Tariceanu: PNL risca sa fie sanctionat la vot daca va sustine majorari de taxe

Dată publicare: 09-08-2013 13:55
Dată actualizare: 12-08-2013 06:52


Calin Popescu Tariceanu

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu sustine ca PNL risca sa fie sanctionat la vot, cu ocazia alegerilor de anul viitor, daca va sustine masurile de majorare a unor taxe.

In opinia sa, electoratul liberal nu se va mai simti reprezentat de masurile guvernamentale. Tariceanu a sustinut ca "exista un risc, fara indoiala", ca PNL sa piarda din electoratul traditional, iar acest lucru sa se vada la urne anul viitor.

"Daca astfel de masuri vor fi adoptate, daca ele nu vor fi clar explicate si justificate, daca se poate produce o justificare si chiar si in aceste conditii, nu m-ar mira sa existe o sanctionare din partea electoratului si mi-e teama ca aceasta sanctiune sa nu vizeze cu precadere PNL, de la care exista o serie de asteptari", a afirmat fostul premier, conform Mediafax, care citeaza RFI.

El a mentionat ca punctul sau de vedere este sustinut de mai multi colegi din PNL si ar urma sa faca subiectul discutiilor din cadrul Delegatiei Permanente a PNL de la finalul lunii.

"Noi, totusi, trebuie sa venim in intampinarea publicului care ne-a votat, in intampinarea electoratului cu masurile pe care le asteapta de la noi. Masurile pe care le asteapta publicul de la noi nu sunt in niciun caz cele de majorare a taxelor, intr-o formula simplista, as spune, atata vreme cat exista atata evaziune fiscala. Cred ca fiecare cetatean de rand cand vede ca in stanga lui si-n dreapta lui sunt unii care scapa la plata taxelor si el se conformeaza, nu va fi deloc bucuros sa suporte o sarcina suplimentara de taxe si de impozite. si sigur ca acest lucru il va putea duce in situatia sa ne aplice o sanctiune la vot", a mai precizat Tariceanu.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a criticat masura care ar urma sa fie promovata de Guvern de majorare a impozitelor pe veniturile din chirii, in contextul reducerii TVA la paine, el declarand pentru MEDIAFAX ca reducerea taxei nu va duce la reducerea evaziunii fiscale in domeniul panificatiei.

"Mi se pare o greseala, o grava eroare de politica fiscala sa se supraimpoziteze aceste proprietati care joaca un rol de protectie sociala intr-o economie de piata. in loc ca persoanele care eventual sunt in varsta sa astepte cu mana intinsa la diferite ajutoare din partea statului, ele pot obtine un venit suplimentar prin inchirierea unei proprietati pe care o au si in felul acesta statul nu mai are niciun fel de sarcina suplimentara cu acele persoane", a declarat Tariceanu.

Deputatul PNL Alina Gorghiu a precizat ca este de acord cu afirmatiile fostului premier Calin Popescu Tariceanu privind "grava eroare de politica fiscala" care ar duce la supraimpozitarea veniturilor din chirii.

Ministerul Finantelor a precizat, marti seara, intr-un comunicat, ca introducerea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din chirii de catre persoanele fizice, prevazuta in noua scrisoare cu FMI, reprezinta doar "un prim pas" pentru ca aceste contributii sa fie platite de persoanele care obtin venituri din alta sursa decat salariul.

"Referitor la introducerea CASS (contributiei de asigurari sociale de sanatate) in cazul veniturilor obtinute din chirii de persoanele fizice, precizam ca aceasta masura are in vedere largirea bazei de contributie, reprezentand un prim pas in vederea implementarii unei abordari fiscale unitare, astfel incat contributiile pentru sanatate sa fie platite de catre persoanele care obtin venituri si din alte surse decat cele de natura salariala", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor.

Seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, a declarat saptamana trecuta, referindu-se la modificarea Codului Fiscal, ca este necesara si largirea bazei de contributii sociale, astfel incat sistemul sa poata fi durabil si sustenabil.

Autoritatile romane au convenit la finele lunii iulie cu FMI si Comisia Europeana (CE) un acord preventiv pe doi ani care va totaliza 4 miliarde euro, suma impartita egal de cele doua institutii financiare internationale, acordul stand-by urmand sa fie discutat de boardul FMI in toamna.

Cel mai recent acord al Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro si finalizat in luna iunie, a fost de asemenea de tip preventiv, dupa o intelegere stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO