Noaptea dupa gratii nu le-a picat bine generalilor Chitac si Stanculescu

×
Codul embed a fost copiat

Avocatii generalilor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac sunt gata sa lupte pentru eliberarea lor, dar au strategii diferite. Daca ai lui Stanculescu cer clementa, aparatorii lui Chitac declara razboi, pe fata, justitiei din Romania.


Alice Draghici, avocata lui Stanculescu, a cerut suspendarea executarii pe motive medicale. De asemenea, aceasta va cere si gratierea individuala din partea sefului statului.

Au trecut ore bune de cand fostul ministru al Apararii Nationale, generalul Stanculescu, si fostul sef al trupelor chimice din Ministerul de Interne au ajuns la Spitalul penitenicar Jilava. Aici acestia trebuie sa isi ispaseasca pedeapsa de 15 ani de detentie pe care le-a dat-o instanta suprema, dupa ce i-a gasit vinovati de omor deosebit de grav in dosarul legat de evenimentele sangeroase de la Timisoara, din decembrie 1989.

Ambii generali au fost supusi unor teste si analize medicale primare. Potrivit oficialilor din Spitalul penitenciar Jilava, starea lor este buna, tinand cont de varsta pe care o au - 80 de ani fiecare. Potrivit unor surse din anturajul lor acesta este si motivul pentru care politia ar fi refuzat sa ii detina in arestul ei si ar fi preferat sa ii predea Spitalului penitenciar Jilava.

Citește și
Ion Iliescu
Iliescu, nevinovat in dosarul Mineriadei din '90!
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Joi dimineata, avocatii au inceput sa alerge pe la instante pentru a obtine cat mai repede eliberarea. Pe de o parte, vor incerca sa-i convinga pe judecatorii militari sa suspende executarea pedepsei pe motive medicale, pe de alta vor ca intregul lor caz sa fie rejudecat de aceeasi instanta suprema care i-a aruncat dupa gratii pentru 15 ani. Asta pentru ca, cel putin avocata lui Stanculescu a facut o contestatie in anulare, adica cere rejudecarea cazulului pe motiv ca in ultima faza procesuala clientul ei nu ar fi fost audiat.

Generalul Chitac are o alta strategie. Vrea sa se planga Curtii Europene a Drepturilor Omului de faptul ca in Romania nu ar fi avut parte de un proces corect. O procedura la Strasbourg este insa una dificila si de durata. Serviciul urmariri din Politia Capitalei a avut misiunea de a pune in executare mandatele de incarcerare ale generalilor Mihai Chitac si Victor Athanasie Stanculescu. Instanta Suprema a respins, miercuri, recursurile generalilor in rezerva Mihai Chitac si Victor Athanasie Stanculescu, care au ramas cu condamnarile de câte 15 ani de inchisoare in dosarul revolutiei de la Timisoara. Sentinta in acest dosar este definitiva.

Ambii generali se considera nevinovati si vanati politic. Cei doi au fost gasiti vinovati de omor deosebit de grav. Asadar, dupa 19 ani, avem un verdict final in procesul Revolutiei de la Timisoara. In anul 1990, o comisie guvernamentala de ancheta a evenimentelor din 1989, condusa de Viorel Oancea, a propus trimiterea in judecata a generalilor Stanculescu si Chitac pentru participare la reprimarea Revolutiei. Acest lucru s-a intamplat abia in 1997. Ambii au primit o condamnare la 15 ani de inchisoare. Chitac si Stanculescu au obtinut rejudecarea dupa ce le-a fost admis, de catre fostul procuror general al Romaniei, Joita Tanase, memoriul privind promovarea unui recurs in anulare. Fostul procuror general sustinea ca hotararile Curtii Supreme de Justitie prin care generalii Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac au fost condamnati, in 15 iulie 1999, la inchisoare, sunt netemeinice si nelegale. La precedentul termen de judecata, din 15 septembrie, avocatul partilor civile din dosar a solicitat judecatorilor trimiterea cauzei cu rejudecare la instanta de fond, respectiv completul de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), nemultumita de felul in care au fost solutionate cererile de despagubiri.

In 2 noiembrie 2005, judecatorii instantei supreme au admis efectuarea unei expertize psihiatrice cu internare a lui Victor Athanasie Stanculescu, fapt ce a starnit reactii negative din partea partilor civile si vatamate prezente in sala de sedinta, care au sustinut ca, dupa atatia ani de la producerea evenimentelor, o astfel de proba nu ar mai fi utila. In 30 ianuarie 2006, expertiza medico-legala efectuata lui Athanasie Stanculescu, la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici" , la cererea instantei, arata ca generalul nu are tulburari de natura a-i modifica capacitatea psihica, situatie in care acesta poate raspunde penal pentru faptele sale.

Vezi aici istoricul procesului in care Stanculescu si Chitac au fost condamnati in dosarul Revolutiei de la Timisoara.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a impresionat fanii
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a impresionat fanii
Citește și...
Generalii Chitac si Stanculescu vor sta 15 ani la
Generalii Chitac si Stanculescu vor sta 15 ani la "racoare"

Victor Atanasie Stanculescu si Mihai Chitac au primit miercuri dimineata cate 15 ani de inchisoare, cu executare. Aceasta este decizia finala a instantei supreme in dosarul Timisoara-decembrie 1989.

Iliescu, nevinovat in dosarul Mineriadei din '90!
Iliescu, nevinovat in dosarul Mineriadei din '90!

Parchetul General a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul lui Ion Iliescu. Procurorii au decis ca fostul presedinte al Romaniei nu este vinovat in dosarul mineriadei din '90.

Recomandări
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă

Băile minerale Telega s-au format acum 500 de ani și sunt cunoscute pentru cel mai înalt grad de salinitate din țară. Institutul Balnear Francez le-a plasat pe locul doi în Europa și pe locul cinci în lume.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.