Surse: Restricțiile ar putea fi eliminate în august. Condiția pentru a renunța complet la mască
Din luna august am putea să avem parte de marea relaxare, adică să renunţăm la mască şi restricţii, cu o condiţie care depinde de fiecare dintre noi: să fie 10 milioane de români vaccinaţi.
Este una dintre variantele discutate miercuri la Guvern, în comitetul pentru revenirea la normalitate. Între timp, de luna viitoare, în Bucureşti vor avea loc primele evenimente-pilot, cu spectatori imunizaţi, trecuţi prin boală, sau testaţi.
Dacă totul va decurge bine, şi aici vorbim atât de rata de infectare, dar mai ales de ritmul de vaccinare, atunci autorităţile iau în considerare o relaxare în etape.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În prima fază să se renunţe la obligativitatea măştii pe plajă, de la 1 iunie, iar ulterior chiar de tot, peste tot în ţară, chiar din luna august. Atunci, ar putea fi organizate şi evenimente cu mii de participanţi. Până la acel moment, însă, ar mai fi o veste bună – restaurantele ar putea funcţiona fără restricţii, dacă angajaţii sunt complet vaccinaţi.
Toate aceste măsuri au fost discutate miercuri în Guvern, potrivit surselor Știrilor ProTV, însă nu a fost luată şi o decizie.
La Teatrul Naţional şi la Opera din Bucureşti vor avea loc primele spectacole-pilot în luna mai. La teatru, în interior, accesul va fi doar pentru spectatorii vaccinaţi, care vor putea renunţa la mască de îndată ce ajung la locul pe care îl ocupă în sală.
Iar la spectacolele în aer liber, la Operă de pildă, vor putea participa persoanele vaccinate, dar şi cele trecute prin boală, ori testate în prealabil.
Acelaşi tip de spectacole vor fi organizate şi la Cluj-Napoca.
Autorităţile sanitare vor analiza apoi efectele acestor evenimente, pe modelul altor ţări care au făcut teste similare.
„Eliminarea restricţiilor şi redeschiderea economiei se vor putea face treptat”
Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate începând cu 1 iunie a transmis, miercuri, la finalul celei de-a doua şedinţe, că eliminarea restricţiilor şi redeschiderea sectoarelor grav afectate de pandemie se va putea face treptat, în funcţie de avansarea campaniei de vaccinare. Propunerile concrete de măsuri vor fi discutate, începând de joi, în grupuri de lucru pe domenii, respectiv economie, sănătate, muncă şi protecţie socială, transporturi şi infrastructură, educaţie şi cercetare, tineret şi sport, respectiv, cultură, potrivit News.ro.
”Cea de-a doua reuniune a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate începând cu 1 iunie 2021, care a avut loc astăzi, la Palatul Victoria, a evidenţiat necesitatea adaptării măsurilor de relaxare treptată în funcţie de specificul fiecărui domeniu de activitate. În paralel, Guvernul va extinde campania de vaccinare, pentru a facilita accesul cât mai multor cetăţeni la imunizare. Reprezentanţii asociaţiilor şi organizaţiilor de profil au venit cu propuneri concrete privind perspectiva organizării unor evenimente culturale-pilot care să fie desfăşurate în condiţii de siguranţă sanitară. Reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor şi-au exprimat disponibilitatea de a găzdui astfel de evenimente-pilot”, a transmis, miercuri seară, Guvernul.
Potrivit sursei citate, s-a discutat, de asemenea, despre pregătirea redeschiderii treptate a sectorului ospitalităţii, pe măsură ce avansează campania de vaccinare.
”Eliminarea restricţiilor şi redeschiderea sectoarelor grav afectate de pandemie se va putea face treptat, în funcţie de creşterea gradului de imunizare a populaţiei. Campania de informare privind vaccinarea va fi şi ea adaptată fiecărui sector vizat de măsurile de relaxare. Propunerile vor fi analizate începând de mâine în grupuri tehnice de lucru pe domenii, în care reprezentanţii ministerelor şi instituţiilor abilitate se vor pune de acord asupra propunerilor specifice de măsuri. Acestea vor fi ulterior prezentate spre aprobare în cadrul Comitetului interministerial”, a mai transmis Executivul.
Astfel, grupurile de lucru vor avea în analiză propunerile venite în domeniile economie, sănătate, muncă şi protecţie socială, transporturi şi infrastructură, educaţie şi cercetare, tineret şi sport, respectiv, cultură.
”Campania de vaccinare merge bine în acest moment, există suficiente doze de vaccin pentru a ne atinge ţinta de 5 milioane de persoane vaccinate până în iunie, astfel încât rata de imunizare să ne permită revenirea treptată la normalitate”, a declarat Secretarul General al Guvernului, Tiberiu Horaţiu Gorun, care a prezidat reuniunea de astăzi a Comitetului Interministerial, în calitate de vicepreşedinte.
”Este nevoie să venim cu propuneri de măsuri concrete într-un timp cât mai scurt şi să avem un mod de lucru eficient. Secretariatului General al Guvernului se va implica total”, a declarat, la rândul său, Mircea Abrudean, Secretar General Adjunct al Guvernului.
La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor implicate în gestionarea situaţiei pandemice, precum şi ai autorităţilor locale, sectoarelor turismului, culturii şi organizării de evenimente. Aceştia au subliniat că susţin campania de vaccinare împotriva COVID-19 ca soluţie certă pentru revenirea treptată a României la normalitate în condiţii de siguranţă sanitară pentru toată lumea.