a autoritatilor ar fi sa combata evaziunea fiscala, nu ca pana acum. Eu am spus mai de mult ca ar trebui o adevarat cruciada impotiva evaziunii fiscale pentru ca acolo sunt resurse importante", a spus Tariceanu.

El a precizat ca evaziunea fiscala trebuie sa fie combatuta nu numai prin interventia directa a autoritatilor fiscale, ci inclusiv prin majorarea pedepselor pentru evaziune, astfel incat pedeapsa minima sa fie de 5 ani si cea maxima de 20 de ani.

"Cred ca trebuie o decizie politica la nivelul cel mai inalt care sa exprime un angajament nu numai al Ministerului de Finante. Trebuie pornit un demers la care sa participe toate institutiile abilitate ale statului. Ministerul de Finante are un rol foarte mare, pentru ca poate sa stie cu precizie locurile, modalitatile in care evaziunea se desfasoara, dar fara un sprijin politic foarte larg acest demers nu poate sa aba succes si eu cred ca trebuie angajat tot Guvernul si, bineinteles, de la cel mai inalt nivel, declarat acest lucru, daca vreti, si ca o masura de avertizare prealabila pentru cei care sunt in zona de evaziune fiscala", a adaugat Tariceanu.

"Vreau sa aduc un element in discutie pe care l-am vazut prea putin discutat. Din cauza dificultatilor pe care IMM-urile le intampina in derularea activitatilor lor, din cauza reticentei sistemului bancar de a finanta activitatile economice, cred ca trebuie pus un accent foarte mare pe ajutorul pe care poate sa-l aduca functionarea corecta a Fondului de garantare pentru IMM-uri si a Fondului de contragarantare. Din pacate, aceste doua institutii nu functioneaza practic deloc. Ele nu au niciun rol activ in ajutorarea sectorului IMM-urilor, care se vad blocate in posibilitatile lor de dezvoltare si de creare de locuri de munca", a spus Tariceanu.

Fostul premier a mai spus ca nu i s-a parut oportuna luarea masurii de diminuare a TVA la paine, intrucat considera ca nu va duce la diminuarea evaziunii fiscale in domeniul panificatiei.

"Acolo nu este o problema de fiscalitate prea ridicata, este o problema de comportament in sine care trebuie combatuta si cred ca, in loc sa facem o astfel de masura de reducere a TVA, ar fi trebuit mai degraba evaluata posibilitatea si la momentul oportun luata masura reducerii TVA in general, pentru ca ar fi trebut sa urmarim ca masura proactiva de revigorare a economiei stimularea consumului. Reducerea TVA sau revenirea TVA la 19% ar fi o masura necesara", a spus Tariceanu.

El a precizat ca a refuzat sa puna in practica masura reducerii TVA la paine in timpul mandatului sau de premier din cauza existentei unor indoieli serioase, la nivelul specialistilor de la Ministerul de Finante, in ceea ce priveste eficacitatea acesteia.

"Iar in ceea ce priveste masura TVA la paine, sigur ca eu am spus ca aceasta pare sa fie una din importantele masuri de politici publice pe care Guvernul Ponta le-a asumat. Eu stiu originea acestei initiative si acestei idei - ea a fost promovata de multa vreme de PC si de liderul PC, insa, din pacate, si eu la vremea cand eram prim-ministru am refuzat sa o pun practica pentru ca specialistii din Ministerul de Finante aveau indoieli serioase cu privire la eficacitatea ei. Cred ca banii care se pierd cu aceasta masura ar fi putut sa fie investiti mult mai bine in alte domenii, investiti nu neaparat in sensul unor investitii, daca vreti, in sensul unei politici fiscale", a adaugat Tariceanu.

El a vorbit si despre o alta masura care ar trebui supusa atentiei, respectiv diminuarea costurilor cu forta de munca, in conditiile in care exista evaziune fiscala la nivelul angajatilor si angajatorilor.

Tariceanu a precizat, totodata, ca ar opta pentru marirea redeventelor pentru tot ceea ce inseamna resurse, mergand astfel pe sistemul de impozitare indirecta.

"Iata cateva elemente, cateva sugestii care cred ca ar merita sa intre in dezbaterea publica si in vizorul Guvernului, sa zic asa, pentru a face ca lucrurile sa mearga intr-o directie mai buna", a mai spus Tariceanu.

Articol recomandat de sport.ro
Selecționerul Suediei intervine și critică UEFA după România - Kosovo: "E vorba de fairplay aici!"
Selecționerul Suediei intervine și critică UEFA după România - Kosovo: "E vorba de fairplay aici!"
Citește și...
Tariceanu: PNL risca sa fie sanctionat la vot daca va sustine majorari de taxe
Tariceanu: PNL risca sa fie sanctionat la vot daca va sustine majorari de taxe

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu sustine ca PNL risca sa fie sanctionat la vot, cu ocazia alegerilor de anul viitor, daca va sustine masurile de majorare a unor taxe.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu se casatoreste din nou. Cum arata mireasa cu numarul 5
Fostul premier Calin Popescu Tariceanu se casatoreste din nou. Cum arata mireasa cu numarul 5

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu se casatoreste joi pentru a cincea oara. Senatorul PNL va spune DA in fata ofiterului starii civile alaturi de aleasa lui, Loredana Moise.

Tariceanu, despre excluderea lui Chiliman: Mi-a lasat un gust amar; am asistat la o executie publica
Tariceanu, despre excluderea lui Chiliman: Mi-a lasat un gust amar; am asistat la o executie publica

Senatorul PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat, marti, ca excluderea lui Andrei Chiliman din PNL i-a lasat un gust amar, el aratand ca a asistat la "o executie publica" a unui vechi membru liberal.

Recomandări
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost invitatul Dianei Enache la Interviurile ȘtirileProTV.ro, unde a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale din 2024, cât și a situației din Ucraina.

Cu cât vor creşte pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025. Valoarea punctului de referinţă ajunge la 91 de lei
Cu cât vor creşte pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025. Valoarea punctului de referinţă ajunge la 91 de lei

Valoarea Punctului de Referinţă (VPR), element esenţial în calculul pensiilor, va fi majorată, începând cu 1 ianuarie 2025, de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o creştere cu 12,1%.

Lovitură de teatru. FT: Olanda s-a răzgândit și nu mai vrea România în Schengen, după ce Austria s-a înduplecat să ne accepte
Lovitură de teatru. FT: Olanda s-a răzgândit și nu mai vrea România în Schengen, după ce Austria s-a înduplecat să ne accepte

România ar putea până la urmă să nu mai intre în Schengen, în ciuda asigurărilor date de premierul Marcel Ciolacu. Motivul nu mai este refuzul Austriei, care a fost în cele din urmă înduplecată să ne accepte, ci răzgândirea Olandei, prin noua putere.