CCR a amânat pentru 23 noiembrie dezbaterea sesizării lui Tăriceanu în cazul ”Belina”

×
Codul embed a fost copiat

Curtea Constituţională a a amânat pentru 23 noiembrie dezbaterea sesizării lui lui Călin Popescu-Tăriceanu referitoare la ancheta DNA legată de modul în care au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina.

 

Preşedintele Senatului şi ministrul Justiţiei, au cerut, joi, oficial, ca Direcţia Naţională Anticorupţie să închidă ancheta în dosarul „Belina''. Călin Popescu Tăriceanu şi Tudorel Toader au încercat să îi convingă pe judecătorii Curţii Constituţionale, că procurorii nu ar avea dreptul să cerceteze posibilele abuzuri comise de doi miniştri, pentru adoptarea unor Hotărâri de Guvern controversate. În urma acestora, o suprafaţă importantă din bazinul Dunării a ajuns la discreţia companiei „Teldrum''.

Există un conflict constituţional între DNA şi Guvern, susţin Călin Popescu Tăriceanu şi Tudorel Toader. Aceştia consideră că procurorii anticorupţie ar ancheta-o ilegal pe Sevill Shahideh, în dosarul Belina, pentru că printre actele cercetate este şi o Hotărâre de Guvern prin care sute de hectare din bazinul hidrografic al Dunării erau trecute de la Apele Române, la Consiliul Judeţean Teleorman.

Prof. univ. CRISTIAN IONESCU, consilierul președintelui Senatului: „Modul de transpunere a programului de guvernare iese din sfera DNA, întrucât această structură a Ministerului Public nu trebuie să fie un cenzor politic al Guvern, acesta aflându-se sub controlul politic al Parlamentului. În concluzie, onorat plen, DNA nu are competenţa să verifice nici legalitatea, nici oportunitatea, nici circumstanţele elaborării Hotărârilor de Guvern.”

Citește și
acc tecuci
Un tânăr de 15 ani a furat mașina părinților și a plecat să se plimbe. Momentul în care lovește un stâlp | VIDEO

Procurorii DNA sunt de acord. Ei anchetează doar posibilele infracţiuni comise de doi miniştri, fapte care ar sta la baza adoptării hotărârilor de guvern.

SIMONA RICU, procuror DNA: Or asta încearcă să facă procurorul de caz: să constate dacă există fapte de natură penală. dar dacă el nu este lăsat să facă aceste verificări, mai poate să sesizeze instanţă de judecată? Nu mai poate. nu mai are acest atribut constituţional. Or, instanţă de judecată este cea care verifica legalitatea şi circumstanţele unei Hotărâri de Guvern.”

Sevil Shaiddeh este suspectată de abuz în serviciu în acest dosar al DNA. Ministrul Justiţiei vede lucrurile diferit.

TUDOREL TOADER, ministrul Justiției: „Din cele 1.000 de infracţiuni pe care le găsim în Codul Penal nu avem nicio infracţiune care să constea în fapta guvernului de a adopta o HG cu încălcarea normelor de tehnică legislativă. Dcă nu avem o astfel de infracţiune, practic DNA nu are abilitatea legală să ancheteze.”

Călin Popescu Tăriceanu, prin vocea consilierului său și ministrul Justiţiei, personal, au cerut cu subiect şi predicat că DNA să oprească ancheta în cazul Belina. Ba chiar, de-acum înainte, procuroprii anticorupţie să nu mai facă o anchetă penală în legătură cu adoptarea unei Hotărâri de Guvern. în replică, procurorul DNA trimis la CCR spune că într-un stat de drept, aşa ceva este inadmisibil, pentru că nimeni nu este mai presus de lege.

Judecătorii CCR au decis să amâne verdictul pentru săptămâna viitoare.

VALER DORNEANU, președintele CCR: „Se dovedeşte o speţă destul de grea.”

Există deja un precedent: Ordonanţa de Urgenţă 13,când cei care au făcut investigaţiile sunt acum cercetaţi disciplinar.

Pe 22 septembrie, DNA a anunţat că vicepremierul Sevil Shhaideh este suspectă de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu când era secretar de stat la MDRAP, într-un dosar conform căruia, în 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Potrivit ordonanţei întocmite de procurori, în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate H.G. 943/2013, act cu caracter individual şi HG 858/2013, act cu caracter normativ, acte prin care au fost încălcate prevederi din: Constituţiei României, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, O.U.G. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Române", Legea 115/1999 a responsabilităţii ministeriale, Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă.

Totodată, au fost făcute notări în cărţile funciare ale celor două imobile (insula Belina şi braţul Pavel) cu încălcarea dispoziţiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere şi pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern menţionate.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Călin Popescu Tăriceanu a sesizat Curtea Constituţională în cazul Belina
Călin Popescu Tăriceanu a sesizat Curtea Constituţională în cazul Belina

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a sesizat, luni, Curtea Constituţională (CCR) privind un presupus conflict juridic între puterea judiciară şi cea executivă determinat de deschiderea de către DNA a dosarului Belina.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.