Prețul maximal al energiei a rămas la stadiul de discuții în coaliție. Propunerea lui Ciolacu
Liderii politici discută despre un preţ unic, maximal, pentru energie.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că o variantă ar fi să se mențină pragurile pentru cei care consumă mai puțin de 255, sau 300 de kilowați pe lună, iar cei care depăşesc, şi firmele, să achite cel mult 1 leu și 30 de bani, pentru un kilowat.
Liberalii spun însă că nu ştiu nimic despre această măsură, şi le cer social-democraţilor să vină cu o propunere concretă. Coaliţia de guvernare nu a rezolvat până acum nici criza lemnelor de foc.
Marcel Ciolacu a anunțat luni că preţul energiei ar trebui să aibă un plafon maxim.
Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: „Să găsim un preţ unic pe care îl are toată lumea, statul român trebuie să compenseze o dată zona de populaţie casnică, anumite ramuri din economie prioritare, cum este industria alimentară. Vii cu un preţ maximal şi menţii compensările exact cum erau, că nu poţi să compensezi între 1,3 şi 5, pentru că aş compensa, eu ca stat, un profit al cuiva, al unui trader, din banii noştri de la toţi, o şmecherie”.
Potrivit acestei propuneri, clienţii casnici care se încadrează la un consum mediu lunar de până-n 255 de kilowaţi pe lună ar plăti 0,68 de bani/kilowat, 0,80 de bani/kWh ar fi pentru cei care consumă până în 300 de kilowaţi, iar preţul maxim de 1,3 lei s-ar aplica doar celor 700.000 de facturi care depăşesc pragul de 300 de kilowaţi lunar. Dacă accesează bani europeni, politicienii ar vrea să acorde vouchere persoanelor cu venituri mici.
Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL: „În coaliţie nu s-a avansat din partea PSD nicio variantă"
Liderii PNL şi PSD nu au găsit o soluţie nici pentru preţul lemnelor de foc. Ordonanța care impunea plafonul de 400 de lei pentru un metru cub a fost amânată de senatori.
Aurel Oprinoiu, senator USR: „Din păcate, coaliţia de guvernare nu a dorit să supună la vot amendamentele pe care noi le-am propus, prin care consumatorul vulnerabil era protejat prin darea de către Guvern a unor vouchere care să-i ajute să depăşească această iarnă”
În tot acest timp, estimează specialiştii, sărăcia energetică a românilor creşte. Asta înseamă ca mulţi nu îşi vor putea încălzi casele la iarnă.
Dumitru Chisăliță, preşedinte Asociaţia Energia Inteligenta: „Ultima analiză pe 2020, aveam sărăcia energetică, la 39%, având în vedere evoluţia din ultimii 2 ani, în momentul de față, sărăcia a sărit de 50%.
La nivel european, oamenii din 50 de milioane de gospodării trăiesc în sărăcie energetică.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: marcel ciolacu, saracie, pret energie,
Dată publicare:
31-10-2022 20:19