Moţiunea de cenzură USR PLUS-AUR nu poate fi citită și votată. PSD s-a retras din ședința BPR
Birourile permanente reunite au respins, luni, solicitarea PNL privind verificarea semnăturilor de pe moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR, dar aceasta nu a putut fi pusă pe ordinea de zi din cauza lipsei cvorumului, a anunţat Ludovic Orban.
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a solicitat verificarea semnăturilor pentru moţiunea de cenzură şi, în acest sens, acestea să fie trimise la comisia de statut pentru două săptămâni.
Orban a precizat că s-au înregistrat 9 voturi favorabile, 7 împotrivă şi 2 abţineri - a sa şi a deputatului minorităţilor naţionale Ovidiu Ganţ - iar solicitarea a fost respinsă.
Majoritatea membrilor PSD s-au retras din ședința BPR. Astfel nu a fost întrunit cvorumul necesar pentru votarea ordinii de zi.
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a anunţat că reprezentanţii partidului s-au retras de la şedinţă, reproşând celor de la USR PLUS şi AUR că nu s-au consultat cu social-democraţii şi nu au vrut să semneze moţiunea de cenzură a PSD.
După respingerea solicitării, mai mulţi parlamentari de la PNL au părăsit şedinţa, astfel că la votul privind punerea dezbaterii moţiunii de cenzură pe ordinea de zi s-a constatat că nu există cvorum, a mai spus Orban.
Desfășurarea evenimentelor:
UPDATE ora 15.40. Şedinţa Biroului Naţional al USR PLUS va avea loc luni, la ora 17.30, iar în cadrul acesteia urmează să fie discutat inclusiv subiectul demisiei miniştrilor, au precizat pentru Agerpres surse din cadrul formaţiunii.
Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a anunţat luni că o decizie în ce priveşte demisia miniştrilor va fi luată în cursul zilei.
"Depinde de fiecare dintre ei, bineînţeles. Va fi o discuţie în cursul zilei de astăzi. Cu siguranţă vom vedea ce se mai întâmplă în plan politic. Este o întâlnire la Cotroceni, vom vedea. Preşedintele Iohannis a anunţat că l-a chemat pe premierul Florin Cîţu la Cotroceni. Poate în al 13-lea ceas şi într-un moment de responsabilitate faţă de ţară, al celor doi oameni de stat, Florin Cîţu va face un pas în spate", a precizat Moşteanu, care este şi liderul grupului USR PLUS din Camera Deputaţilor.
UPDATE Moşteanu (USR PLUS): Am văzut în Parlament nişte zile negre când Dragnea făcea tot ce voia, ce s-a întâmplat azi se înscrie în acelaşi capitol
Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a declarat, luni, după şedinţa Birourilor Permanente Reunite, că PNL şi PSD refuză dreptul parlamentarilor de a depune o moţiune de cenzură. "Am văzut în Parlament nişte zile negre când Dragnea făcea tot ce voia, ce s-a întâmplat azi se înscrie în acelaşi capitol", a afirmat el. Moşteanu a susţinut că "echipa câştigătoare are un nou membru, Marcel Ciolacu".
"E un abuz constituţional fără precendent. Este prima oară în 31 de ani când parlamentarilor li se refuză dreptul de a depune o moţiune de cenzură. PNL şi PSD au boicotat această şedinţă pentru a nu permite desfăşurarea calendarului de citire şi dezbatere şi vot a moţiunii. Asta era fără precedent. Am văzut în Parlament nişte zile negre când Dragnea făcea tot ce voia şi nu avea pic de respect faţă de Constituţie sau faţă de regulamente şi ce s-a întâmplat azi se înscrie în acelaşi capitol. PNL şi PSD refuză dreptul parlamentarilor de a depunde o moţiune", a declarat, după şedinţa BPR, Ionuţ Moşteanu, conform news.ro.
El a adăugat că "echipa câştigătoare are un nou membru, Marcel Ciolacu".
"Asta a confirmat dacă mai era nevoie după tot ce s-a întâmplat în ultimele zile, că dincolo de declaraţiile domnului Ciolacu de fapt vedem că de astăzi echipa câştigătoare are un nou membru, Marcel Ciolacu, pare că a fost recrutat de Florin Cîţu şi singura dânsului misiune este să-l protejeze pe acesta cât mai mult la Palatul Victoria", a susţinut el.
UPDATE Şedinţa ar urma să fie reluată, dar nu se ştie când.
UPDATE - PSD a părăsit şedinţa Birourilor Permanente ale celor două Camere pe tema moţiunii de cenzură USR PLUS-AUR, iar Ludovic Orban a anunţat că nu participă la votul privind solicitarea PNL de verificare a semnăturilor de pe moţiune, transmite News.ro.
Înaintea şedinţei, PNL a depus un document prin care a a contestat autenticitatea semnăturilor pentru moţiune. Liberalii susţin că mai multe semnături nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate neîndeplinind cerinţa de semnătură olografă în original în dreptul numelui – prenumelui initiatorului, fiind cel putin 12 semnături scanate, unele semnături sunt redate cu ştersături ori corecturi efectuate direct pe text, prin suprapunerea unor linii corectoareşi că există indicii temeinice că mai multe semnături ale unor senatori si deputati iniţiatori ai moţiunii de cenzură nu corespund cu semnăturile aceloraşi parlamentari din listele de semnături pentru prezenta acestora la şedinţele de plen ale fiecărei camere/la şedinţele comisiilor.
Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a declarat, luni, că toate semnăturile pentru moţiunea de cenzură sunt "în regulă", dar colegii săi care le-au trimis scanate "au semnat deja şi aşa cum vrea echipa dlui Cîţu, cu pixul pe hârtie". El a precizat că, legal, "semnătura olografă rămâne chiar dacă e făcută pe un şerveţel sau pe un colţ de hârtie sau cu creta pe jos", menţionând însă că vor fi completate listele de semnături.
Moşteanu: Parlamentari au fost sunaţi de membri ai echipei Cîţu, pentru a-şi retrage semnăturile de pe moţiune
Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, susţine că parlamentari care au semnat moţiunea de cenzură au fost sunaţi de către membri ai echipei lui Florin Cîţu, pentru a fi convinşi să renunţe la acest demers.
"Parlamentarii sunt sunaţi să îşi retragă semnăturile. Sunt sunaţi de membri ai echipei lui Florin Cîţu să îşi retragă semnăturile, promiţându-li-se lucruri. O să aflaţi mai multe lucruri şi detalii, chiar de către cei sunaţi, în orele următoare. Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, să faci acest lucru", a arătat el într-o declaraţie de presă susţinută la Camera Deputaţilor, conform Agerpres.
Potrivit lui Moşteanu, care este şi lider al grupului USR PLUS de la Camera Deputaţilor, faptul că nu a fost stabilit un calendar pentru dezbaterea moţiunii reprezintă un abuz. El le-a reproşat reprezentanţilor PSD că discută despre "moţiuni alternative" în loc să se prezinte la şedinţa Birourilor permanente reunite (Bpr) ale celor două Camere.
"Ce se întâmplă zilele astea în Parlamentul României este fără precedent. Este fără precedent ca o majoritate să blocheze dreptul constituţional al minorităţii de a depune o moţiune de cenzură. Joi, domnul Marcel Ciolacu a declarat că cei 157 de parlamentari PSD vor susţine o moţiune depusă de USR. După aceea, ceva s-a întâmplat. Pare că de vineri încolo, domnul Marcel Ciolacu a primit un ordin şi a pus PSD-ul la remorca domnului Florin Cîţu şi de trei zile îi ţine spatele în Biroul permanent, neasigurând cvorum", a spus el.
USR PLUS a depus moțiunea de cenzură
Moţiunea de cenzură "Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!", semnată de 122 de parlamentari, a fost depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor.
Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor în ziua în care aceasta a fost depusă.
Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii.
Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.