Sursa din PSD, citata de Reuters: "Am putea organiza un congres. Sigur ca pozitia lui Ponta va fi contestata"
Victor Ponta risca sa se confrunte in 2015, in interiorul propriei formatiuni, cu actiuni de contestare a rolului de lider, in contextul in care PSD incearca sa limiteze efectele negative ale infrangerii deranjante din scrutinul prezidential.
Oficiali de rang inalt din cadrul PSD au declarat pentru Reuters ca formatiunea ar putea organiza un congres special in februarie sau martie pentru evaluarea situatiei, dupa ce Victor Ponta a pierdut in fata lui Klaus Iohannis la o diferenta de aproximativ 10%.
Disensiunile politice au obstructionat dezvoltarea Romaniei in cei 25 de ani de cand statul est-european a scapat de regimul comunist, iar criticile la adresa conducerii exercitate de Victor Ponta sunt un semnal ca infrangerea sa ar putea fi urmata de instabilitate, comenteaza agentia Reuters.
"Structurile politice din PSD ar putea decide organizarea unui congres in urmatoarele luni. Daca se va decide convocarea congresului, sigur ca pozitia de lider a lui Ponta va fi contestata", a declarat pentru Reuters un oficial din PSD care a preferat sa ramana anonim.
Sustinut de eficientul aparat de partid, Ponta a fost favorit in sondajele de opinie difuzate in campania electorala si a avut un avans confortabil in fata lui Klaus Iohannis in primul tur de scrutin.
Minimizand numeroase scandaluri, Ponta a incercat sa atraga electoratul promitand reduceri fiscale si majorarea pensiilor, in stilul propriu de atenuare a masurilor de austeritate adoptat de cand a ajuns la putere, acum doi ani, noteaza Reuters.
Insa Guvernul sau a devenit tinta protestelor antiguvernamentale izbucnite in timpul alegerilor. Cozile lungi impreuna cu sicanele birocratice i-au impiedicat sa voteze pe multi romani din diaspora, majoritatea fiind impotriva lui Ponta.
Criticile generate de aceste cazuri au contribuit la intoarcerea situatiei in favoarea lui Klaus Iohannis, adauga Reuters. Criticii cred ca Ponta risca sa aduca Romania la perioadele dificile de partid unic, existand temeri ca, in calitatea de presedinte, ar fi incercat sa submineze independenta justitiei si sa schimbe directia progreselor fragile facute in combaterea coruptiei.
Aceasta situatie risca sa afecteze sansele Partidului Social-Democrat in alegerile locale si legislative programate la sfarsitul anului 2016, remarca Reuters.
"Probabil vor exista actiuni de contestare a conducerii actuale a partidului, nimeni nu poate face predictii deocamdata. Poate ca va trebui sa reformam partidul, sa aflam de ce tinerii nu ne sustin, de ce oamenii continua sa ne perceapa ca fiind un partid comunist", afirma un alt oficial de rang inalt din PSD citat de Reuters.
"Exista zvonuri ca va fi un congres in februarie, dar situatia este atat de volatila incat nimeni nu stie nimic cu certitudine", a declarat pentru Reuters senatorul social-democrat Serban Nicolae.
Victor Ponta a respins speculatiile privind o eventuala demisie, promitand sa ramana in functia de premier atat timp cat este dorit de partid. De asemenea, a catalogat drept calomnii politice numeroasele acuzatii la adresa lui, inclusiv cea ca ar fi fost agent al serviciilor de spionaj in anii 1990 sau ca ar fi plagiat parti ale tezei de doctorat, aminteste Reuters.
Numerosi membri de rang inalt din PSD, inclusiv socrul lui Victor Ponta, au fost vizati de acuzatii de coruptie in ultimele saptamani.
Intrebat de aceste probleme in cursul unei dezbateri prezidentiale, Ponta a raspuns ca si echipa lui Iohannis este afectata de scandaluri.
Reuters aminteste ca presedintele-ales, Klaus Iohannis, a declarat ca formatiunea sa, Partidul National Liberal, ar putea incerca sa inlature Cabinetul Victor Ponta in 2015 prin crearea unor noi aliante in Parlament. UDMR a anuntat ca, deocamdata, intentioneaza sa ramana in coalitia de guvernamant.
"Nu avem o ideologie de stanga sau dreapta. Noi, UDMR, reprezentam identitatea comunitatii maghiare", a afirmat, conform Reuters, deputatul UDMR Szabo Odon.
"Va trebui sa vedem cine va putea asigura in continuare stabilitatea Romaniei", a adaugat el. Potrivit Reuters, un argument in favoarea mentinerii lui Ponta la putere pentru moment este sa fie lasat drept autor al bugetului pe anul 2015.
Data fiind nevoia Romaniei de a mentine un buget de austeritate onorand in acelasi timp promisiunile facute de Ponta in campania electorala, proiectul de buget ar putea contine anumite surprize neplacute, adauga Reuters.
"In acest moment, PSD are o majoritate larga", spune Vasile Blaga, liderul Partidului Democrat-Liberal, una dintre formatiunile care l-au sustinut pe Iohannis. "Au tot ce le trebuie pentru a prezenta acest buget impresionant, cu care promit sa rezolve totul fara a majora taxele", adauga Blaga.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale, PSD, reuters, victor ponta, analize,
Dată publicare:
21-11-2014 21:00