Tăriceanu, despre Iohannis: ”Acel domn care funcţionează la Cotroceni, patronul statului paralel”

Calin Popescu Tariceanu, Klaus Iohannis
Inquam

Preşedintele Senatului, Călin popescu Tăriceanu, a declarat luni că nu a primit din partea Administraţiei Prezidenţiale invitaţie pentru a participa la parada de 1 Decembrie sau la recepţia de la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că şi dacă ar primi invitație nu s-ar duce să stea alături de ”acel domn care funcţionează la Cotroceni”, ”patronul statului paralel”.

”Nu am primit o invitaţie până în acest moment şi dacă voi primi o invitaţie, nu îi voi da curs. De 1 Decembrie românii îşi doresc în primul rând să vadă parada militară. E un lucru frumos, spectaculos şi cred că face să vibreze fibra patriotică şi naţională în fiecare dintre români. Românii nu vin la paradă să-l vadă pe preşedinte sau să-i vadă pe preşedinţii camerelor Parlamentului. Asta e o chestiune care cred că nu are nicio relevanţă”, a spus Călin Popescu Tăriceanu întrebat dacă a primit invitaţie pentru a participa la parada de 1 Decembrie sau la recepţia de la Palatul Cotroceni.

El a trecut ulterior la o serie de atacuri la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, pe care l-a numit inclusiv ”patronul statului paralel”.

”În al doilea rând, având în vedere declaraţiile făcute cu obstinaţie de actualul preşedinte, acel domn care funcţionează la Cotroceni, în ultima vreme, declaraţii care mă vizează direct şi indirect, nu am de ce să merg să stau alături de domnia sa. Nu am niciun fel de motiv. Din contră, am toate motivele să nu merg, pentru că dacă aş sta alături de domnia sa înseamnă că aş cauţiona postura în care se află de patron al statului paralel, pe care se face că nu-l vede şi că nu-l cunoaşte”, a mai spus Tăriceanu.

Citește și
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea nu au fost invitaţi nici anul trecut de către Administraţia Prezidenţială să participe la parada de Ziua Naţională din cauza dosarelor penale pe care le au cei doi. Amândoi au asistat în 2016 din mulţime la paradă şi nu din loja oficială a demnitarilor.

”Atitudinea repetată a doamnei Kovesi de a nu se prezenta la comisia de anchetă reprezintă o sfidare la adresa Parlamentului”

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat vineri că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, sfidează parlamentul prin refuzul repetat de a se prezenta în faţa comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, chiar şi după ce Curtea Constituţională a decis că prezenţa sa ar trebui să fie obligatorie.

”Mie mi se pare că atitudinea repetată a doamnei Kovesi de a nu da curs invitaţiei la comisia de anchetă reprezintă o sfidare a instituţiei parlamentului şi lucrul acesta mi se pare inadmisibil de la o persoană care funcţionează în Justiţie să se comporte astfel. Adică le cerem cetăţenilor noştri să respecte legea şi procurorul şef al DNA sfidează inclusiv deciziile Curţii Constituţionale. Lucrurl acesta mi se pare foarte grav. Numai că doamna Kovesi, ca procuror şef DNA, funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei, deci nu este rolul Parlamentului să propună aceste schimbări sau sancţiuni. Rolul nostru este să semnalăm acest comportament de sfidare, această atitudine”, a declarat Tăriceanu.

Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 i-a trimis luni o scrisoare ministrului Justiţiei prin care sesizează faptul că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a refuzat pentru a patra oară să se prezinte la audieri.

Propunerea de sesizare a Ministerului Justiţiei a fost făcută, săptămâna trecută, de deputatul PSD Liviu Pleşoianu, care a acuzat-o pe Laura Codruţa Kovesi că nu respectă deciziile Curţii Constituţionale.

Ca ministru al Justiţiei trebuie să aibă o poziţie publică, trebuie să ia o decizie în ceea ce o priveşte pe doamna Kovesi, pentru că altminteri înseamnă că putem să închidem şi Curtea Constituţională, înseamnă că putem renunţa şi la Constituţie şi, în general, putem să plecăm cu toţii acasă şi să lăsăm anumite persoane să facă ce vor în ţara asta în mod evident deasupra legii, deşi în Constituţie scrie că nimeni nu este deasupra legii”, a spus Pleşoianu.

Preşedinta comisiei de anchetă, deputata PSD Oana Florea, i-a atras atenţia lui Liviu Pleşoianu că jurisprudenţa CCR interzice comisiilor de anchetă să propună sancţiuni pentru cei care refuză să se prezinte la audieri.

Cred că atunci când este vorba despre persoane care sunt într-o funcţie publică, sunt plătite din bani publici, este normal să colaboreze cu instituţia Parlamentului. Cred că vorbim de un principiu, cred că vorbim de respectul faţă de Parlament, faţă de autoritatea Parlamentului şi vă mărturisesc că am studiat legile de funcţionare a comisiilor de anchetă din alte ţări şi lumea nu poate să conceapă cum şi de ce cineva nu ar veni şi nu ar colabora cu Parlamentul”, a mai spus Florea.

La rândul său, deputatul USR Stelian Ion a solicitat respingerea sesizării Ministerului Justiţiei în cazul Laura Codruţa Kovesi.

Instituţia Laura Codruţa Kovesi, pentru că înţelegem că e instituţie din moment ce s-a pronunţat Curtea Constituţională la modul personal, nu poate fi adusă cu forţa, indiferent că ne place sau nu ne place. S-au depus diferite răspunsuri pe care le putem avea în vedere, colaborarea poate fi făcută şi în scris. Diferenţa dintre a aduce fizic o persoană în faţa acestei comisii şi a avea un punct de vedere scris nu este alta decât de imagine. Este o chestiune de a pune presiune şi de a umili un magistrat în sensul în care să fie adus cu forţa în faţa acestei comisii. Chiar dacă ar veni nu ar putea să declare altceva decât doreşte şi consideră că trebuie să declare. Să nu faceţi nicio sesizare pentru că mie mi se pare total nepotrivită o asemenea sesizare”, a explicat deputatul USR.

Propunerea formulată de Liviu Pleşoianu a fost adoptată însă cu majoritate de voturi, urmând ca ministrului Justiţiei să îi fie adus la cunoştinţă faptul că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a refuzat să se prezinte la audieri în comisie.

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a refuzat marţea trecută, pentru a patra oară, să se prezinte în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, unde fusese chemată pentru miercuri dimineaţă, reluând explicaţia că nu deţine informaţii sau documente necesare clarificării împrejurărilor şi cauzelor în care s-au produs evenimentele supuse cercetării parlamentare.

”Vă aduc la cunoştinţă că nu deţin <<informaţii şi/sau documente necesare clarificării împrejurărilor şi cauzelor în care s-au produs evenimentele supuse cercetării parlamentare>>”, le-a transmis Laura Codruţa Kovesi marţi parlamentarilor din comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Şefa DNA a fost chemată din nou, pentru miercuri, la audieri de către comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, după ce decizia Curţii Constituţionale (CCR) privind obligativitatea acesteia de a se prezenta în faţa comisiei a fost publicată în Monitorul Oficial.

Nu am idei preconcepute, ne facem datoria în continuare. Este decizia dânsei dacă vine sau nu (...) Din păcate, România a inclus în Constituţie, după modelul altor state, posibilitatea de a avea comisii speciale de anchetă, dar nu a înţeles pe deplin importanţa acestei comisii şi greutatea lor”, a declarat preşedinta comisiei de anchetă, Oana Florea, întrebată ce se întâmplă dacă şefa DNA nu va da curs nici de această dată invitaţiei.

CCR statuează obligativitatea oricărei persoane care deţine o funcţie publică de a veni la Parlament în virtutea principiului colaborării loiale şi în virtutea bunei credinţe pentru a lămuri aspecte şi evenimente semnificative din viaţa societăţii”, a mai spus ea.

Curtea Constituţională a admis, pe 3 octombrie, sesizarea formulată de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, în ceea ce priveşte obligaţia şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se prezenta sau de a răspunde în scris în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind prezidenţialele din 2009.

Curtea Constituţională (CCR) susţine în motivarea deciziei prin care o obligă pe şefa DNA, laura Codruţa Kovesi să se prezinte în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 că aceasta a încălcat autoritatea Parlamentului prin refuzul de a se prezenta în faţa comisiei şi nu a dovedit loialitate faţă de valorile şi principiile consacrate de Constituţie. În schimb, trei dintre cei nouă judecători ai CCR, Livia Stanciu, Maya Teodoroiu şi Ştefan Minea, demonstrează contrariul şi spun că şefa DNA nu poate fi obligată să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare de anchetă.

Laura Codruţa Kovesi a refuzat până acum de patru ori să se prezinte în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, explicând că nu deţine informaţii potrivit cărora în procesul electoral s-ar fi implicat persoane sau autorităţi cu scopul vicierii rezultatului scrutinului.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
CCR a amânat pentru 23 noiembrie dezbaterea sesizării lui Tăriceanu în cazul ”Belina”
CCR a amânat pentru 23 noiembrie dezbaterea sesizării lui Tăriceanu în cazul ”Belina”

Curtea Constituţională a a amânat pentru 23 noiembrie dezbaterea sesizării lui lui Călin Popescu-Tăriceanu referitoare la ancheta DNA legată de modul în care au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.