Surse: Ordonanța privind energia va fi agreată miercuri de coaliția PSD-PNL. Care sunt pragurile de consum
Surse politice au precizat pentru Știrile Pro TV că liderii coaliției PSD-PNL-UDMR au ajuns la un acord în privința ordonanței privind reglementarea prețurilor la energie, acord care va fi agreat oficial în ședința de miercuri.
Conform surselor citate, forma agreată prevede menținerea pragurilor de consum până la 255 de kWh/lună, iar ceea ce va depăși acest prag să fie plătit la un preț maximal de 1,3 lei/kWh.
De asemenea, prețul de vânzare al energiei ar putea fi fixat la 450/MW, urmând să se acorde compensări consumatorilor vulnerabili care au în contract un preț mai mare, dar care au un consum mic.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Prețuri la energie. PNL ar vrea o ”piață semireglementată”
Marți, preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, că se caută soluţii tehnice în ceea ce priveşte piaţa energiei, subliniind faptul că se analizează o decizie prin care să existe o ”piaţă semireglementată”, prin care să fie protejată populația, dar și companiile.
”Este foarte clar că discutăm despre o decizie prin care să existe o piaţă semireglementată pentru că trebuie să existe energie care să poată să fie pusă în achiziţie şi vânzare. România are în continuare nevoie de între 2 şi 3 terawatti pe fiecare an, ca atare trebuie să cumpărăm şi atunci când avem vârfuri de producţie să vindem, iar pragurile la nivelul consumatorului casnic sperăm să rămână la fel cum au fost până acum şi acesta este angajamentul nostru, pentru că ne dorim să protejăm populaţia vulnerabilă care nu poate să-şi plătească consumul de energie dacă depăşeşte pragurile aşa cum sunt în momentul de faţă pe piaţa zilnică", a spus Ciucă.
PSD: ”Dacă nu vom reglementa piaţa de energie nu vom putea construi bugetul”
În replică, senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat că este o veste bună că până la urmă PNL a ajuns la ceea ce spune PSD de un an de zile, cel puţin, că e nevoie de reglementare.
”E o veste bună, până la urmă PNL a ajuns la ceea ce spune PSD de un an de zile, cel puţin, că e nevoie de reglementare. Semi reglementare, s-au alintat puţin, ca să nu recunoască că e reglementare, ce înseamnă semireglementare?”, a spus el la Profit News TV, potrivit News.ro.
Robert Cazanciuc a precizat că, ”dacă nu vom reglementa piaţa de energie nu vom putea construi bugetul, pentru că nu e vorba numai despre cetăţeni ci şi despre companii, pentru că nu ştiu la ce preţuri să îşi facă bugetul pentru anul viitor”.
Întrebat dacă PSD ia în calcul o ieşire de la guvernare, în contextul rotaţiei premierilor, anul viitor, Robert Cazanciuc a răspuns: ”Dacă nu vom reuşi să reglementăm piaţa energiei nu am exclus deloc alegeri anticipate”.
Sursa: News.ro, Pro TV
Etichete: energie, guvern, preturi, PSD, PNL, coalitie,
Dată publicare:
08-11-2022 12:55