Miniștrii USR PLUS au demisionat din Guvern. Barna: „Cîţu a dinamitat conştient şi perfect responsabil această coaliție”

×
Codul embed a fost copiat

Miniștrii USR PLUS au demisionat din Guvern.

Este vorba despre cinci miniștri și vicepremierul Dan Barna.

Astfel, și-au dat demisia ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, ministrul Transporturilor, ministrul Sănătății, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, ministrul  Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și vicepremierul. Postul de ministru al Justiţiei a rămas deja vacant după revocarea lui Stelian Ion.

”Nu se mai poate aşa şi nici nu se va mai putea aşa mai departe cu USR PLUS. Miniștrii USR PLUS se retrag din cabinetul Florin Cîțu. Ne prezentăm demisiile. Mâine dimineață, la prima oră, premierul va avea demisiile noastre pe birou. Florin Cîţu a dinamitat conştient şi perfect responsabil această coaliţie”, a anunțat Dan Barna.

Citește și
Dacian Cioloș și Dan Barna
Şedinţa Biroului Naţional USR PLUS, convocată pentru ora 17.30

El a menţionat că reprezentanţii USR PLUS au fost deranjaţi de faptul că în cadrul Birourilor Permanente Reunite a fost pusă la îndoială validitatea semnăturilor de pe moţiunea de cenzură.

”Trebuie să folosim planul B, pentru că planul A era moţiunea de cenzură. Sunt două variante, fie PNL acceptă că USR PLUS este un partener serios pentru dezvoltare şi mergem mai departe cu un nou premier, fie PNL merge pe varianta USL, alături de PSD. Este o decizie grea, pe care niciunul dintre noi nu am luat-o uşor, dar este un mesaj de care România avea nevoie. După 30 de ani trebuia să vină un moment în România în care un partid să spună: ”Aşa nu se mai poate””, a mai adăugat Dan Barna.

De asemenea, vicepremierul demisionar Dan Barna a anunțat că va onora invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a merge la discuţii, iar mesajul va fi de a continua guvernarea în aceeaşi coaliţie, dar cu alt premier.

Dacian Cioloș, după demisiile miniștrilor USR PLUS: ”Nu mimăm democraţia, apărăm cu orice preţ ţara de hoţie”
 

Copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş a declarat, după anunţul privind demisia miniştrilor acestui partid din Guvernul Cîţu, că formaţiunea pe care o reprezintă nu mimează democraţia, ci apără cu orice preţ reformele şi ţara "de hoţie".

"Anunţul miniştrilor USR PLUS că demisionează este cel corect, în situaţia în care PNL şi PSD blochează moţiunea de cenzură iniţiată de USR PLUS. Noi nu mimăm democraţia. Apărăm reformele şi ţara de hoţie cu orice preţ. Şi nu ne cumpără nimeni cu funcţii şi privilegii!", a scris Cioloş, luni, pe Facebook.

Copreşedintele USR PLUS Dan Barna a anunţat că miniştrii acestei formaţiuni se retrag din Cabinetul Florin Cîţu şi îşi vor depune demisiile marţi dimineaţa.

Cîţu, după ce USR PLUS a anunţat retragerea miniştrilor din Guvern: ”Haideţi să vedem documentele întâi”
 

Pe de altă parte, premierul Florin Cîţu a afirmat, luni seară, că aşteaptă să vadă documentele oficiale privind retragerea miniştrilor USR PLUS din Guvern.

”Cred că răul cel mai mare pentru România a fost făcut când ei au ales să se asocieze cu AUR. Era normal când depui o moţiune alături de AUR să-şi dai demisia din Guvern (...) Haideţi să vedem documentele întâi, dar eu cred că răul cel mai mare pentru România a fost făcut când ei au ales să se asocieze cu AUR”, a declarat, luni seară, premierul Florin Cîţu, referindu-se la retragerea miniştrilor USR PLUS din Guvern.

Premierul a precizat că va vedea care sunt paşii de urmat după ce va primi documentele din partea miniştrilor USR PLUS.

”În România, coaliţia de dreapta este cea care poate să guverneze (...) Noi vrem să guvernăm România, nu este vorba despre împăcare, este vorba despre interesele românilor. S-au comportat, din punctul meu de vedere, ca nişte copii răsfăţaţi”, a mai afirmat premierul.

Moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS, cu sprijinul celor de la AUR, nu a putut fi citită și nici votată

 

Reacţia USR PLUS vine în urma constatării că nu-şi pot impune calendarul moţiunii de cenzură, cea depusă vineri. Moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS, cu sprijinul celor de la AUR, nu a putut fi citită, cu atât mai puţin votată.

A treia încercare de a stabili un calendar pentru dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură a eşuat în huiduieli şi injurii. Liberalii au cerut ca semnăturile de susţinere să fie verificate, invocând suspiciuni de fraudă.

Daniel Fenechiu, senator PNL: „Legea spune că la momentul depunerii trebuie să aibă 117 semnături olografe. Nu le are! Nu negociem!”

În faţa sălii de şedinţă s-au strâns cei care au girat textul şi care erau dornici să demonstreze că semnăturile sunt cu adevărat ale lor. Au existat voci care au susţinut că liberali din echipa lui Florin Cîțu ar fi sunat la unii dintre parlamentarii AUR pentru a-i convinge să îşi retragă susţinerea. Şedinţa în care se hotăra soarta moţiunii ar fi trebuit să nu fie una cu uşile închise. Reuniunea conducerii Senatului şi Camerei Deputaţilor a fost însă transmisă live pe pagina de Facebook a liderului AUR, contrar tuturor cutumelor.

Ionuț Moșteanu, purtător de cuvânt al USR PLUS: „O semnătură olografă e olografă şi atunci când e scanată sau e pe vreun șervet de hârtie. În Parlament, se votează pe tabletă de un an şi ceva, noi neştiind cine e în spatele tabletei”.

Dacă USR PLUS şi AUR nu au avut voturi suficiente pentru a continua cu moţiunea, nici liberalii nu au avut succes cu ancheta lor privind semnăturile. Social democraţii şi Minoritățile naţionale s-au retras de la şedinţă, iar voturile PNL şi UDMR nu au fost suficiente.

Ludovic Orban: „Nu am putut discuta punctul 3, prezentarea moţiunii de cenzură. Doar persoana care a semnat poate să conteste validitatea sau să şi o retragă. Niciunul nu a contestat sau retras”.

PSD ar fi putut simplifica lucrurile, dar n-o face.

Partidul cu cel mai mare număr de parlamentari, PSD ar putea să tranşeze tot acest conflict. Social-democraţii au număr suficient de voturi ca să depună singuri moţiunea de cenzură, iar pentru a demite executivul le mai trebuie încă 77 de aleşi, care acum s-ar putea găsi uşor la USR, la AUR sau chiar şi la PNL. Marcel Ciolacu alege să stea deoparte, să tergiverseze depunerea propriei moţiuni de cenzură. Tocmai prin neparticiparea la vot, sunt acuzaţi că ar sprijini menținerea în funcţie, cel puţin încă o perioadă, a guvernului Florin Cîțu.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Moţiunea de cenzură USR PLUS-AUR nu poate fi citită și votată. PSD s-a retras din ședința BPR
Moţiunea de cenzură USR PLUS-AUR nu poate fi citită și votată. PSD s-a retras din ședința BPR

Birourile permanente reunite au respins, luni, solicitarea PNL privind verificarea semnăturilor de pe moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR, dar aceasta nu a putut fi pusă pe ordinea de zi din cauza lipsei cvorumului, a anunţat Ludovic Orban.

Şedinţa Biroului Naţional USR PLUS, convocată pentru ora 17.30
Şedinţa Biroului Naţional USR PLUS, convocată pentru ora 17.30

Şedinţa Biroului Naţional al USR PLUS va avea loc luni, la ora 17.30, iar în cadrul acesteia urmează să fie discutat inclusiv subiectul demisiei miniştrilor, au precizat pentru AGERPRES surse din cadrul formaţiunii.

Cum comentează USR PLUS contestarea semnăturilor de la moţiunea de cenzură: Totul e o perdea de fum
Cum comentează USR PLUS contestarea semnăturilor de la moţiunea de cenzură: Totul e o perdea de fum

Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, consideră că o contestare a semnăturilor de pe moţiunea de cenzură reprezintă doar "o perdea de fum".

Răsturnare de situație pe scena politică. Moțiunea USR PLUS ar putea fi invalidată
Răsturnare de situație pe scena politică. Moțiunea USR PLUS ar putea fi invalidată

Urmează o săptămână de foc pentru guvernul condus de Florin Cîțu. Premierul este amenințat cu moțiuni de cenzură, atât de USR și de AUR, cât și de PSD.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.