Programul de guvernare al cabinetului Orban. Posibile privatizări ale CFR și bani publici pentru cabinete medicale private

×
Codul embed a fost copiat

Premierul desemnat Ludovic Orban a anunţat programul de guvernare, cu mai multe măsuri urgente pe care noul cabinet vrea să le ia.

Printre ele: eliminarea supraaccizei la carburanţi şi a taxelor pe contractele part-time, abrogarea recursului compensatoriu, modificarea legilor justiţiei în acord cu recomandările specialiştilor şi oficialilor europeni, dar şi desecretizarea documentelor din dosarul protestelor diasporei, din 10 august 2018.

Cota unică de impozitare, va rămâne în vigoare, dar salariul minim, ar urma să fie regândit.

Pentru un mandat scurt, de un an, premierul desemnat Ludovic Orban a schiţat un program de guvernare în 22 de pagini.

Ludovic Orban: "În fiecare domeniu există urgenţe care trebuie rezolvate imediat şi care trebuie rezolvate de un guvern legitim. Am stabilit un Plan de lucru pentru fiecare ministru din cabinetul meu"

Citește și
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Liberalii promit eliminarea unor taxe introduse de social-democraţi. Mai mult, ordonanţa 114 - cea care a suprataxat companiile din comunicaţii, energie şi mediul bancar, ar urma să fie modificată.

Ludovic Orban: "Vom pregăti un proiect de lege de natură fiscală. Suprataxarea injustă la part time, supracciza la carburanți a actionat ca un factor inhibitor în dezvoltarea economică. Vrem să îndreptăm aceste efecte. Solicităm abrogarea prevederilor din OUG 114"

Şi salariul minim pe economie ar urma să fie modificat. Fără alte detalii, premierul desemnat a vorbit despre o nouă formul[ de calcul.

Ludovic Orban: "Salariul minim pe economie nu poate fi scos din burta de ministru sau funcţionar din minister. Orice fixare a salariului minim pe criterii subiective riscă să afecteze întreg mediul de afaceri".

Legea pensiilor nu va fi modificată, însă cei care primesc o indemnizaţie specială ar putea rămâne fără ea. Liberalii vor ca toate pensiile să fie calculate la fel, pe baza contributivităţii, mai puţin pentru militari care rămân cu veniturile de acum.

Spre deosebire de guvernele anterioare, în care premierii promiteau kilometri de autostradă, Ludovic Orban nu a îndrăznit să dea un număr. A promis însă urgentarea tuturor lucrărilor, cu accent pe autostrada Târgu Mures-Iasi-Ungheni, autostrada Sibiu-Pitesti şi centura Capitalei.

La capitolul justiţie, liberalii vor ca Legea recursului compensatoriu, care a scos din închisori aproape 20.000 de infractori, să fie abrogata, iar legile justiţiei să fie puse în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia. Adică amânarea pensionarii anticipate a magistraţilor şi desfiinţarea Secţiei speciale. În domeniul sănătăţii, guvernul PNL îşi propune să ia cât mai rapid fonduri europene pentru construcţia spitalelor regionale. Iar legea prevenţiei şi legea vaccinării obligatorii ar urma să devină realitate.

Cei de la PSD au criticat măsurile promise de PNL, iar în domeniul fondurilor europene, susţin chiar că Ludovic Orban ar fi plagiat programul PSD.

 

Cele mai importante puncte din programul de guvernare al posibilului Guvern Orban

 

În preambulul documentului autorii subliniază că România are nevoie de un program de guvernare care să "pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european".

În ceea ce privește "starea de fapt a economiei", în document se aduce în discuție "greaua moștenire" lăsată de PSD, respectiv că "programul de guvernare cu care Partidul Social Democrat a câștigat alegerile generale reprezintă cea mai mare vânzare de iluzii din istoria recentă a României".

La capitolul "Măsuri urgente" cabinetul Orban a trecut, printre altele, următoarele puncte:

1. Adoptarea unei OG pentru restructurarea Guvernului. 
2. Organizarea în bune condiții a alegerilor prezidențiale din luna noiembrie. 
3. Nominalizarea unui candidat pentru funcția de Comisar European.
4. Desecretizarea documentelor dosarelor MAI legate de dosarul  incidentelor din 10 august.
5. Avizarea proiectului de lege privind abrogarea recursului compensatoriu.
6. Organizarea examenului de rezidențiat.
7. Operarea unei rectificări bugetare care să asigure încheierea anului fiscal în termenii agreați cu Comisia Europeană și asumați de către România.

Lista investițiilor de infrastructură prioritare cuprinde proiecte precum declanșarea lucrărilor la Autostrada Sibiu - Pitești, la Centura Capitalei și drumul expres Pitești - Craiova.

Fără a da exemple concrete de modificări de taxe și de impozite pentru anul în curs, autorii programului precizează însă ca prioritară închiderea bugetului pe 2019 cu un deficit bugetar de sub 3% din PIB. 

În condițiile în care la finalul primelor opt luni deficitul bugetar (diferența dintre veniturile și cheltuielile statului) a fost de aproape 22 de miliarde de lei, respectiv de 2,13% din PIB fără a include impactul majorării cu 15% a valorii punctului de pensie de la 1 septembrie o viitoare rectificare bugetară fără tăieri de cheltuieli și majorări de venituri este, însă, dificilă.

Printre măsurile fiscale concrete anunțate în program se numără: eliminarea supraaccizei la carburanți și a "split TVA", abrogarea OUG 114 (prin care companiile din domeniul energetic sunt suprataxate), consolidarea pilonului II de pensii, reducerea numărului de pensionări anticipate și abrogarea suprataxării contractelor de tip "part-time". Măsurile sunt precizate fără o dată exactă de aplicare.

La capitolul Educație, în program se prevăd, printre altele: informatizarea sistemului de învățământ, extinderea programelor Masa Caldă și After School, precum și lansarea programului "România Educată". "În vederea corelării programelor de studii cu cerințele de pe piața forței de muncă, se vor dezvolta parteneriate cu partenerii socio-economici", se precizează în document.

În administrația publică, cabinetul Orban se angajează, printre altele, să modifice proiectele din PNDL, să reducă birocrația, să restructureze ANAF, să acorde o autonomie mai mare autorităților locale în ceea ce privește finanțarea și prorogarea pensionării anticipate a magistraților.

Pentru Sănătate, se propun următoarele măsuri: direcționarea expresă a banilor obținuți din taxa pe viciu și din accizele aplicate produselor dăunătoare sănătății către programele curative, obținerea finanțării europene pentru spitale regionale în Iași, Cluj și Craiova precum și reînoirea parcului național de ambulanțe. Mai mult decât atât, cabinetul Orban își propune să permită cabinetelor "individuale, grupate, asociate și ale societății civile medicale" acces la fonduri naționale sau europene pentru investiții în infrastructură și dotări.

Strategia pentru Transporturi începe cu ceea ce pare un anunț de privatizare a uneia sau mai multor companii din portofoliul ministerului, companii precum CFR SA (Infrastructură), CFR Călători și CFR Marfă. "Se va implementa un program accelerat de redresare și de stopare a declinului companiilor de stat din domeniul transporturilor, inclusi prin măsuri precum privatizarea acestora", se precizează în sursa citată. 

 

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

De ce refuză Iohannis să vorbească despre candidatura sa la șefia NATO: „Chestiunile NATO nu se discută în public”
De ce refuză Iohannis să vorbească despre candidatura sa la șefia NATO: „Chestiunile NATO nu se discută în public”

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat de ce nu au fost opinii din partea aliaţilor privind candidatura sa la şefia NATO, iar el a spus că există discuţii „foarte intense”, însă „chestiunile NATO nu se discută în public”.

 

Guvernul vrea 15 miliarde de euro investiții din Qatar: „Prioritatea este Portul Constanța”
Guvernul vrea 15 miliarde de euro investiții din Qatar: „Prioritatea este Portul Constanța”

Guvernul roman speră să-i atragă pe investitorii din Qatar. Oficialii noştri au pus pe masa șeicilor din bogatul stat propuneri care totalizează posibile investiții de 15 miliarde de euro.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital
Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova, în urma căreia o persoană a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, este o posibilă acumulare de gaze.

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii.